Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 5 τρόποι για να χτίζεις ψυχική ανθεκτικότητα

Προσέγγισε την «Τέχνη της Ευημερίας»

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συχνά με ρωτάτε τι σημαίνει Ψυχική Ανθεκτικότητα και γιατί την ονομάζω «Η Τέχνη της Ευημερίας». Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ πέντε τρόπους, πέντε προσεγγίσεις σκέψης που σας βοηθούν να χτίζετε Ψυχική Ανθεκτικότητα, μια ανθρώπινη ποιότητα που σας βοηθάει να διαχειρίζεστε με επιτυχία κάθε κατάσταση, όσο δύσκολη κι αν είναι, και μάλιστα να βγαίνετε μέσα από αυτήν πιο σοφοί, πιο δυνατοί, πιο γεμάτοι και χαρούμενοι!

  • Συνειδητοποιείστε και παραδεχτείτε ότι δεν θα σας συμπαθήσουν όλοι! Αν προσπαθείτε να αρέσετε σε όλους, πιθανά θα καταλήξετε να παίρνετε αποφάσεις και να διαμορφώνετε τη ζωή σας με κριτήριο τους άλλους. Έτσι όμως μπορεί να βρεθείτε κόντρα στις δικές σας ανάγκες, αξίες και επιθυμίες. Είναι τεράστια ουτοπία να προσπαθείτε να αρέσετε σε όλους, όπως και εσάς δεν σας αρέσουν όλοι, ούτε ταιριάζετε με όλους! Εδώ προτείνω να παρατηρήσετε τις δικές σας σκέψεις και συναισθήματα όταν πιστεύετε ότι κάποιος σας αντιπαθεί ή δεν του αρέσετε και να βρείτε μέσα σας το γιατί η γνώμη αυτού του ατόμου για σας είναι σημαντική.
  • Αν θέλετε κάτι, ζητείστε το! Κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό σας, όσο κι αν σας αγαπάει και νοιάζεται για σας. Γι’ αυτό, αντί να περιμένετε από τους άλλους να σκεφτούν από μόνοι τους τις ανάγκες σας, τις επιθυμίες και τα θέλω σας, καλό είναι να τα εκφράσετε με ξεκάθαρο τρόπο, ανοίγοντας την καρδιά σας. Το να ζητάτε αυτό που θέλετε μέσα σε μια σχέση δεν είναι ένδειξη αδυναμίας ή έλλειψη αγάπης από την μεριά του άλλου, αντίθετα είναι μια κίνηση που εμπλουτίζει την επικοινωνία και αυξάνει την οικειότητα.
  • Θα υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι θα σας απογοητεύουν. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτοιμοι για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες σας. Ακόμα όμως κι’ αν απογοητευθείτε από κάποιους, αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς θα χαμηλώσετε τον πήχυ των αναγκών, προσδοκιών και απαιτήσεών σας από τους άλλους. Παράλληλα, να θυμάστε ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη και η απογοήτευση είναι μέσα στη ζωή. Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορείτε να διαχειριστείτε εσείς το συναίσθημα της απογοήτευσης, να πάρετε μαθήματα για το μέλλον μέσα από αυτό, ώστε να είστε πιο προσεκτικοί.
  • Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο και «τα πάντα ρει». Όποια κατάσταση κι αν περνάτε τώρα, δύσκολη ή εύκολη, δεν θα είναι μόνιμη γιατί η ζωή η ίδια είναι σε μια συνεχή κίνηση, οπότε τίποτα δεν θα μείνει ίδιο. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ενσυνειδητότητα, αυτό που ονομάζουμε εστίαση στο εδώ και τώρα, που είναι και το μόνο που έχουμε, και θυμηθείτε πως ότι κι αν σας συμβαίνει, και αυτό θα περάσει!
  • Αξιοποιείστε την αποτυχία σαν ευκαιρία ανακατεύθυνσης. Οι αποτυχίες και οι τυχόν απορρίψεις που μπορεί να βιώσετε έχουν μέσα τους την τεράστια ευκαιρία του μαθήματος που δίνουν για την επόμενη φορά. Ουσιαστικά, μια αποτυχία μπορεί να αλλάξει την πορεία σας προς κάτι καλύτερο, προς μια πιο ουσιαστική κατεύθυνση και πορεία που ταιριάζει περισσότερο σε σας και στις αξίες σας.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ