Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 5 ενδείξεις ότι μπορεί να πέφτετε θύμα

Και πώς θα σταματήσετε αυτή την κατάσταση

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις ατομικές μου συνεδρίες, συχνά βλέπω ανθρώπους που νιώθουν ότι βιώνουν την αίσθηση του θύματος μέσα στις κοντινές τους σχέσεις, είτε αυτές είναι προσωπικές, οικογενειακές, επαγγελματικές, φιλικές. Γι’ αυτό θα μοιραστώ κάποιες σημαντικές ενδείξεις που αν σας συμβαίνουν, είναι πολύ πιθανό να θυματοποιείστε μέσα στις κοντινές σας σχέσεις, και τους τρόπους για να σταματήσετε να είστε θύματα εκμετάλλευσης!

  1. Αν έχετε την τάση να συγχωρείτε εύκολα. Μήπως είστε από τους ανθρώπους που όταν τους στριμώχνουν ή δεν τους φέρονται καλά, λέτε δεν πειράζει, και συγχωρείτε συμπεριφορές που σας υποτιμούν; Ελέγξτε μήπως οι κοντινοί σας άνθρωποι βάζουν σε χαμηλή προτεραιότητα και εσείς το δέχεστε, κάνετε τα στραβά μάτια, είτε γιατί δεν θέλετε να συγκρουστείτε, είτε γιατί φοβάστε μήπως τους δυσαρεστήσετε. Προσέξτε τι και ποιους συγχωρείτε, γιατί είναι άλλο δεν κρατώ πικρό συναίσθημα και άλλο ανέχομαι μια επαναλαμβανόμενη κακή συμπεριφορά.
  2. Αν βρίσκετε πάντα δικαιολογίες και «χρυσώνετε το χάπι» στον εαυτό σας. Η θετική προσέγγιση στην ζωή σημαίνει ότι εστιάζετε στις θετικές πλευρές των καταστάσεων και των ανθρώπων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν βλέπετε τις αρνητικές ή τις καμουφλάρετε με δικαιολογίες. Αν για παράδειγμα ο δικός σας άνθρωπος συνηθίζει να σας κακομιλάει ή να σας προσβάλει μπροστά σε άλλους, μην πείτε «Ελα μωρέ, δεν πειράζει, κατά βάθος μ’ αγαπάει». Θυμηθείτε πως η ανθεκτικότητα είναι αρετή, η ανεκτικότητα όχι!
  3. Αν έχετε την τάση να τρέχετε για όλους και για όλα. Ελέγξτε μήπως είστε πάντα βολικοί, λέτε ναι σε ότι σας ζητάνε, και υπερ-προσφέρετε με την ελπίδα ότι έτσι θα σας εκτιμήσουν, θα σας αγαπήσουν, θα πάρετε το «ευχαριστώ» τους και θα σας λένε «καλό άνθρωπο»; Επειδή στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο, ξεκινήστε τα «όχι» βάζοντας όρια!
  4. Αν στα δύσκολα, είστε πάντα εσείς εκείνος που θα τρέξει να σώσει τα πράγματα. Είτε στη δουλειά, είτε στα προσωπικά σας, μήπως είστε εσείς εκείνος από τον οποίο οι άλλοι περιμένουν να τρέξετε να βρείτε τις λύσεις; Μήπως τους έχετε μάθει να επαναπαύονται πάνω σας και να αποφεύγουν τις ευθύνες τους γιατί εσείς έχετε δηλώσει παντοδυναμία; Σας προτείνω την επόμενη φορά που θα έρθει κάτι δύσκολο, να συνεργαστείτε, αλλά μην το αναλάβετε εξ ολοκλήρου εσείς: βάλτε και τους άλλους στο παιχνίδι!
  5. Αν νιώθετε ενοχές και ανασφάλειες. Αν συνηθίζετε να υποτιμάτε τον εαυτό σας, αν η αυτοεικόνα και η αυτοεκτίμησή σας είναι χαμηλές, αν συχνά για ότι αρνητικό συμβεί ψάχνεστε μήπως φταίτε εσείς, τότε είναι πολύ εύκολο για τους άλλους να σας εκμεταλλευτούν, και εσείς να το ανέχεστε γιατί πιστεύετε ότι δεν αξίζετε κάτι καλύτερο. Ο τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι μέσα από το εσωτερικό ταξίδι, ανακάλυψης της δικής σας δύναμης, της αποδοχής του εαυτού σας με τα καλά και τις αδυναμίες του. θα πατήσετε πολύ καλύτερα στα πόδια σας και θα ξεκινήσετε να αξιολογείτε αντικειμενικά και δίκαια τις καταστάσεις, χωρίς να ρίχνετε υπέρμετρο φταίξιμο στον εαυτό σας.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ