Αυτοκινηση

Νέο Opel Astra: Η έναρξη μιας νέας εποχής στην 86χρονη ιστορία της μάρκας

Η οικογένεια του νέου Astra ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες

Θωμάς K. Ευθυμίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νέο Opel Astra: Μηχανολογική ακρίβεια, κομψή εμφάνιση, χαμηλό κόστος χρήσης και τεχνολογικές καινοτομίες.

Τι είναι
Η σύγχρονη έκδοση του best-seller μοντέλου της Opel στην compact κατηγορία. 30 χρόνια Opel Astra: Bestseller μοντέλο και πρεσβευτής αλλαγής.

Η οικογένεια του νέου Astra ικανοποιεί όλες τις προσδοκίες σε επίπεδο εναλλακτικών συστημάτων κίνησης αφού είναι το πρώτο μοντέλο της Opel που προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής plug-in υβριδικής τεχνολογίας και κινητήρων εσωτερικής καύσης, αλλά σύντομα και μία έκδοση αμιγούς ηλεκτροκίνησης.

Το νέο Astra σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και θα κατασκευάζεται στην έδρα της Opel στο Rüsselsheim. Opel Astra – «Made in Germany».

Με μια ματιά

  • 30 χρόνια Opel Astra: Bestseller Μοντέλο και Πρεσβευτής Αλλαγής
  • Νέο όνομα, ίδια αποστολή: το Astra συνεχίζει την παράδοση του Kadett ως πρωτοπόρος καινοτομιών
  • Πέντε επιτυχημένες γενιές: Σχεδόν 15 εκατομμύρια πωλήσεις Astra μέχρι σήμερα
  • Το νέο Opel Astra είναι η 6η γενιά του συμπαγούς bestseller της, όντας το επόμενο κεφάλαιο στην 30ετή ιστορία επιτυχίας του Astra.

Βασικά γνωρίσματα

  • Το νέο Astra διατίθεται τώρα και ως plug-in υβριδικό, ενώ αργότερα (2023) αναμένεται για πρώτη φορά το αμιγώς ηλεκτρικό Astra-e
  • Τολμηρή και καθαρή σχεδίαση με το νέο πρόσωπο της μάρκας, το OpelVizor και προαιρετικό δίχρωμο φινίρισμα
  • Οδηγοκεντρικό πλήρως ψηφιακό ταμπλό Pure Panel με μεγάλες οθόνες και διαισθητικά χειριστήρια με ενιαία γυάλινη επιφάνεια
  • Με μακρά εμπειρία στον φωτισμό η Opel τοποθέτησε στο νέο Astra σύγχρονο σύστημα φωτισμού Intelli-Lux Pixel Light με 168 στοιχεία LED.
  • Πολυάριθμα αυτοματοποιημένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού
  • Σε δύο εκδόσεις, hatchback και Sports Tourer, με σχεδίαση, εξέλιξη και παραγωγή στη Γερμανία

Σχεδίαση

Οι ομάδες σχεδίασης και εξέλιξης του Astra, αποτελούμενες κατά 50% περίπου από γυναίκες, θέλησαν να μεταμορφώσουν το νέο compact μοντέλο σε πραγματικό κομψοτέχνημα.

Το νέο Opel Astra αποτελεί μία «σχεδιαστική δήλωση» για τη μάρκα. Πιο δυναμικό από ποτέ, με μινιμαλιστικές, καθαρές επιφάνειες, απαλλαγμένες από περιττά στοιχεία και με το νέο πρόσωπο της μάρκας, το OpelVizor.

Το Opel Vizor (που είδαμε για πρώτη φορά στο Mokka ως κεντρικό εξωτερικό σχεδιαστικό στοιχείο) ακολουθεί το σχέδιο της πυξίδας (Opel Compass) όπου οι κάθετοι και οι οριζόντιοι άξονες διασταυρώνονται με το λογότυπο-κεραυνό Opel Blitz στη μέση.

Τα εμπρός καθίσματα, με την εξαιρετική εργονομία τους εξασφαλίζουν ιδιαίτερη άνεση, κυρίως σε μεγάλα ταξίδια.

Τα εμπρός καθίσματα βρίσκονται εγκατεστημένα κατά 1,2 εκ. χαμηλότερα έναντι του απερχόμενου μοντέλου, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό πιο σπορ χαρακτήρα στην οδήγηση, ενώ προσφέρουν εξαερισμό και λειτουργία μασάζ για οδηγό και συνοδηγό, καθώς και λειτουργία μνήμης για το κάθισμα του οδηγού.

Παρά τις μυώδεις και στιβαρές επιφάνειες, ο πρακτικός χώρος αποσκευών του νέου Astra με προσαρμοζόμενο πάτωμα προσφέρει στον οδηγό και σε τέσσερις επιβάτες χωρητικότητα από 422 έως 1.340 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα.

Η στρεπτική ακαμψία του νέου Astra είναι 14% υψηλότερη από του προηγούμενου μοντέλου.

Τεχνολογία

Το Astra μπορεί να μετατρέψει τη νύχτα σε μέρα με την πιο εξελιγμένη έκδοση του συστήματος φωτισμού adaptive Intelli-LuxLED PixelLight  με 168 στοιχεία LED, κάτι που είναι μία πρωτοποριακή πρόταση για τη συμπαγή και μεσαία κατηγορία.

Με το πλήρως ψηφιακό ταμπλό PurePanel, τα αναλογικά όργανα αποτελούν παρελθόν, ενώ βασικό γνώρισμα του PurePanel είναι το Detox to the max («Αποτοξίνωση» στον μέγιστο βαθμό) που είναι το «μότο» ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή ψηφιακού άγχους.

Αντί αυτών, η νέα διεπαφή ανθρώπου-μηχανής (HMI) με φρέσκα, μοντέρνα γραφικά προσφέρει μία πιο διαισθητική και χωρίς περιττά στοιχεία εμπειρία ταξιδιού.

Οι επιβάτες μπορούν να διαχειρίζονται τις λειτουργίες του νέου Astra μέσω δύο μεγάλων οθονών αφής 10’’ (καλυμμένες με γυαλί ανάλογα με την έκδοση), όπως σε ένα smartphone, ενώ ο οδηγός έχει στη διάθεσή του όλες τις επιλογές χωρίς επιβάρυνση με περιττά δεδομένα ή λειτουργίες.

Πάντως βασικές ρυθμίσεις όπως ο έλεγχος κλιματισμού εξακολουθούν να γίνονται μέσω φυσικών διακοπτών και μπουτόν.

Ο οδηγός υποστηρίζεται από προηγμένα συστήματα υποβοήθησης, όπου ξεχωρίζουν το head-updisplay, το ημιαυτόματο Intelli-Drive 2.0 που ενσωματώνει όλες τις κάμερες και τους αισθητήρες του αυτοκινήτου με συνδεσιμότητα e-horizon και η κάμερα 360 μοιρών Intelli-Vision.

Στον δρόμο

Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας κινούσε ο 3-κύλινδρος Βενζινοκινητήρας 1.2 Turbo 130 ίππων με μέγιστη ροπή 230 Nm από τις 1.750 σαλ., που εν προκειμένω συνδυάζονταν με αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων.

Εργοστασιακές τιμές: Κατανάλωση καυσίμου μικτού κύκλου WLTP 5,8-5,6 λίτρα/100 χλμ, εκπομπές CO2 131-126 γρ/χλμ.

Δυναμικά χαρακτηριστικά με υποδειγματική συμπεριφορά στον αυτοκινητόδρομο, αφού πρωταρχικός στόχος κατά τη διαδικασία εξέλιξης ήταν το «Autobahnproof», δηλαδή οι ικανότητες του αυτοκινήτου στις υψηλές ταχύτητες.

Η νέα γενιά φέρνει στην compact κατηγορία για πρώτη φορά την πιο εξελιγμένη τεχνολογία φωτισμού Intelli-Lux LED Pixel Light που περιλαμβάνει 168 στοιχεία LED, 84 σε κάθε λεπτό προβολέα.

Μουσικοί ήχοι δημιουργούν ένα εντελώς νέο και ευχάριστο ακουστικό περιβάλλον – όπως ο ρυθμικός ήχος των φλας και η ηχητική προειδοποίηση πρόσδεσης των ζωνών ασφαλείας, αφού οι σχεδιαστές/μηχανικοί διαπίστωσαν ότι οι τυποποιημένοι ήχοι ήταν πολύ απρόσωποι. Γι’ αυτό, ζήτησαν από ένα μουσικό να έρθει στο στούντιο ηχογράφησης για να ηχογραφήσει ηχητικές ακολουθίες με τα έγχορδα και τα κρουστά του, που θα συνοδεύουν αρμονικά τον οδηγό.

Κοστίζει

Οι τιμές του νέου Opel Astra αρχίζουν από τις 24.900 ευρώ (1.2 των 110 ίππων), ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής μας 1.2lt Turbo, 130 ίππων από 25.900 ευρώ αμφότερα με χειροκίνητο κιβώτιο 6 ταχυτήτων.

Η έκδοση 1.2lt Turbo, 130 ίππων με αυτόματο κιβώτιο 8 ταχυτήτων από 32.500 ευρώ.

Info
Περισσότερες πληροφορίες για τo Opel Astra μπορείτε να βρείτε εδώ