Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά με όλους

Tα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις 4 γενιές που αποτελούν την κοινωνία μας και τρία μυστικά για να επικοινωνείτε και να συνεργάζεστε αποτελεσματικά με όλες

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το βασικό θεμέλιο για καλές σχέσεις, προσωπικές, επαγγελματικές, φιλικές, κοινωνικές. Στην εποχή μας επικοινωνούμε από κοντά, με μηνύματα, τηλέφωνα, τηλεδιάσκεψη, email, βιντεοκλήση ή σόσιαλ. Όμως, δεν ταιριάζουν όλοι οι τρόποι επικοινωνίας ούτε σε όλους, ούτε και σε όλες τις περιστάσεις, και τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο, αν σκεφτούμε και τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των γενεών. Γι’ αυτό σήμερα θα μοιραστώ τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε μια από τις 4 γενιές που αποτελούν την κοινωνία μας και τρία μυστικά που σας βοηθούν να επικοινωνείτε και να συνεργάζεστε αποτελεσματικά με όλες τις γενιές, σε όποια κι αν ανήκετε εσείς.

  • Η Generation Z, 18-26 χρονών. Μια γενιά που δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή χωρίς ιντερνετ, κινητό και σόσιαλ, χαρακτηρίζεται από υπέρμετρη ανυπομονησία, ανάγκη για γρήγορη εξέλιξη, δοκιμάζει και βαριέται γρήγορα, απορρίπτει και προτιμά να μην επικοινωνεί με τους μεγαλύτερους. Οι Z-ers είναι καλομεγαλωμένα παιδιά, που δεν φοβούνται τίποτα, και ζητούν ένα καλύτερο κόσμο, με αρχές, αξίες και σκοπό.
  • Έρχονται οι millennials, 27-42 χρονών. Είναι η γενιά που βγήκε στην αγορά εργασίας μόλις είχε ξεσπάσει η κρίση και τα πάντα ανατράπηκαν, και γι’ αυτό διαμόρφωσαν μια νέα νοοτροπία και αξίες για την εργασία και την ζωή. Οι Millennials έχουν μεγάλη άνεση με την τεχνολογία, εργάζονται από απόσταση, επικοινωνούν με μηνύματα, και είναι οι πρώτοι που είπαν «θέλω μια ζωή για μένα, με προτεραιότητα εμένα, και όχι τους άλλους»! 
  • Από 43-57 χρονών είναι η γενιά Χ. Οι X-ers χαρακτηρίζεονται από ανασφάλεια, γιατί αν χάσει τη δουλειά τους, πολύ δύσκολα θα βρουν την επόμενη. Σ’ αυτή την ηλικία υπάρχουν υποχρεώσεις, και καθώς βλέπουν τις αλλαγές να γίνονται τόσο γρήγορα, προσπαθούν να εκπαιδεύονται στις εξελίξεις, ενώ τους διακατέχει μια τεράστια ανάγκη για σιγουριά και διατήρηση των κεκτημένων τους.
  • Η τέταρτη γενιά είναι οι Boomers, από 58-74 χρονών. Οι περισσότεροι λόγο σκέφτονται ότι σε λίγο θα πάρουν σύνταξη, νιώθουν ότι ο κόσμος έχει αλλάξει τραγικά, δυσκολεύονται να καταλάβουν τους νέους, ενώ κοιτούν με νοσταλγία τα δικά τους νιάτα και συχνά λένε «εγώ στην ηλικία σου έσκυβα το κεφάλι και άκουγα τους μεγαλύτερους…» Παράλληλα, μέσα στους boomers υπάρχει και μια μικρή αναλογία που είναι «νέοι στην καρδιά», επιτυχημένοι άνθρωποι που αποτελούν κορυφαίους μέντορες για τους νέους!

Το χάσμα είναι μεγάλο, παρ’ όλα αυτά μπορεί να γεφυρωθεί, αν όλες οι γενιές υιοθετήσουν προς τις άλλες τα τρία κορυφαία μυστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας: ενσυναίσθηση, αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή. Μόνο έτσι θα μπορέσετε σε όποια γενιά κι αν βρίσκεστε να έρθετε σε ουσιαστική επαφή, ώστε να κατανοήσετε και να αξιοποιήσετε από κοινού τις μοναδικότητες που έχει η κάθε γενιά να «φέρει στο τραπέζι». Γιατί τελικά, όλοι είμαστε άνθρωποι, και αυτό που αναζητάμε είναι η ευτυχία και η ευημερία για όλους!


Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ