Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Τρία βήματα για μια πραγματικά ευτυχισμένη νέα χρονιά

Αναθεωρείστε, προτεραιοποιήστε, ξεκινήστε

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτές τις πρώτες μέρες του χρόνου και μετά τις γιορτές, οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι θέλουν το νέο χρόνο να αλλάξουν πολλά πράγματα στην ζωή τους προς το καλύτερο. Είναι η φάση που βάζετε στόχους, παίρνετε αποφάσεις και δηλώνετε δεσμεύσεις. Λίγο παρακάτω όμως, φαίνεται ότι όλα αυτά ξεχνιούνται, ακόμα και πριν καλά-καλά τελειώσει ο Ιανουάριος. Οι λόγοι γι’ αυτό το φαινόμενο ποικίλουν, από το ότι οι στόχοι που βάζετε δεν είναι πραγματικά δικοί σας, δεν είστε αρκετά δεσμευμένοι και δεν πιστεύετε ότι θα τους καταφέρετε, έως το ότι πέφτετε στην δύναμη της συνήθειας και κάνετε ότι κάνατε πάντα, γιατί είναι και πιο βολικό και πολύ πιο εύκολο! Γι’ αυτό σ’ αυτό το επεισόδιο θα σας προτείνω τρία βήματα που θα σας βοηθήσουν να πετυχαίνετε τους στόχους σας και να ζείτε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή.

  1. Αναθεωρήστε: Tο πρώτο βήμα που σας προτείνω να κάνετε τώρα στο ξεκίνημα της χρονιάς είναι να αναθεωρήσετε τους στόχους, τα όνειρα, τις επιθυμίες σας, όλα αυτά που έχετε πιστέψει πως χρειάζεστε για να είστε ευτυχισμένοι. Καθίστε και καταγράψτε όλα αυτά που ως τώρα θεωρείτε ότι είναι απαραίτητο να έχετε, να κάνετε ή να είστε στην ζωή σας για να νιώθετε πληρότητα, ευτυχία και χαρά. Αφού τα γράψετε, σιγουρευτείτε ότι είναι 100% αυτά που πραγματικά θέλετε, και θα διαπιστώσετε ότι η λίστα σας θα διαφοροποιηθεί, θα είναι πολύ πιο κοντά στην δική σας αλήθεια, και θα αποτελέσει την πυξίδα σας για τα επόμενα βήματα.
  2. Προτεραιοποιήστε: Αν για παράδειγμα θέλετε να υιοθετήσετε κάποιες καλές καινούργιες καθημερινές συνήθειες που θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα την υγεία σας, και παράλληλα θέλετε να μετακομίσετε σε μια άλλη πόλη, να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια για να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας, να χωρίσετε από μια τοξική σχέση, και να αλλάξετε δουλειά, δεν θα σας πρότεινα να τα κάνετε όλα μαζί. Γι’ αυτό βάλτε τις προτεραιότητές σας, δώστε συγκεκριμένους χρονικούς στόχους για το κάθε τι, σημειώστε τα στο ημερολόγιό σας, ώστε να ξέρετε πώς θα κινηθείτε.
  3. Ξεκινήστε: Όσο καλό σχεδιασμό και προτεραιοποίηση κι αν κάνετε, τίποτα δεν θα αλλάξει στην ζωή σας αν δεν ξεκινήσετε την δράση προς τους στόχους σας από σήμερα κιόλας! Η αναβλητικότητα είναι ο εχθρός της αλλαγής και ο μόνος τρόπος να την ξεπεράσετε είναι μέσα από την δράση σας ΤΩΡΑ, στο σήμερα. Ακόμα κι αν τα βήματά σας είναι μικρά, μείνετε προσηλωμένοι στην διαδικασία προς αυτά που αποφασίσατε, με δέσμευση και συνέπεια.

Θυμηθείτε λοιπόν τους τρεις τρόπους για να ξεκινήσετε την νέα χρονιά και να αλλάξετε την ζωή σας όπως αγαπάτε και ονειρεύεστε: Αναθεωρείστε, προτεραιοποιήστε, ξεκινήστε!


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ