Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Οι 3 μεγάλοι μύθοι για τη θετική σκέψη

Τι σημαίνει η θετική σκέψη και πώς μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο κλειδί για την ευτυχία και την ευημερία μας

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τη θετική σκέψη που μπορεί να είναι τεράστια δύναμη αλλά και μεγάλη παγίδα, αν δεν γνωρίζετε ακριβώς πώς λειτουργεί. Γι’ αυτό θα ξεκινήσω πρώτα με το τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η θετική σκέψη, μέσα από τρεις μύθους:

  • Μύθος 1: Θετική Σκέψη δεν σημαίνει κάνω πως δεν βλέπω! Ένα τεράστιο λάθος είναι να πιστέψετε πως κάποιος που σκέφτεται θετικά, αγνοεί τα δύσκολα ή αρνητικά. Θετική σκέψη δεν σημαίνει «είμαι σ’ ένα ροζ συννεφάκι και αγνοώ την πραγματικότητα». 
  • Μύθος 2: Οι άνθρωποι που σκέφτονται θετικά δεν έχουν προβλήματα: πολλοί άνθρωποι είτε προσποιούνται προς τα έξω ότι είναι πάρα πολύ καλά, είτε πιστεύουν πως με τη θετική σκέψη τα προβλήματα εξαφανίζονται!
  • Μύθος 3: Η θετική σκέψη από μόνη της οδηγεί στην ευτυχία: ειδικά στα πρώτα βήματα της αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης, οι περισσότεροι αρχίζουν να πιστεύουν πως η θετική σκέψη από μόνη της θα τους οδηγήσει να πετύχουν στόχους και να ζήσουν όλα όσα ονειρεύονται. 

Ανατρέποντας τους πιο πάνω μύθους, θα σας δώσω τι ακριβώς σημαίνει η θετική σκέψη και πώς μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο κλειδί για την ευτυχία και την ευημερία σας.

Η θετική σκέψη είναι μια συνειδητή επιλογή: Ο θετικά σκεπτόμενος άνθρωπος ασφαλώς και βλέπει τα δύσκολα, αλλά συνειδητά επιλέγει να μην εστιάζεται ούτε και να παραμένει στα αρνητικά. Γιατί αυτό οδηγεί σε γκρίνια και σπατάλη ενέργειας που εμποδίζει την αντιμετώπισή τους. Δηλαδή, αν ο κήπος μου έχει ζιζάνια, ούτε θα πέσω να πεθάνω, ούτε θα κάνω ότι δεν τα βλέπω. Θα μπω και θα τα ξεριζώσω ώστε τα φυτά μου να αναπτυχθούν. Ουσιαστικά, η θετική σκέψη είναι εκείνη που καλλιεργεί την ψυχική ανθεκτικότητα: μπροστά στο δύσκολο, το απρόβλεπτο ή το αναπάντεχο, ο άνθρωπος με θετική σκέψη θα αποδεχτεί την κατάσταση και θα προχωρήσει προς την αντιμετώπισή της.

Η θετική σκέψη πυροδοτεί το κουράγιο: Χωρίς την θετική σκέψη, μπροστά στα δύσκολα ο άνθρωπος χάνει το κουράγιο του, και χωρίς κουράγιο, καταλήγουμε σε τέλμα. Στα δύσκολα, η θετική σκέψη επιστρατεύει το κουράγιο, πυροδοτεί την αισιοδοξία και δυναμώνει την πίστη. Σας βοηθάει να εστιάζετε στην δύναμή σας, και χωρίς να αγνοείτε τις δύσκολες συνθήκες, να τις αντιμετωπίζετε χωρίς φόβο, και σύμφωνα με τις αξίες σας.

Η θετική σκέψη κινητοποιεί τη δράση: Όταν σκεφτείτε πως ό,τι κι αν συμβεί, εσείς θα τα καταφέρετε, αμέσως θα νιώσετε δύναμη, αυτοπεποίθηση και σιγουριά και θα κάνετε τις κατάλληλες κινήσεις. Γιατί βέβαια, η σκέψη από μόνη της δεν αρκεί: ό,τι αποτελέσματα θέλετε να δείτε στη ζωή σας δεν θα σας τα φέρει ούτε η θετική ενέργεια, ούτε το σύμπαν από μόνο του. Τα πραγματικά, γειωμένα αποτελέσματα θα σας τα φέρουν οι δράσεις σας, η συνέπεια, η επιμονή και η υπομονή σας.


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ