Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να αντέχετε στα δύσκολα

Μερικοί τρόποι σκέψης και δράσης που θα σας βοηθήσουν να αντέξετε και να βγείτε καλύτεροι μέσα από τις δυσκολίες

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν πολλές αλλαγές που επηρεάζουν την ζωή μας, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, η ακρίβεια, η εξέλιξη της τεχνολογίας και πολλά άλλα. Και οι αλλαγές αυτές είναι τόσο πολλές, μεγάλες και αλλεπάλληλες, που δυσκολευόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε, και συχνά επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία. Αν κάποιοι από σας αισθάνεστε ότι σας έρχονται όλα τα δύσκολα πολλά και μαζεμένα, τότε αυτή η εκπομπή είναι για σας. Θα μάθετε κάποιους τρόπους σκέψης και δράσης που θα σας βοηθήσουν να τα αντέξετε και να βγείτε και καλύτεροι μέσα από αυτά.

  1. Ησυχάστε, είναι πολύ φυσιολογικό να ταράζεστε: Παρότι ξέρουμε ότι η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της, μπροστά σε μια αναπάντεχη δυσκολία δεν υπάρχει άνθρωπος που να μένει ανεπηρέαστος. Οπότε μην τα βάζετε με τον εαυτό σας, δεν είστε οι μόνοι σ’ αυτό
  2. Μετακινηθείτε από τα παράπονα και εστιαστείτε στις λύσεις. Ένα λάθος που κάνουν οι άνθρωποι σε μια δυσκολία είναι να μένουν στο παράπονο, στην αδικία, στην συμφορά. Το συζητάνε παντού, ψάχνουν υπαίτιους και κατηγορούν, αναλώνοντας την ενέργειά τους. Σας προτείνω λοιπόν να αφήσετε αυτές τις συζητήσεις και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις καινούργιες συνθήκες που επικρατούν.
  3. Ξεπεράστε τον φόβο της αλλαγής: Κάθε δυσκολία έχει ξεβόλεμα γιατί σας καλεί κάτι να αλλάξετε εσείς. Για παράδειγμα η τεχνολογία; αντί να την αρνείστε, ψάξτε πώς μπορείτε να την αξιοποιήσετε για όφελος της δουλειάς και της ζωής σας. Σήμερα υπάρχουν στο χέρι μας όλες οι εγκυκλοπαίδειες του κόσμου μέσα στο κινητό μας.
  4. Φροντίστε την υγεία σας σωματική, ψυχική, νοητική: Στα δύσκολα χρειάζεται να είμαστε καλά προπονημένοι, σωματικά, νοητικά και ψυχικά: φροντίστε κάθε μέρα να απολαμβάνετε μικρές χαρές και να κάνετε μικρές καλοσύνες που σας γλυκαίνουν την καρδιά: πείτε ένα καλό λόγο, χαρίστε ένα χαμόγελο, ένα παγωτό σ’ ένα παιδάκι.
  5. Πάρτε κουράγιο και δύναμη από τις δυσκολίες που έχετε ήδη ξεπεράσει: Όσο νέοι κι αν είστε, σίγουρα έχετε στην εμπειρία σας δύσκολες στιγμές που έχετε ξεπεράσει και τα έχετε καταφέρει. Θυμηθείτε πως σας φαινόταν βουνό στην αρχή και πώς σιγά-σιγά καταφέρατε να το ξεπεράσετε και να είστε εδώ που είστε σήμερα. Πάρτε κουράγιο από, και συνειδητοποιείστε πως κάθε δυσκολία είναι πάντα και μια ευκαιρία μας να γίνουμε καλύτεροι, να μάθουμε κάτι περισσότερο, να γίνουμε κάτι περισσότερο.
  6. Να θυμάστε πάντα την σοφή παροιμία που έλεγαν οι γιαγιάδες μας «Και αυτό θα περάσει»: Ο χρόνος θα μαλακώσει τη δυσκολία και εσείς θα βγείτε πιο σοφοί & δυνατοί.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ