Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | 3 κορυφαία μυστικά στη δημόσια ομιλία

Πώς θα ξεμπλοκάρετε και θα νιώθετε άνετα μπροστά σε οποιοδήποτε ακροατήριο

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σήμερα θα σας μιλήσω για τη Δημόσια Ομιλία. Όταν διδάσκω στο Πανεπιστήμιο, έχω παρατηρήσει ότι σχεδόν όλοι οι φοιτητές νιώθουν αμηχανία να σηκωθούν και να μιλήσουν στην τάξη. Και αργότερα, προχωρώντας στην καριέρα τους, είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που βιώνουν στρες όταν πρόκειται να ανέβουν στη σκηνή ή σε ένα Podium και να μιλήσουν σ’ ένα ακροατήριο, ακόμα κι αν είναι από κάτω όλοι συνεργάτες, φίλοι και γνωστοί. Αν βιώνετε και εσείς αυτό το στρες της δημόσιας ομιλίας, θα μοιραστώ τρία κορυφαία μυστικά που θα σας ξεμπλοκάρουν και θα νιώθετε άνετα μπροστά σε οποιοδήποτε ακροατήριο, είτε για τα επαγγελματικά σας, είτε σε μια κοινωνική εκδήλωση.

  • Προσδιορίστε τον σκοπό της ομιλίας σας: Καταστρώστε ακριβώς τι θέλετε να πείτε, ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε, ποιες είναι οι εμπειρίες που θέλετε να μοιραστείτε. Πάνω απ’ όλα, ξεκαθαρίσετε το «γιατί» θα δώσετε αυτή την ομιλία, γιατί θα είστε εκεί. Η πιο υγιής και αποτελεσματική στάση είναι να είστε εκεί για να δώσετε στο ακροατήριο σας κάτι χρήσιμο και πολύτιμο, και σε δεύτερη προτεραιότητα να έρχεται η εντύπωση που θέλετε να κάνετε. Μέσα απ’ αυτή την προσέγγιση θα μπείτε στη θέση του ακροατή σας, ώστε να διαμορφώσετε το περιεχόμενό σας ανάλογα. Κι ακόμα, μπαίνοντας στη θέση του ακροατή, θα μπορέσετε να προσφέρετε εκείνα τα συναισθήματα κι εκείνα τα μηνύματα με τα οποία θα θέλατε να φύγει όταν τελειώσετε την ομιλία σας.
  • Κάντε την κατάλληλη προετοιμασία: ένα τεράστιο μυστικό επιτυχίας για μια ομιλία είναι να προετοιμαστείτε κατάλληλα απ’ όλες τις απόψεις. Πρώτα-πρώτα το περιεχόμενό σας: τι θέλετε να διηγηθείτε; Ποιο είναι το στόρυ της παρουσίασής σας; Ποια θα είναι η δομή της; Ένα ακροατήριο δεν μπορεί να μείνει εστιασμένο στην ομιλία σας πάνω από 15-20 λεπτά, γι’ αυτό, αν η διάρκειά σας είναι μεγαλύτερη, φροντίστε να δίνετε ενδιάμεσα συμπεράσματα, και ένα σωστό οπτικό υλικό με εκείνα τα ερεθίσματα που να κρατήσουν προσηλωμένο το ακροατήριό σας. Φροντίστε να κάνετε πρόβες ώστε να σιγουρέψετε ότι κατέχετε καλά αυτά που θέλετε να πείτε, και ότι είστε μέσα στον χρόνο που έχετε Και το τρίτο μέρος της προετοιμασίας έχει να κάνει με εσάς τους ίδιους: πώς θα εμφανιστείτε; Τι θα φορέσετε; Φροντίστε επίσης να ξεκουραστείτε την προηγούμενη ημέρα, να φάτε ελαφρά και να κοιμηθείτε αρκετά ώστε να είστε σε καλή φόρμα και ενέργεια!
  • Χτίστε την κατάλληλη ενέργεια: Προτού ανεβείτε στη σκηνή, πάρτε μερικές βαθιές, κοιλιακές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη, κρατώντας τον αέρα μέσα για λίγα δευτερόλεπτα, και εκπνέοντας αργά από το στόμα. Με την καλή οξυγόνωση θα ανέβει η ενέργειά σας αμέσως και θα εξαφανιστεί οποιοδήποτε άγχος και στρες. Θυμηθείτε ότι είστε εκεί για να δώσετε, για να προσφέρετε και να μοιραστείτε σημαντικά και πολύτιμα μηνύματα, γνώσεις εμπειρίες, ότι έχετε προετοιμάσει στην ομιλία σας. Και βέβαια, αυτή σας η ενέργεια, ο ενθουσιασμός, το πόσο πολύ χαίρεστε που είστε εκεί για να δώσετε κάτι ουσιαστικό, σημαντικό και χρήσιμο για το ακροατήριο πρέπει να εκπέμπεται πρώτα από εσάς για να το εισπράξουν και εκείνοι!

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ