Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Μια κορυφαία επιλογή για το κλείσιμο του χρόνου

Kάντε έναν αναλογισμό της χρονιάς που πέρασε

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτές τις μέρες που ένας χρόνος φεύγει, κάποιοι πέφτουν σε μελαγχολία, άλλοι νοσταλγούν προηγούμενες χρονιές, άλλοι περιμένουν να ξεκουραστούν, κι άλλοι για να φάνε και να διασκεδάσουν! Ό,τι κι αν περιμένετε αυτές τις γιορτές, εγώ θα σας προτείνω μια κορυφαία επιλογή, κάτι που θα σας πάει ένα τεράστιο βήμα μπροστά στην ζωή και στην εξέλιξή σας! Και αυτό το κάτι είναι να κάνετε έναν αναλογισμό της χρονιάς που πέρασε, πριν προχωρήσετε σε όλες τις υποσχέσεις και στόχους που θα βάλετε για την νέα χρονιά. Για να κάνετε τον αναλογισμό σας, θα περιγράψω κάποια απλά και πρακτικά βήματα, που όλοι μπορείτε να εφαρμόσετε μέσα στις τελευταίες μέρες του χρόνου, και θα είναι για σας ίσως το καλύτερο πρωτοχρονιάτικο δώρο!

  1. Διαλέξτε ένα ήσυχο χώρο και δώστε ένα ραντεβού με τον εαυτό σας. Η διαδικασία του αναλογισμού είναι πολύτιμη, γι’ αυτό βρείτε εκείνο τον χρόνο που θα μπορέσετε να μείνετε ήσυχοι χωρίς να πιέζεστε και χωρίς να βιάζεστε. Σ’ ένα χώρο που θα νιώθετε άνετα, χωρίς να σας διακόψουν, απομακρύνετε τις οθόνες σας, και μείνετε με τον εαυτό σας.
  2. Κάντε μια νοερή ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, και ξεχωρίστε τα πιο σημαντικά γεγονότα. Χωρίς να σκεφτείτε πολύ, να είστε σίγουροι ότι μόνοι σας θα θυμηθείτε εκείνα που είναι για σας ξεχωριστά, είτε ευχάριστα, είτε δυσάρεστα. Αυτά που θα σας έρθουν αυθόρμητα στο νου, είναι και αυτά που σας έχουν κατά κάποιο τρόπο «σημαδέψει», και ο λόγος που τα θυμάστε είναι γιατί δεν τα έχετε ακόμα «τακτοποιήσει» μέσα στο εμπειρικό σας πεδίο. Πάρτε ένα χαρτί και ένα μολύβι και σημειώστε τα.
  3. Για κάθε γεγονός που ξεχωρίσατε, θυμηθείτε περισσότερα και ξαναζήστε την ιστορία του. Τώρα που μπορείτε να είστε πιο αντικειμενικοί, αναρωτηθείτε: τι ακριβώς έγινε; Ποιο ήταν το γεγονός; Ποιοι άνθρωποι σχετίστηκαν; Τι έκαναν; Τι είπαν; Εσείς τι κάνατε; Τι είπατε; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Κρατήστε κάποιες σημειώσεις και ξαναδιαβάσετε, μέχρι να νιώσετε πως είστε απόλυτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας.
  4. Επίσης για κάθε γεγονός που ξεχωρίσατε, αναρωτηθείτε: Εσείς, τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει διαφορετικά; Για ποιο λόγο; Ποια θα μπορούσε να είναι η εξέλιξη των πραγμάτων αν είχατε λειτουργήσει αλλιώς; Καλύτερη ή χειρότερη; Για ποιον; Γιατί; Κάνετε γραπτά τις σκέψεις σας γιατί έτσι ο εγκέφαλός σας προγραμματίζεται καλύτερα.
  5. Τι μάθατε από αυτή τη διαδικασία; Τι διαφορετικό θα κάνετε στο μέλλον; Το μεγαλύτερο κέρδος του αναλογισμού είναι η νέα οπτική, η νέα προσέγγιση που σας προσφέρει για την μελλοντική σας σκέψη, στάση και συμπεριφορά σε παρόμοιες καταστάσεις. Ο εσωτερικός σας διάλογος θα σας φέρει κοντά σε μια καλύτερη εκδοχή σας, πλησιάζοντας περισσότερο στον άνθρωπο που θέλετε να είστε. Και έτσι, θα ξεκινήσετε τη νέα χρονιά έχοντας αξιοποιήσει τα μαθήματα που σας χάρισε η προηγούμενη. Από καρδιάς εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά!

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ