Αυτοκινηση

Λιούις Χάμιλτον, το άτακτο αγόρι της Formula 1

Ο Βρετανός οδηγός με την πιπεράτη προσωπική ζωή κατέκτησε τον πέμπτο παγκόσμιο τίτλο του, ενώ έδωσε και στη Mercedes-AMG F1 το πέμπτο νταμπλ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1

Θωμάς K. Ευθυμίου
ΤΕΥΧΟΣ 680
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ανέκαθεν η Formula 1 έκλεινε το μάτι στις playboy περσόνες, με ηγήτορα τον αείμνηστο James Hunt...

Διαχρονικά, λοιπόν, το να βρίσκονται «θορυβώδη» άτομα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους στις πίστες, αποτελεί κάτι σαν ευλογία για τον φανταχτερό κόσμο της Formula 1.

Και αν απορείτε για ποιο λόγο αναφέρεται ως φανταχτερός ο κόσμος της Formula 1, να σας θυμίσουμε τη μνημειώδη ρήση του Flavio Briatore, του πάλαι ποτέ ισχυρού άντρα της Benetton Formula 1: «Η F1 είναι 80% business και 20% αγώνες». Αντιγράφει, λοιπόν, κάποιον ο πολυπρωταθλητής Lewis Hamilton; Όχι, είναι η αλήθεια. Είναι ένας πραγματικά cool τύπος, που είναι αυτόφωτος και αυτοδημιούργητος. Ένας αθλητής με στόφα παγκόσμιου πρωταθλητή που κινείται στα όρια του «ρίσκου» πιλότου με «αντιαθλητικές» πινελιές για τη συμπεριφορά του στις πίστες.

Η θορυβώδης –όσο έπρεπε– σχέση του με την αοιδό Nicole Scherzinger, τα επίσης θορυβώδη νυχτοπερπατήματά του, η αγαπημένη του σχέση με τη Μύκονο και οι μοντέλες με προσωπικότητα που διαγωνίζονται τη δική του στη διεθνή σκηνή της show biz, αποτελεί το καλύτερο υλικό για τα media – των οποίων παρεμπιπτόντως είναι εξαιρετικός διαχειριστής. 

Bio
Γεννήθηκε στο Στίβενεϊτζ της Βρετανίας στις 7 Ιανουαρίου του 1985 και το όνομά του το πήρε από τον Καρλ Λιούις, ολυμπιονίκη του στίβου. Ο πατέρας του είναι μαύρος με ρίζες από τη Γρενάδα και η μητέρα του λευκή. Θα μείνει στην ιστορία για τη διορατικότητά του και το θράσος του, όταν σε ηλικία 10 ετών πλησίασε τον διευθυντή της McLaren, Ron Denis, και του είπε ότι ήθελε να αγωνιστεί για εκείνον μία ημέρα. Τρία χρόνια μετά υπέγραψε συμβόλαιο με τη McLaren και τη Mercedes-Benz, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για νεαρούς οδηγούς. Το 2007 έγινε οδηγός για την ομάδα της McLaren, έπειτα από τις νίκες του στα βρετανικά πρωταθλήματα της Formula Renault, Formula 3 και στο GP2. Έκανε σπουδές στο σχολείο Τζον Χένρι Νιούμαν, της γενέτειράς του (καθολικό λύκειο). Είναι και ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, έχοντας δηλώσει ότι αν δεν ήταν πιλότος της F1, θα γινόταν ποδοσφαιριστής ή παίκτης του κρίκετ, ενώ ασχολήθηκε σοβαρά και με τη βιομηχανία της μουσικής, κάνοντας το ντεμπούτο του στο κομμάτι «Pipe» της Christina Aguilera, με το ψευδώνυμο XNDA…

«Η μουσική ήταν ένα τεράστιο πάθος μου από τότε που ήμουν πραγματικά νεαρός, άρχισα να παίζω κιθάρα όταν ήμουν 13. Εδώ μπορώ να είμαι εγώ, μπορώ να είμαι ευάλωτος, μπορώ να δείξω μια πλευρά μου που οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν».

Στις 29 Οκτωβρίου του 2007 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ζήσει στην Ελβετία, μακριά από το κυνήγι των ΜΜΕ που έχει στη Βρετανία. Ως αιτία για την απόφασή του αυτή ανέφερε και τη φορολογία. Στις 18 Δεκεμβρίου του 2007 του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης στη Γαλλία για ένα μήνα έπειτα από τη σύλληψή του για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας (έτρεχε σε γαλλικό αυτοκινητόδρομο με 196 χλμ./ώρα).

Δηλώνει χορτοφάγος, οικολόγος (βοήθησε με την παρέα του να καθαριστεί ολόκληρη παραλία από πλαστικά στη Μύκονο) και δραστηριοποιείται και σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η προστασία των ζώων. Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στο πρωτάθλημα οδηγών της Formula 1, πέντε φορές, το 2008, το 2014, το 2015, το 2017 και το 2018, αποτελεί στατιστικά τον πιο επιτυχημένο οδηγό στην ιστορία του βρετανικού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είναι έτσι μέλος του άτυπου club των πιλότων της Formula 1 που κέρδισε το πρωτάθλημα πέντε ή περισσότερες φορές, μαζί με τους θρύλους Juan Manuel Fangio και Michael Schumacher.


Φωτογραφίες: Mercedes Media, web