Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Τι να κάνετε αν δεν περάσατε στις πανελλήνιες

Aποτυχία δεν είναι να μην περάσετε στις εξετάσεις. Aποτυχία θα είναι να έχετε περάσει από αυτή την εμπειρία και να μην μάθετε κάτι καινούργιο μέσα από αυτήν

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αφιερωμένες όλες οι εκπομπές του Ιουνίου στα παιδιά των Πανελληνίων, και σήμερα, ειδικά στα παιδιά που δεν έγραψαν καλά και προβλέπουν ότι είτε δεν θα περάσουν στη σχολή της επιλογής τους, είτε δεν θα περάσουν σε καμία σχολή. Σε σας παιδιά θέλω να τονίσω πως «ουδέν κακόν αμιγές καλού», θυμηθείτε ότι αποτυχία δεν είναι να μην περάσετε στις εξετάσεις, αποτυχία θα είναι να έχετε περάσει από αυτή την εμπειρία και να μην μάθετε κάτι καινούργιο μέσα από αυτήν. Κι ας δούμε τώρα πρακτικά τι μπορείτε να κάνετε:

  1. Γραφτείτε στην σχολή που περάσατε, κι ας μην είναι η πρώτη σας επιλογή: Aκόμα δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα, ίσως όμως με την εμπειρία των καθηγητών σας, να υπολογίσετε περίπου που περνάτε. Αν γραφτείτε, θα έχετε τα προνόμια που έχουν όλοι οι φοιτητές σε εισιτήρια κλπ. κι αν παρακολουθήσετε την σχολή που περάσατε, μπορεί να σας αρέσει. Όταν δίδασκα στο Πάντειο, κάναμε μια μεγάλη έρευνα με τους φοιτητές μου, απ’ όπου είχαμε διαπιστώσει πως το 25% των φοιτητών δεν είχαν διαλέξει την σχολή που φοιτούσαν, απλά μπήκαν με βάση την βαθμολογία τους στις Πανελλήνιες. Και πολλοί από αυτούς τους φοιτητές μου είναι σήμερα σε πολύ ψηλές θέσεις και επιτυχημένες καριέρες.
  2. Αν περνάτε σε άλλη πόλη: Eάν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να πάτε και να φοιτήσετε γιατί τα κέρδη σας θα είναι πολλαπλά: θα μπείτε στην φοιτητική ζωή και θα αποκτήσετε ανεξαρτησία και υπευθυνότητα. Ειδικά αν θέλετε μετά να κάνετε μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, θα είστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι.
  3. Αν σκοπεύετε να δώσετε ξανά Πανελλήνιες του χρόνου: Eχετε το πλεονέκτημα του χρόνου, είστε ακόμη πολύ νέοι και έχετε μια εκπληκτική ευκαιρία: αφ’ ενός να αναλογιστείτε πραγματικά για την επιλογή σας, και αφ’ ετέρου να προγραμματίσετε πολύ πιο αποτελεσματικά τον χρόνο που έχετε μπροστά σας, έχοντας και την εμπειρία του τι σας εμπόδισε να πετύχετε την προηγούμενη φορά, ώστε να μην ξανακάνετε τα ίδια λάθη. Έχετε λοιπόν την ευκαιρία να καθίσετε ήσυχα με τον εαυτό σας και να αναρωτηθείτε: η σχολή στην οποία δεν περάσατε και θέλετε να δώσετε του χρόνου, είναι πραγματικά μια δική σας επιλογή ή είναι κάτι που θα ήθελαν οι γονείς σας ή οι κοινωνικές επιταγές της εποχής; Η απάντηση που θα δώσετε είναι καθοριστικής σημασίας για την ζωή και την εξέλιξή σας, γιατί σας βοηθάει να βρείτε τι πραγματικά θέλετε, και αξίζει τον χρόνο σας αυτή τη στιγμή.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ