Αυτοκινηση

26 Μαΐου 1923: Σημαία εκκίνησης για το πρώτο ράλι αντοχής 24 Ώρες του Λε Μαν

Η ιστορία ενός από τους διασημότερους αγώνες στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού

Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σαν σήμερα 26 Μαΐου: Το 1923 γίνεται το πρώτο ράλι 24 Ώρες του Λε Μαν - Παραμένει ο δημοφιλέστερος αγώνας ταχύτητας και αντοχής στον κόσμο.

Οι 24 Ώρες του Λε Μαν πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σαν σήμερα το 1923. Όντας ο παλαιότερος ενεργός αγώνας του μηχανοκίνητου αθλητισμού στον κόσμο σε αγώνες αντοχής, η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο κοντά στην πόλη Λε Μαν της Γαλλίας. 

Ο αγώνας 24 Ώρες του Λε Μαν θεωρείται ένας από τους πιο διάσημους αγώνες αυτοκινήτων στον κόσμο και αποκαλείται το «Γκραν Πρι της αντοχής και των ικανοτήτων».

Ο αγώνας αντιπροσωπεύει το ένα σκέλος του Τριπλού Στέμματος του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, με τα άλλα γεγονότα να είναι το Ιντιανάπολις 500 και το Γκραν Πρι του Μονακό.

Σε αντίθεση με τους αγώνες σταθερής απόστασης, στους οποίους ο νικητής καθορίζεται από τον ελάχιστο χρόνο, οι 24 ώρες του Λε Μαν κερδίζονται από το αυτοκίνητο που καλύπτει τη μεγαλύτερη απόσταση σε 24 ώρες.

Ο αγώνας 24 Ώρες του Λε Μαν αποκαλείται το «Γκραν Πρι της αντοχής και των ικανοτήτων» © EPA/Yoan Valat

Οι αγωνιστικές ομάδες πρέπει να εξισορροπήσουν τις απαιτήσεις ταχύτητας με την ικανότητα των αυτοκινήτων να τρέχουν για 24 ώρες χωρίς να υποστούν μηχανική βλάβη. Στον αγώνα του 2019, 47 από τα 61 αυτοκίνητα που πήραν μέρος στα προκριματικά έτρεξαν καθ' όλη τη διάρκεια του Λε Μαν.

Ο αγώνας διοργανώνεται από το Automobile Club de l'Ouest (ACO) και πραγματοποιείται στο Circuit de la Sarthe, το οποίο αποτελείται από κλειστούς δημόσιους δρόμους και ειδικά τμήματα αγώνων. Οι 24 Ώρες του Λε Μαν ήταν μέρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αθλητικών Αυτοκινήτων από το 1953 μέχρι την τελευταία σεζόν της σειράς, το 1992.

Το 2011, ήταν μέρος του Διηπειρωτικού Κυπέλου Λε Μαν. Από το 2012, ο αγώνας συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής της FIA. Στη σούπερ σεζόν του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής από τον Μάιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, οι 24 ώρες του Λε Μαν ήταν ο δεύτερος και ο τελευταίος γύρος της σεζόν.

24 ώρες στα όρια: Οι μοναδικές ιδιαιτερότητες του Λε Μαν

Τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στο Λε Μαν πρέπει να αγωνίζονται για 24 ώρες χωρίς να υποστούν μηχανική βλάβη. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια καλή διαχείριση των αναλώσιμων των αυτοκινήτων, κυρίως των καυσίμων, των ελαστικών και των υλικών πέδησης.

Σε αντίθεση με τους αγώνες σταθερής απόστασης, οι 24 ώρες του Λε Μαν κερδίζονται από το αυτοκίνητο που καλύπτει τη μεγαλύτερη απόσταση σε 24 ώρες © EPA/Yoan Valat

Ο οδηγός βρίσκεται πάνω από δύο ώρες πίσω από το τιμόνι, πριν σταματήσει στα πιτ στοπ και αντικατασταθεί από τον δεύτερο οδηγό της ομάδας, ο οποίος και αναλαμβάνει να συνεχίσει τον αγώνα. Το κάθε αυτοκίνητο οδηγείται από τρεις οδηγούς, οι οποίοι εναλλάσσονται με τη σειρά προκειμένου να ξεκουράζονται και να ανακτούν δυνάμεις.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αυτοκινήτων που αγωνίζονται στις κατηγορίες του αγώνα, ενώ οι γνωστότερες αυτοκινητιστικές ομάδες που συμμετέχουν περιλαμβάνουν τις Ford Motor Company, Ferrari, Aston Martin, Porsche, Honda.

Οι πρώτες δύο κατηγορίες (LMP1και LMP2) αφορούν πρωτότυπα αγωνιστικά αυτοκίνητα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί με μοναδικό σκοπό τη συμμετοχή σε έναν αγώνα αντοχής. Η διαφορά ανάμεσα στην πρώτη κατηγορία, η οποία αφορά τα ταχύτερα αυτοκίνητα που αγωνίζονται στην κατηγορία «LMP1» και την «LMP2» είναι ότι η πρώτη αφορά τις εργοστασιακές συμμετοχές, ενώ η δεύτερη τις ιδιωτικές ομάδες. Οι άλλες δύο κατηγορίες, (LM GTE PRO και LM GTE AM), αφορούν μοντέλα αυτοκινήτων τα οποία κυκλοφορούν και σε ευρεία παραγωγή. Οι τέσσερις κατηγορίες διαγωνίζονται ταυτόχρονα, όμως υπάρχει ξεχωριστή βαθμολογική κατάταξη για την κάθε μία από αυτές.

Ο αγώνας 24 Ώρες του Λε Μαν διεξάγεται τον Ιούνιο κάθε έτους, που έχει σαν αποτέλεσμα οι οδηγοί να αγωνίζονται σε πολύ δύσκολες και ζεστές συνθήκες, καθώς ο αγώνας ξεκινά τις μεσημεριανές ώρες. Οι οδηγοί αγωνίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου έως ότου τερματίσουν την ίδια ώρα που ξεκίνησε ο αγώνας την επόμενη μέρα και νικήτρια θα είναι η ομάδα που θα έχει κάνει τους περισσότερους γύρους.

Οι ελεύθερες δοκιμές διάρκειας τεσσάρων ωρών ξεκινούν τρεις μέρες νωρίτερα από την επίσημη έναρξη του Λε Μαν και συνεχίζονται με την πρώτη περίοδο κατατακτήριων δοκιμών την ίδια μέρα στις 23:00. Την επόμενη μέρα ξεκινά η δεύτερη και η τρίτη περίοδος των κατατακτήριων δοκιμών στις 20:00 και 23:00, αντίστοιχα.

H νίκη στη θρυλική πίστα της Γαλλίας έχει την αίγλη της κατάκτησης ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος © EPA/Yoan Valat

Σε επίπεδο οδηγών ο πιο επιτυχημένος είναι ο Δανός Τομ Κρίστενσεν, που μετρά εννέα νίκες στο Λε Μαν. Στις ομάδες, η Joest Racing βρίσκεται στην κορυφή με 13 νίκες, ενώ στους κατασκευαστές δεσπόζει η Porsche, η οποία είναι και η απόλυτη κυρίαρχος του αγώνα 24 Ώρες του Λε Μαν, καθώς έχει κερδίσει 19 φορές συνολικά.

Oι 24 Ώρες του Λε Μαν έχουν περάσει και στο πάνθεον του σελιλόιντ, μέσα από τη διάσημη ταινία του 1971 με τον Στιβ ΜακΚουίν.

Γεγονότα σαν σήμερα 26 Μαΐου

946: Ο βασιλιάς Εδμόνδος Α’ της Αγγλίας δολοφονείται από έναν ληστή.

961: Ο βασιλιάς Όθων Α’ της Γερμανίας αναδεικνύει τον 6χρονο γιο του, Όθωνα Β’, ως κληρονόμο και συγκυβερνήτη της Ανατολικής Φραγκίας. Στέφεται στο Άαχεν και τίθεται υπό την κηδεμονία της γιαγιάς του, Ματθίλδης.

1770: Λήγει άδοξα η επαναστατική προσπάθεια των Ορλόφ και των Ελλήνων της Πελοποννήσου. Είναι τα λεγόμενα Ορλοφικά, μία από τις εξεγέρσεις των υποδουλωμένων της περιοχής, πριν από τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ονομάστηκε έτσι, επειδή το σχέδιο της ρωσικής επέμβασης έγινε από τα αδέλφια Αλέξιο (1737-1783) και Θεόδωρο (1741-1790) Ορλόφ, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1768-1774.

1805: Στον καθεδρικό ναό του Μιλάνου ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται βασιλιάς της Ιταλίας.

1821: Πραγματοποιείται η ίδρυση της Πελοποννησιακής Γερουσίας από τους Έλληνες επαναστάτες.

1826: Έλληνες αγωνιστές πραγματοποιούν ηρωική έξοδο κατά την Πολιορκία της Βαρνάκοβας.

1828: Ένας παράξενος νεαρός ονόματι Κάσπαρ Χάουζερ περιπλανάται σε δρόμο της Νυρεμβέργης. Η ιστορία του, που αποτελεί έως σήμερα ένα άλυτο μυστήριο, θα αποτελέσει αντικείμενο της λογοτεχνίας. Ο ρακένδυτος έφηβος εμφανίζεται το απόγευμα της 26ης Μαΐου, περπατώντας παράξενα. Άρθρωνε μόνο 2-3 στερεότυπες φράσεις. Κρατούσε ένα γράμμα που εξηγούσε ελάχιστα για τον ίδιο. Και ήξερε να γράφει μόνο το όνομά του. Θα περνούσε καιρός μέχρι να μπορέσει να διηγηθεί ότι από τα 4 μέχρι τα 16 είχε επιβιώσει καθιστός (!) και δεμένος στο πάτωμα ενός κλουβιού, μέχρι να εμφανιστεί ένας δεσμοφύλακας να τον απελευθερώσει.

1864: Η Μοντάνα γίνεται περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

1869: Υπογράφεται το ιδρυτικό καταστατικό του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη.

1879: Ρωσία και Μεγάλη Βρετανία υπογράφουν τη Συνθήκη του Γκανταμάκ, με την οποία ιδρύεται το κράτος του Αφγανιστάν.

1896: Ο Νικόλαος Β’ στέφεται τσάρος της Ρωσικής αυτοκρατορίας.

1897: Εκδίδεται ο «Δράκουλας», το εμβληματικό μυθιστόρημα του Ιρλανδού συγγραφέα Μπραμ Στόκερ.

1916: Παραδίδεται αμαχητί η Ανατολική Μακεδονία στις γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις, με απόφαση της φιλοβασιλικής κυβέρνησης του Στέφανου Σκουλούδη, του αναπληρωτή επιτελάρχη Στρατού, Ιωάννη Μεταξά, με τη σύμφωνη γνώμη του φιλογερμανού βασιλιά, Κωνσταντίνου Α’, και έτσι ακολουθεί η Β’ Βουλγαρική Κατοχή της Ανατολικής Μακεδονίας (1916-1918).

1928: Το συνέδριο της FIFA εγκρίνει την πρόταση για διοργάνωση Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

1930: Ο υπουργός Παιδείας, Γεώργιος Παπανδρέου, τάσσεται υπέρ της ίδρυσης Ελληνικού Εθνικού Μελοδράματος.

1938: Ιδρύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων.

1940: Αρχίζει η Επιχείρηση «Δυναμό», με την εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλογαλλικά στρατεύματα.

1941: Ο στρατηγός Μπέρναρντ Φρέιμπεργκ, διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων, εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων, διατάζει την εκκένωση της Κρήτης. Δύο Λόχοι του Ελληνικού 5ου Συντάγματος Πεζικού ανακαταλαμβάνουν το χωριό Σταυρωμένος Ρεθύμνου και συλλαμβάνουν 100 Γερμανούς αιχμαλώτους. Οι ναζιστικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τις Μουρνιές Χανίων.

1946: Το ΑΚΕΛ σημειώνει νίκη στις δημοτικές εκλογές της Κύπρου. Εκλέγει δημάρχους στις μεγάλες πόλεις του νησιού πλην Πάφου και Κηρύνειας.

1969: Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο αρχίζουν τη δεύτερη εκδήλωση για την Ειρήνη στο κρεβάτι του δωματίου 1472 στο «Queen Elizabeth Hotel» του Μόντρεαλ.

1975: Τα σκυλιά μπαίνουν για πρώτη φορά στην υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών.

1995: Στην Αλβανία, η Βουλή εγκρίνει νόμο που επιτρέπει τη μετανάστευση και την εργασία στο εξωτερικό.

1996: Στην Κίνα, 84 είναι οι νεκροί από έκρηξη σε ορυχείο στην επαρχία Χενάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

2002: Το μη επανδρωμένο διαστημικό αεροσκάφος «Οδύσσεια του Άρη» ανακαλύπτει μεγάλες ποσότητες πάγου στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

2003: Ουκρανικό αεροσκάφος, τύπου Yakovlev Yak-42, που μεταφέρει 62 Ισπανούς στρατιώτες, μέλη της ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και 12μελές πλήρωμα, συντρίβεται στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, ενώ προσπαθεί να προσγειωθεί μέσα σε πυκνή ομίχλη. Κανένας από τους επιβαίνοντες δεν επιζεί. H συντριβή αποδίδεται σε λάθος χειρισμούς των πιλότων.

2008: Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώνονται στη νότια Κίνα και προκαλούν τον θάνατο 148 ατόμων, ενώ διώχνουν από τα σπίτια τους 1,3 εκατ. ανθρώπους.

2011: Βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τρεις βόμβες σε κυβερνητικά κτήρια στην Κίνα.

Γεννήσεις σαν σήμερα 26 Μαΐου

1478 – Πάπας Κλήμης Ζ’
1566 – Μωάμεθ Γ’, Οθωμανός σουλτάνος
1602 – Φιλίπ ντε Σαμπέν, Γάλλος ζωγράφος
1667 – Αβραάμ ντε Μουάβρ, Γάλλος μαθηματικός
1867 – Μαίρη του Τεκ, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου
1874 – Ανρί Φαρμάν, Γάλλος αεροπόρος
1894 – Παλ Λούκας, Ούγγρος ηθοποιός
1907 – Τζον Γουέιν, Αμερικανός ηθοποιός
1909 – Ματ Μπάσμπι, Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1910 – Ίμι Λίχτενφελντ, Ούγγρος αθλητής πολεμικών τεχνών
1914 – Τζέφρι Άνσγουορθ, Άγγλος κινηματογραφιστής
1917 – Αντώνης Χριστοφορίδης, Έλληνας πυγμάχος
1926 – Μάιλς Ντέιβις, Αμερικανός μουσικός
1952 – Γιώργος Γεωργίου, Έλληνας αθλητικογράφος
1954 – Άλαν Χόλινγκχερστ, Άγγλος συγγραφέας
1959 – Φάμπιο Μπεράρντι, πολιτικός από τον Άγιο Μαρίνο
1964 – Λένι Κράβιτζ, Αμερικανός τραγουδοποιός
1964 – Αργύρης Πεδουλάκης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
1966 – Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Αγγλίδα ηθοποιός
1968 – Πρίγκιπας Φρειδερίκος της Δανίας
1977 – Λούκα Τόνι, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1977 – Νίκος Χατζηβρέττας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1981 – Ειρήνη Μερκούρη, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1985 – Μόνικα Χριστοδούλου , Ελληνίδα τραγουδοποιός

Θάνατοι σαν σήμερα 26 Μαΐου

451 – Βάρδας Μαμικονιάν, Αρμένιος στρατιωτικός
735 – Βέδας, Άγγλος ιστορικός και θεολόγος
946 – Εδμόνδος Α’, βασιλιάς της Αγγλίας
1250 – Πέτρος Α’, δούκας της Βρετάνης
1421 – Μωάμεθ Α’, Οθωμανός σουλτάνος
1512 – Βαγιαζίτ Β’, Οθωμανός σουλτάνος
1906 – Καρλ Μπεργκ, Γερμανός βιομήχανος
1934 – Αλφόνσος, κόμης της Καζέρτα
1944 – Κρίστιαν Βιρτ, Γερμανός αξιωματικός των SS
1955 – Αλμπέρτο Ασκάρι, Ιταλός οδηγός αγώνων
1958 – Κονσταντίν Καντακουζηνός, Ρουμάνος αεροπόρος
1963 – Κωνσταντίνος Βέης, Έλληνας χημικός και ακαδημαϊκός
1973 – Καρλ Λέβιτ, Γερμανός φιλόσοφος
1976 – Μάρτιν Χάιντεγκερ, Γερμανός φιλόσοφος
1978 – Κυβέλη, Ελληνίδα ηθοποιός
1979 – Τζορτζ Μπρεντ, Ιρλανδός ηθοποιός
1981 – Τάκης Κατσικόπουλος, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός
1982 – Τζέιμς Πάρις, Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός
1954 – Ομέρ Νισάνι, Αλβανός πολιτικός
1997 – Χρήστος Κατσιγιάννης, Έλληνας πολιτικός
1998 – Μίνως Αργυράκης, Έλληνας ζωγράφος
2005 – Σανγκουλέ Λαμιζανά, στρατιωτικός και πολιτικός από την Μπουρκίνα Φάσο
2006 – Άννα Σικελιανού, Ελληνίδα συγγραφέας
2006 – Θεόφιλος Ζαφειρόπουλος, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός
2008 – Σίντνεϊ Πόλακ, Αμερικανός σκηνοθέτης
2009 – Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός
2011 – Στάνισλος Α. Τζέιμς, γενικός κυβερνήτης της Σεντ Λουτσία
2015 – Ρόμπερτ Κραφτ, Αμερικανός αστρονόμος