Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 4 λόγοι που υποτιμάτε τον εαυτό σας

Η αυτοϋποτίμηση και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πιο συχνό φαινόμενο που συναντώ στις προσωπικές μου συνεδρίες είναι άνθρωποι που υποτιμούν τον εαυτό τους και αυτό οδηγεί είτε σε θυματοποίηση μέσα στις σχέσεις, είτε σε αναβλητικότητα και αδυναμία να πετύχουν όνειρα και στόχους. Γι’ αυτό, θα περιγράψω τα τρία αίτια που μπορεί να σας οδηγούν σε αυτοϋποτίμηση, και ένα επιπλέον κορυφαίο λόγο, προτείνοντας παράλληλα και τρόπους για να τα αντιμετωπίσετε.

  • Ίσως έχετε «καταπιεί» τις ταμπέλες που σας έβαλαν στην παιδική σας ηλικία: όταν ήσασταν μικρά παιδάκια, πριν από τα πέντε σας χρόνια, είναι πιθανό οι γονείς να σας έδωσαν χαρακτηρισμούς, πχ. «είσαι μικρή, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, είσαι αδύναμος» και παρόμοια σχόλια που θεμελιώθηκαν μέσα σας και σας ακολουθούν έως σήμερα. Είναι κάτι σαν «ταμπέλα» που ο μόνος τρόπος να την ξεπεράσετε είναι να συνειδητοποιήσετε πως δεν ισχύει πια, και πως όσοι σας την έβαλαν τότε, το έκαναν για να σας προστατέψουν. 
  • Έχετε αφήσει αποτυχίες του παρελθόντος να υποθηκεύουν το μέλλον σας: ας πούμε ότι θέλετε να απελευθερώσετε περιττά κιλά ή ότι θέλετε να σταματήσετε το κάπνισμα, και έχετε κάνει στο παρελθόν κάποιες αποτυχημένες προσπάθειες. Σε πολλούς, αυτές οι προσπάθειες μπορεί να οδηγήσουν σ’ ένα εσωτερικό διάλογο που λέει «δεν θα τα καταφέρεις ποτέ, είδες πόσες φορές προσπάθησες και απέτυχες». Και μέσα από αυτή τη σκέψη αφήνεστε στην ίδια ενέργεια της αυτοϋποτίμησης. Όμως, οι αποτυχίες δεν είναι τίποτε άλλο από σκαλιά προς την επιτυχία, αν τις μετατρέψετε σε πολύτιμο μάθημα: κάθε αποτυχημένη προσπάθεια κρύβει μέσα της ένα δώρο, γιατί σας δείχνει τι δεν κάνατε σωστά, ώστε να το αποφύγετε την επόμενη φορά.
  • Ασχολείστε πολύ με τις γνώμες των άλλων: αν είστε από τους ανθρώπους που για να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, χρειάζεστε την επιβεβαίωση και την καλή γνώμη των άλλων, είναι πολύ πιθανό να διστάζετε να προσπαθήσετε κάτι καινούργιο. Κι αυτό, γιατί είναι σίγουρο πως σε κάθε σας στόχο, θα έχετε γύρω σας και αυτούς που σας ενθαρρύνουν και αυτούς που σας αποθαρρύνουν. Το μυστικό εδώ είναι να συνειδητοποιήσετε πως ποτέ δεν θα έχετε θετική γνώμη απ’ όλους, αλλά και το ότι η γνώμη των άλλων δεν είναι και τόσο σημαντική, γιατί την ζωή σας την αποφασίζετε και την ζείτε εσείς, και όχι οι άλλοι
  • Νιώθετε φόβο για το καινούργιο, αυτό που δεν έχετε ξανακάνει: κάθε φορά που βάζετε ένα καινούργιο στόχο, κάτι που ονειρεύεστε αλλά δεν έχετε ακόμα τολμήσει, είναι φυσικό να φοβάστε, και αυτός ο φόβος έχει μέσα του τρεις επιμέρους φόβους: τον φόβο της αποτυχίας, τον φόβο της δυσκολίας και τον φόβο του τι μπορεί να χάσω μέσα από την νέα μου επιλογή. Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεστε να αλλάξετε δουλειά, και ενώ φαίνεται ότι η νέα σας δουλειά έχει καλές προοπτικές, μπορεί να φοβάστε μήπως δεν τα πάτε καλά, ή το ότι θα χάσετε τους τωρινούς συναδέλφους, ή ότι θα είναι δύσκολη η προσαρμογή στην καινούργια θέση. Όμως, για τους φόβους, η λύση είναι μία: τολμήστε αυτό που φοβάστε, και ο φόβος θα εξαφανιστεί από το πρώτο κιόλας βήμα!

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ