Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Η μεγάλη αξία και οι ωφέλειες της προσευχής

Οι ωφέλειες της συστηματικής προσευχής είναι πολλές και αγγίζουν ολιστικά τον άνθρωπο

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σήμερα θα σας μιλήσω για την προσευχή, την μεγάλη της αξία και τις ωφέλειες που έχει για τον άνθρωπο. Η προσευχή είναι μια διαδικασία όπου ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τη θρησκεία και την πίστη του, απομονώνεται για να έρθει σ’ επαφή με εκείνη την ανώτερη δύναμη, την συμπαντική νοημοσύνη, τον Χριστό, την Παναγία, ή με όποια άλλη μορφή συμβολίζει την θεία δύναμη η δική του θρησκεία. Η προσευχή δεν υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες: μπορεί να γίνεται καθημερινά, κάποιες φορές το χρόνο ή μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης, και σε οποιοδήποτε χώρο. Και οι λόγοι που οι άνθρωποι προσεύχονται είναι αρκετοί, όπως το να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για το δώρο της ζωής, να έρθουν σ’ επαφή με τον εσώτερο εαυτό τους ή να ζητήσουν βοήθεια, προστασία ή καθοδήγηση σε μια δύσκολη στιγμή. Οι ωφέλειες της συστηματικής προσευχής είναι πολλές και αγγίζουν ολιστικά τον άνθρωπο:

  1. Μειώνει το άγχος και το στρες, φέρνοντας μια αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας.
  2. Με την προσευχή, ο άνθρωπος εκφράζει τις ανησυχίες, τους φόβους, τις ελπίδες του, απελευθερώνει τα δυσάρεστα συναισθήματα και αισθάνεται ανακούφιση.
  3. Βελτιώνεται η διαύγεια και η ικανότητα εστίασης, καθώς το μυαλό ησυχάζει, ο άνθρωπος αναγνωρίζει και ελέγχει τις σκέψεις του και εύκολα αυτοσυγκεντρώνεται
  4. Αυξάνεται η θετικότητα: εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την θεία προστασία και βοήθεια, ανοίγει η καρδιά και γεμίζει αγάπη και γαλήνη
  5. Μεγαλώνει η ικανότητα να αντιμετωπίσει κανείς τις δυσκολίες: Καθώς ο άνθρωπος ζητά καθοδήγηση και βοήθεια από την ανώτερη δύναμη, αποκτά ο ίδιος κουράγιο.
  6. Αυξάνεται η Ψυχική Ανθεκτικότητα: Μέσα από την προσευχή και την ευγνωμοσύνη, τονώνει ο άνθρωπος τις αντοχές του, παίρνει δύναμη και γίνεται πιο ανθεκτικός
  7. Ενισχύεται η αίσθηση σύνδεσης: Η προσευχή είναι κανάλι προς την ανώτερη δύναμη, τον εσώτερο εαυτό, την συμπαντική νοημοσύνη, την αίσθηση του ανήκειν και του σκοπού.
  8. Καλλιεργεί συμπόνια και ενσυναίσθηση: Καθώς προσεύχεται ο άνθρωπος ζητώντας προστασία και βοήθεια για τον εαυτό του και τους αγαπημένους του, γίνεται ο ίδιος πιο συμπονετικός και γεμίζει κατανόηση.
  9. Αυξάνεται η αυτογνωσία: με την συγκέντρωση της προσευχής, ο άνθρωπος επικεντρώνεται στις σκέψεις του, καταλαβαίνει καλύτερα τον εαυτό του και εξελίσσεται.
  10. Βελτίωση της υγείας ολιστικά: με την προσευχή και την ησυχία του μυαλού βελτιώνεται η πνευματική, συναισθηματική και σωματική υγεία, καθώς μειώνεται το στρες και ενισχύεται το ανοσοποιητικό, εξασφαλίζοντας εσωτερική ηρεμία και γαλήνη.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ