Αυτοκινηση

Γιατί δεν μπορείς να αντισταθείς στο Honda CR-V 1.5 CVT AWD

Ένα αυτοκίνητο που εντυπωσιάζει με το κορυφαίο επίπεδο ποιότητας κύλισης σε κάθε επιφάνεια

Θωμάς K. Ευθυμίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γνωριμία με το νέο Honda CR-V 1.5 CVT AWD: Προηγμένη τεχνολογία και ανώτερη ποιότητα σε κάθε τομέα

Η πρώτη εικόνα
Χρειάζεται να διανύσετε μόλις 300 μέτρα με το Honda CR-V 1.5 CVT AWD για να δείτε στον εσωτερικό καθρέφτη το πρόσωπό σας να χαμογελά με ικανοποίηση. Είναι η στιγμή που θα αναφωνήσετε ήπια, αλλά μεστά «τι ωραίο αυτοκίνητο», και μετά από λίγα χιλιόμετρα θα καταλάβετε γιατί έχει γίνει ένα παγκόσμιο best-seller στην κατηγορία του.

Λίγη ιστορία
Από το 1995 που παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά του, το Honda CR-V εξελίχθηκε σε παγκόσμιο best-seller στην κατηγορία των SUV. Η τελευταία έκδοση του δημοφιλούς compact SUV προτίθεται να ξεπεράσει τις προσδοκίες των πελατών, με βελτιωμένα και εξειδικευμένα χαρακτηριστικά. Η πρόσφατη έκδοση του CR-V προσφέρει τώρα μία σειρά προηγμένων τεχνολογιών, με ανώτερη ποιότητα σε κάθε τομέα, στοιχείο που χαρακτηρίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Τι είναι
Είναι ένα αυτοκίνητο που μας εντυπωσίασε με το κορυφαίο επίπεδο ποιότητας κύλισης σε κάθε επιφάνεια. Το Honda CR-V διατηρεί τη γνώριμη σιλουέτα του παγκόσμιου best-seller στην κατηγορία SUV, και μία εξελιγμένη, σπορ και προηγμένη σχεδίαση. Οι σχεδιαστές του δημιούργησαν ένα σύγχρονο και δυναμικό SUV που είναι και ιδιαίτερα λειτουργικό. Η Honda είχε στόχο ένα ποιοτικό και προηγμένο όχημα, με καθαρό και σύγχρονο στιλ χωρίς περιττές γραμμές.

Από τις βασικές αλλαγές ήταν η αύξηση του μεταξονίου κατά 30mm, κάτι που δημιουργεί περισσότερο χώρο στο εσωτερικό για επιβάτες και χώρο αποσκευών. Διατίθεται με τόσο σε προσθιοκίνητες όσο και σε τετρακίνητες εκδόσεις, αλλά και σε πενταθέσια και επταθέσια έκδοση.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επετειακό, μιας και η παρουσίαση το σημερινού μοντέλου συνέπεσε με το ότι η Honda γιόρταζε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Γνωριμία
Η αύξηση των διατάσεων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μεγάλων χώρων μιας και στην καμπίνα ακόμα και υψηλόσωμοι ενήλικες θα ταξιδέψουν με άνεση.

Παράλληλα οι διαθέσιμοι για αντικείμενα χώροι έγιναν ακόμα μεγαλύτεροι εμπρός-πίσω (561 λίτρα στο πορτμπαγκάζ που όταν πέσουν τα πίσω καθίσματα η χωρητικότητα ανεβαίνει στα 1123 λίτρα), ενώ σημαντικό ρόλο στην πρακτικότητα του αυτοκινήτου παίζουν οι έξυπνες λύσεις, που ξεκινούν με τον εύκολο τρόπο διαμόρφωσης των πίσω καθισμάτων, το νέο πάτωμα του χώρου αποσκευών δύο θέσεων που επιτρέπει τη δημιουργία επίπεδης επιφάνειας για μακρύτερα αντικείμενα, ενώ μία hands-free ηλεκτρική πίσω πόρτα διευκολύνει την πρόσβαση για φόρτωση.

Ιδιαίτερης σημασίας πλέον και η ύπαρξη θυρών USB για τους πίσω επιβάτες.

Η Honda έχει εκλογικεύσει τη διάταξη της οθόνης συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά, που τώρα περιλαμβάνει μόνο μία κεντρική οθόνη αφής, πλέον της διεπαφής Driver Information Interface (DII) 7 ιντσών που είναι ορατή μέσα από το τιμόνι.

Το λογισμικό δεύτερης γενιάς του Honda Connect στο νέο CR-V προσφέρει αναβαθμισμένη, διαισθητική λειτουργία και πλήρη ενσωμάτωση smartphone μέσω Apple CarPlay και Android Auto.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Honda «Ασφάλεια για Όλους», όλα τα σύγχρονα συστήματα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας περιλαμβάνονται σε όλες τις εκδόσεις του νέου CR-V, ενώ μέσω του Honda Sensing αντιπροσωπεύεται μία πλήρης σειρά συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας.

Κινητήρας - Μετάδοση

Το CR-V της δοκιμής μας διατίθεται με έναν βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων VTEC που αποδίδει 193 ίππους και 243 Nm ροπής στην έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο CVT το οποίο μεταδίδει την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς. Το αυτόματο κιβώτιο αυτό είναι το πιο πρόσφατο και τεχνολογικά εξελιγμένο κιβώτιο CVT της Honda που προσφέρει πιο άμεση, γραμμική αίσθηση μετάδοσης.

Η τελευταία τεχνολογία τετρακίνησης της Honda –Real Time AWD with Intelligent Control System– σε συνδυασμό με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, χαρίζει στο CR-V πραγματικές ικανότητες παντός εδάφους.

Το σύνολο επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 10’’ και σημειώνει τελική ταχύτητα 200 χλμ/ώρα.

Η τιμή της συνδυασμένης εργοστασιακής κατανάλωσης ορίζεται στα 8,7 λίτρα/100 χλμ και η αντίστοιχη των ρύπων CO2 στα 197 γρ/χλμ.

Στον δρόμο
Αρχικά να σημειώσουμε ότι τα 20,8 εκ. απόστασης από το έδαφος προμηνύουν μόνο θετικές σκέψεις σε όλους όσοι αποφασίσουν να εκδράμουν σε όρη και βουνά…

Το πλαίσιο που ενισχύθηκε σε όλη την έκτασή του από νέα γενιά ατσαλιού υπερυψηλής αντοχής που του έδωσε μεγάλη στρεπτική ακαμψία, (τα εξελιγμένα silent block σε όλο το αμάξωμα παίζουν καθοριστικό ρόλο) ενώ η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα ενοχληθούν οι επιβαίνοντες στην καμπίνα του CR-V, ακόμα και όταν περνάει επάνω από εγκάρσια χαντάκια.

Σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση αυτή έπαιξαν και τα διπλής ενέργειας αμορτισέρ, αλλά και η εν γένει πολύ καλή γεωμετρία των αναρτήσεων.

Κοστίζει
Η τιμή της τετρακίνητης έκδοσης της δοκιμής μας, αρχίζει από τις 38.740 ευρώ.

Info
Πληροφορίες για το Honda CR-V5D 1.5 Petrol CVT AWD εδώ.