Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς θα καταλάβετε αν είναι νάρκισσος 

Τα σημάδια ώστε να το προσέξετε είτε στους άλλους, είτε ακόμα και σ’ εσάς

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αυξάνεται η συζήτηση γύρω από τους νάρκισσους, πώς θα τους καταλάβουμε, πώς θα τους αντιμετωπίσουμε, τι μπορεί να κάνει κανείς αν έχει προσωπική σχέση με ένα νάρκισσο. Πρόκειται για μια διαταραχή, όπου ένα άτομο μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κακοποιητικό στις σχέσεις του με τους άλλους. Γι’ αυτό, θα μοιραστώ κάποια σημάδια που δείχνουν πότε κάποιος μπορεί να υποφέρει από ναρκισσιστική διαταραχή, ώστε να το προσέξετε είτε στους άλλους, είτε ακόμα και σε σας.

  • Οι νάρκισσοι έχουν πλήρη έλλειψη και ανικανότητα ενσυναίσθησης. Δεν μπορούν να μπουν στην θέση του άλλου, γιατί δεν ενδιαφέρονται καθόλου γι’ αυτό. Νοιάζονται μόνο για το δικό τους θέλω, & τα προβλήματά του είναι πάντα σημαντικά, ενώ τα δικά σας ποτέ.
  • Δείχνουν υπέρμετρη αυτοπεποίθηση, και πιστεύουν ότι είναι πιο σπουδαίοι από τους άλλους. Οι νάρκισσοι θεωρούν τα δικά τους επιτεύγματα τεράστια, ενώ υποτιμούν πάντα τις επιτυχίες των άλλων. Το σύμπλεγμα και η ανασφάλειά τους φαίνεται και από το ότι…
  • Επιζητούν συνεχώς οι άλλοι να τους θαυμάζουν και να τους χειροκροτούν. Επειδή ακριβώς θεωρούν ότι εκείνοι είναι κάτι το ιδιαίτερο, συνεχώς επιζητούν τον θαυμασμό στην εμφάνισή τους, στα ρούχα τους, κι ενώ εσείς μπορεί να φοράτε τα καλύτερά σας, ο νάρκισσος δεν θα δώσει καμία σημασία, αλλά εσείς είστε υποχρεωμένοι να θαυμάσετε.
  • Έχουν την πεποίθηση πως όλοι οι άλλοι τους χρωστάνε, και δικαιούνται να έχουν πάντα αυτό που θέλουν. Εννοείται ότι πρέπει να γίνεται πάντα το δικό τους, έχουν το δικαίωμα της ειδικής μεταχείρισης, δεν θα περιμένουν στην ουρά, και δικαιούνται όταν τους βολεύει να παρκάρουν στην θέση του αναπήρου, λέγοντας «έλα μωρέ και τι έγινε»…
  • Εκμεταλλεύονται τους άλλους, από τους οποίους περιμένουν πάντα να τους υπηρετούν και να τους εξυπηρετούν. Ακριβώς επειδή θεωρούν τον εαυτό τους πολύ σπουδαίο και σημαντικότερο από τους άλλους, γίνονται χειριστικοί στις σχέσεις τους και απαιτούν τα πάντα, ενώ εκείνοι δεν προσφέρουν γιατί μόνο εκείνοι είναι τόσο σπουδαίοι.
  • Κάνουν «μεγαλεπήβολα» σχέδια για το μέλλον. Συνεχώς μιλάνε και αναφέρονται σε τεράστια πλάνα και έργα για το μέλλον, πάντα με επίκεντρο τον εαυτό τους. Ο σκοπός τους μέσα από αυτό είναι να τονίζουν την δική τους σημαντικότητα και το πόσο σπουδαίοι είναι
  • Δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για ότι πάει στραβά. O νάρκισσος δεν παραδέχεται ποτέ τα λάθη του, δυσκολεύεται πάρα πολύ με οποιαδήποτε κριτική, και ρίχνει όλο το φταίξιμο στους άλλους, ειδικά σ’ εκείνους με τους οποίους έχει στενή σχέση.

Η αντιμετώπιση ενός νάρκισσου χρειάζεται ξεκάθαρα όρια που εσείς πρώτοι τιμάτε, αδιαφορία στις εξάρσεις σημαντικότητας, και σταθερή θέση στις απόψεις σας. Κι αν διαπιστώσετε πως η περίπτωσή του είναι βαριά, μπορείτε πάντα να απομακρυνθείτε.


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ