Αυτοκινηση

Όλα έτοιμα για το βελγικό Γκραν Πρι

Μετά το ουγγρικό Γκραν Πρι, αναμένεται ο 14ος γύρος των φετινών αγώνων Φόρμουλα 1 στο Βέλγιο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Formula 1 - Grand Prix Βελγίου 2022: Φέτος, οι αγώνες στο σιρκουί Spa-Francorchamps στο Stavelot έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Αυγούστου.

Αν και η κλιματική αλλαγή έχει παρατείνει το ευρωπαϊκό καλοκαίρι, το Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στο Βέλγιο σηματοδοτούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια το τέλος των θερινών διακοπών: οι επόμενοι αγώνες -στην Ολλανδία και στην Ιταλία- συνέπιπταν με τις φθινοπωρινές βροχές. Σε μια φάση της ιστορίας του βελγικού Γκραν Πρι, στα μέσα του 20ού αιώνα, έβρεχε καταρρακτωδώς κάθε χρόνο επί μια εικοσαετία, αν και όχι σε ολόκληρη τη διαδρομή: οι οδηγοί αντιμετώπιζαν πάρα πολύ ολισθηρό οδόστρωμα σε ένα κομμάτι της και αίθριο καιρό στο υπόλοιπο. Πάντως, δεν έφταιγε ο καιρός για το «μαύρο Σαββατοκύριακο» του 1960 όταν, αρχικά, τραυματίστηκαν ο Stirling Moss και ο Mike Taylor με διαφορά μερικών λεπτών. Ο Taylor, που τη γλίτωσε παρά τρίχα, αποφάσισε να βάλει τέλος στην καριέρα του στα μονοθέσια. Στη συνέχεια, ο Chris Bristow, που οδηγούσε Cooper της British Racing Partnership, αποκεφαλίστηκε από συρματόπλεγμα σε μια είσοδο της πίστας λίγο πριν από το Μαλμεντί. Και η κακοτυχία συνεχίστηκε όταν, πέντε μέρες αργότερα, ένα πουλί επετέθη στον Βρετανό Alan Stacey, έναν πιλότο που συμπαθούσαν όλοι εκείνη την εποχή. Ο 26χρονος Stacey οδηγούσε Lotus 18, παρόμοια μ’ εκείνη του Moss ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα παρ’ ολίγο να σκοτωθεί: το πουλί έκανε τον Stacey να χάσει τον έλεγχο ενώ έτρεχε με 190 χιλιόμετρα την ώρα. To 2019, στο Spa, έχασε τη ζωή του και ο 22χρονος Γάλλος Anthoine Hubert που έτρεχε στους αγώνες της Φόρμουλα 2.

Φέτος, οι αγώνες στο σιρκουί Spa-Francorchamps στο Stavelot -κοντά στη Λιέγη- έχουν προγραμματιστεί για τις 28 Αυγούστου: είναι το 78ο βελγικό Γκραν Πρι και η 55η φορά που γίνεται στο Spa - ίσως μάλιστα να είναι η τελευταία διότι δεν έχει υπογραφεί συμβόλαιο για το 2023· το βελγικό Γκραν Πρι λείπει από το καλεντάρι της επόμενης χρονιάς.

Πέντε πρώην νικητές του Spa συμμετέχουν τον φετινό Αύγουστο: ο Βρετανός Lewis Hamilton (τέσσερις φορές νικητής: 2010, 2015, 2017 και 2020), ο Γερμανός Sebastian Vettel (τρεις φορές: 2011, 2013 και 2018), ο Αυστραλός Daniel Ricciardo (2014), ο 24χρονος Μονεγάσκος Charles Leclerc (2019) και ο Φλαμανδός Max Verstappen (2021). Αν και στο βελγικό Γκραν Πρι έχει διακριθεί προπάντων η Ferrari, στους κατασκευαστές έρχεται πρώτη η Red Bull. Παρά το μεγάλο μήκος του σιρκουί -7.004 χιλιόμετρα (44 laps)- η χωρητικότητα στο Spa δεν υπερβαίνει τις 70.000 θεατές.