Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να αντιμετωπίσετε τη σιωπηλή ψυχολογική καταπίεση

Μερικές ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές για να βελτιώσετε τη σχέση σας και την ψυχολογία σας

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τη σημερινή εκπομπή την εμπνεύστηκα από τις ατομικές μου συνεδρίες, όπου συχνά ακούω για τις σιωπηλές κακοποιητικές συμπεριφορές, την ψυχολογική καταπίεση και τα μούτρα. Για παράδειγμα, μπαίνετε στο σπίτι, λέτε μια καλησπέρα όλο χαρά, και είτε το άτομο δεν απαντάει, είτε γυρίζει την πλάτη με κατσουφιασμένο ύφος και δακρυσμένα μάτια. Ρωτάτε εσείς τι έχει, δεν παίρνετε απάντηση, ή αν πάρετε, μπορεί να είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο ξέσπασμα με ασαφές κατηγορητήριο, που σας κάνει να νιώθετε φταίχτης. Αν το αφήσετε, μπορεί να περάσουν μέρες χωρίς καμία ουσιαστική επικοινωνία σε μια παγωμένη ατμόσφαιρα, σε βαθμό που να φτάσετε να παρακαλάτε και να ζητάτε συγγνώμη για κάτι που μπορεί και να μην ξέρετε ότι έχετε κάνει! Αν έχετε κάποιον δικό σας άνθρωπο που εμφανίζει τέτοιες συμπεριφορές, θα μοιραστώ κάποιες ιδέες, προτάσεις και στρατηγικές που ελπίζω να σας βοηθήσουν να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, και να βελτιώσετε και την σχέση σας, αλλά και την δική σας ψυχολογία.

  1. Συνειδητοποιείστε πως την αδυναμία την έχουν εκείνοι. Συνήθως, πίσω από τέτοιες συμπεριφορές, κρύβεται αδυναμία του ανθρώπου να μιλήσει ανοικτά, να εκφράσει αυτό που θα ήθελε, ή αυτό που τον ενόχλησε, και να δώσει ευκαιρία για μια ολοκληρωμένη συζήτηση που θα μπορέσετε κι εσείς να εκφράσετε την πρόθεση και την άποψή σας και να λύσετε την παρεξήγηση. Γι’ αυτό, καταφεύγουν σε συμπεριφορές που γεμίζουν ενοχές, εκφράζοντας το παράπονό τους με έναν ύπουλο, σιωπηλό τρόπο. 
  2. Προσπαθήστε να καταλάβετε την αιτία πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Η αδυναμία να εκφράσουν ένα παράπονο ή κάποιο συναίσθημα που νιώθουν μπορεί να κρύβεται στον τρόπο που έχουν μεγαλώσει, γιατί σαν παιδιά μπορεί να τους έμαθαν ότι αν παραπονιέσαι ή διεκδικείς κάτι, δεν είσαι καλό παιδί, είσαι ενοχλητικό, και άξιο τιμωρίας. Από την άλλη μεριά, μπορεί πίσω από την παθητική επιθετικότητα να κρύβεται δόλος και πονηριά, όπως όταν έχετε δανείσει χρήματα σε κάποιον που δεν σας τα επιστρέφει, κι όταν τα ζητήσετε, σας ξεσπάει κι από πάνω, κατηγορώντας σας ότι δεν του συμπαραστέκεστε!
  3. Αλλάξτε την δική σας αντίδραση στα μούτρα και τη σιωπηλή καταπίεση. Αν μέχρι τώρα κάνατε ότι μπορούσατε για να ευχαριστηθεί το άτομο και ζητούσατε συγγνώμη ακόμα κι αν δεν φταίγατε, τώρα αντιδράστε διαφορετικά. Πείτε «πάρε το χρόνο σου, ηρέμησε και έλα να συζητήσουμε ότι πρόβλημα έχεις ώστε να το λύσουμε». Δίνοντας χρόνο, και μην υποκύπτοντας στα ξεσπάσματα, θα έχετε μια άλλη αντίδραση.
  4. Πάρτε απόσταση ή απομακρυνθείτε τελείως. Αν διαπιστώσετε πως ότι προσπάθεια και να κάνετε για μια πολιτισμένη κουβέντα δεν φέρνει αποτέλεσμα, κρατήστε απόσταση, μην «τσιμπάτε» στις αρνητικές συμπεριφορές και στα μούτρα και δώστε χρόνο. Η εμπειρία δείχνει πως όταν το κακοποιητικό άτομο διαπιστώσει πως οι συμπεριφορές του δεν πιάνουν πιά και ότι δεν μπορεί να σας ελέγχει και να σας καταδικάζει μόνιμα, θα αλλάξει. Και αν παρ’ όλα αυτά δεν διορθωθούν τα πράγματα, τότε αναθεωρείστε ευρύτερα τη σχέση σας με αυτό το άτομο, ίσως και με μια μόνιμη απομάκρυνση.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ