Αυτοκινηση

100 Χρόνια 24 Ώρες Le Mans: Η ιστορία του αγώνα μέσα από ταινίες και ντοκιμαντέρ

Ο πιο σκληρός αγώνας αυτοκινήτου στον κόσμο

Ελένη Χελιώτη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

24 Ώρες Le Mans: Οι καλύτερες ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον αγώνα αυτοκινήτου που συμπληρώνει 100 χρόνια.

Το 24 Hours of Le Mans, γνωστό και ως Grand Prix of Endurance and Efficiency, είναι ένας από τους πιο διάσημους και απαιτητικούς αγώνες αυτοκινήτου στον κόσμο. Από την έναρξή του το 1923, έχει προσελκύσει μερικούς από τους καλύτερους οδηγούς και ομάδες στον κόσμο και έχει γίνει επίσης δημοφιλές θέμα στον κινηματογράφο.

Το Le Mans 24 Hours είναι ένας θρύλος του κόσμου του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με τον ετήσιο αγώνα να είναι το αποκορύφωμα κάθε χρονιάς για τους φίλους των μηχανοκίνητων σπορ. Είναι επίσης ένας αγώνας με εκτενή ιστορία, και ένας αγώνας του οποίου το παρελθόν είναι τόσο μέρος του όσο και το μέλλον του.

Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για αυτό το παρελθόν ή απλά να χαθεί στον κόσμο του Le Mans, έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον πιο σκληρό αγώνα στον κόσμο.

11 ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον θρυλικό αγώνα 24 Ώρες Le Mans

Le Mans (1971)

Αυτή η ταινία με πρωταγωνιστή τον Steve McQueen είναι μια κλασική απεικόνιση του 24 Hours of Le Mans. Η ταινία καταγράφει την ένταση και τους κινδύνους του αγώνα και περιλαμβάνει μερικές από τις πιο εμβληματικές σκηνές αγώνων που έχουν καταγραφεί ποτέ σε ταινία.

Ένα έργο πάθους που δημιουργήθηκε από τον φανατικό του μηχανοκίνητου αθλητισμού και θρυλικό ηθοποιό Steve McQueen, το Le Mans είναι τόσο διάσημο για τη «χαλαρή» πλοκή του όσο και για τα πλάνα του με αυτοκίνητα εποχής. Η ταινία χρησιμοποιεί μία μίξη από πλάνα από τον πραγματικό αγώνα του Le Mans του 1970, σε συνδυασμό με σκηνές που γυρίστηκαν ειδικά για την ταινία, χρησιμοποιώντας μια Porsche 917 και μια Ferrari 512.

Στην εν λόγω ταινία ανήκει και η προέλευση μιας από τις πιο διάσημες φράσεις στον μηχανοκίνητο αθλητισμό: «Οι αγώνες είναι ζωή – ό,τι συμβαίνει πριν ή μετά είναι απλώς σε αναμονή».

Ένα ξεχωριστό ντοκιμαντέρ «Steve McQueen: The Man & Le Mans», κυκλοφόρησε το 2015 και απεικονίζει τη δημιουργία της ταινίας.

The Speed Merchants (1972)

Αυτή η ταινία ντοκιμαντέρ ρίχνει μια ματιά στα παρασκήνια της έκδοσης του 1972 του 24 Hours of Le Mans. Η ταινία εξερευνά την αφοσίωση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για να αγωνιστεί σε έναν τόσο εξαντλητικό αγώνα και περιλαμβάνει συνεντεύξεις με μερικούς από τους κορυφαίους οδηγούς της εποχής.

Truth in 24 (2008)

Αυτό το ντοκιμαντέρ εξιστορεί την προσπάθεια της Audi να κερδίσει το 24 Hours of Le Mans το 2008. Η ταινία ακολουθεί την ομάδα καθώς προετοιμάζονται για τον αγώνα και προσφέρει μια σπάνια ματιά στη στρατηγική και τις τακτικές που ακολουθούν κερδίζοντας μια τόσο εξαντλητική διοργάνωση.

Winning: The Racing Life of Paul Newman (2015)

Ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την 35χρονη καριέρα του Paul Newman στους αγώνες αυτοκινήτων. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την αγωνιστική ζωή του Νιούμαν τόσο ως οδηγός όσο και ως ιδιοκτήτης αγωνιστικής ομάδας.

24 Hour War (2016)

Ένα άλλο ντοκιμαντέρ για την εποχή του Le Mans 1964 – 1967, το 24 Hour War προσφέρει ένα τεράστιο επίπεδο βάθους και εικόνας για τον αγώνα εκείνης της εποχής. Ο Mario Andretti, ο Bob Bondurant, ο Peter Brock, ο Edsel B. Ford II, ο Dan Gurney, ο Piero Ferrari και άλλοι όλοι εμφανίζονται και προσφέρουν την άποψή τους από την εποχή, βοηθώντας να αποκτήσουμε λίγο περισσότερη γνώση από πρώτο χέρι και πληροφορίες για τους αγώνες στους οποίους συμμετείχαν.

The Gentleman Driver (2018)

Ο Gentleman Driver ρίχνει μια ματιά σε μια από τις παλαιότερες παραδόσεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού - τους οδηγούς επί πληρωμή. Οι οδηγοί δεν αντιμετωπίζονται ως «αλεξιπτωτιστές» ή ότι παίρνουν τη θέση ενός πιο καταρτισμένου οδηγού, αλλά ως ένα κρίσιμο μέρος της ομάδας, φέρνοντας τόσο δεξιότητες όσο και χρήματα για να επιτρέψουν στην ομάδα να αγωνιστεί.

Αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τέσσερις τζέντλεμαν οδηγούς που είναι όλοι πρωταγωνιστές –τόσο στην οδήγηση όσο και στις επιχειρήσεις– σε μια σεζόν αγώνων αντοχής, μέχρι το Le Mans. Δείχνει την πορεία την οποία πρέπει να διανύσουν οι μη επαγγελματίες οδηγοί αγώνων για να μπορέσουν να αγωνιστούν σε αγώνες αντοχής και στο Le Mans, ενώ παράλληλα εξισορροπούν την επαγγελματική και την οικογενειακή τους ζωή.

Το Gentleman Driver προσφέρει μια ματιά που μοιάζει με Drive to Survive πίσω από την κουρτίνα των αγώνων αντοχής και τα ψηλά – και τα χαμηλά – που το συνοδεύουν.

Le Mans ’66 / Ford v Ferrari (2019)

Το Le Mans ’66 ή το Ford v Ferrari, εξιστορεί το 24ωρο του Le Mans του 1966 και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό. Με ερμηνείες από τον Matt Damon ως Carroll Shelby και τον Christian Bale ως Ken Miles, η ταινία κέρδισε δύο Όσκαρ και προσφέρει μια μαγευτική ματιά στο πώς ήταν το Le Mans στη δεκαετία του 1960, στην αρχή της κυριαρχίας του Ford GT 40 και τι συνέβη τότε στον αναμφισβήτητα πιο αξέχαστο αγώνα στην ιστορία του Le Mans.

Αν και δεν αφορά μόνο τις 24 Ώρες του Le Mans, αυτή η ταινία αφηγείται την ιστορία της προσπάθειας της Ford να ανατρέψει τη Ferrari ως την κυρίαρχη δύναμη στους αγώνες αντοχής. Η ταινία κορυφώνεται με τη νίκη του Ford στο 24 Hours of Le Mans το 1966 και περιλαμβάνει μερικές συναρπαστικές σκηνές αγώνων.

Ford v Ferrari - What really happened

Όπως θα περίμενε κανείς από μια ταινία του Χόλιγουντ μεγάλου προϋπολογισμού, το making of δεν θα αργούσε να έρθει στην επιφάνεια. Αυτό το ντοκιμαντέρ δύο μερών εξετάζει τι πραγματικά συνέβη και εξετάζει πτυχές της ταινίας Ford v Ferrari, που μπορεί να μην είναι αρκετά σωστές ιστορικά. Μάλιστα, υπάρχει το δεύτερο μέρος του ντοκιμαντέρ παραγωγής Motorsport Network που εξερευνά τι πραγματικά συνέβη μετά τον αγώνα, χρησιμοποιώντας πλάνα αρχείου και συνεντεύξεις με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Ken Miles, Peter.

Motorsport Heroes (2020)

Ενώ πολλοί συμμετείχαν στο Le Mans και κέρδισαν, υπάρχει μόνο ένας οδηγός του οποίου το όνομα είναι συνώνυμο με το Le Mans. Tom Kristensen. Στο Motorsport Heroes, ο Kristensen μιλάει με τους αγωνιζόμενους, Felipe Massa, Michele Mouton και Mika Hakkinen για τη ζωή του και τη δική τους ζωή. Ο Kristensen μιλά για τον χρόνο του στο Le Mans, προσφέροντας ιδέες και ανέκδοτα, ενώ οι κουβέντες από Massa, Mouton και Hakkinen το καθιστούν γεγονός που πρέπει να παρακολουθήσει όποιος ενδιαφέρεται για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, πόσο μάλλον το Le Mans.

Endurance: The Documentary about Porsche at the Two Toughest GT Races in the World (2020)

Το Endurance, δημιουργήθηκε από την Porsche, και ακολουθεί τη γραμμή ανάμεσα σε δύο από τους πιο σκληρούς αγώνες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, τις 24 Hours of Le Mans και τις 24 Hours of Nurburgring. Με πλάνα από τα παρασκήνια και συνεντεύξεις, το Endurance παρουσιάζει τι χρειάζεται για να είσαι ο πιο επιτυχημένος κατασκευαστής στο Le Mans.

24H Du Mans 2022 Official Movie

Ζήστε ή ξαναζήστε την 90ή έκδοση του 24 Hours of LeMans 2022 μέσα από αυτό το μοναδικό ντοκιμαντέρ. Αυτή η 90ή έκδοση του 24 Hours of Le Mans σηματοδότησε την είσοδο σε μια νέα εποχή για τους αγώνες αντοχής. Η υβριδική κατηγορία Hypercar διαδέχθηκε την κατηγορία LMP1. Όπως με κάθε αλλαγή κανονισμών, υπήρχαν πολλά ερωτήματα πριν από την έναρξη. Αλλά το κυριότερο ήταν: ποιος από την Toyota, το Glickenhaus ή την Alpine επρόκειτο να ανοίξει νικηφόρα αυτόν τον νέο κύκλο;