Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να ολοκληρώσετε τις πανελλήνιες με επιτυχία

Πώς θα κλείσετε αυτό το κεφάλαιο αποτελεσματικά και ωφέλιμα

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Καθώς οι φετινές Πανελλήνιες αυτές τις μέρες βαδίζουν προς το τέλος τους, θέλω να απευθύνω την σημερινή εκπομπή σ’ αυτά τα παιδιά που τελειώνουν τις εξετάσεις, κλείνοντας ένα σημαντικό κύκλο της ζωής τους. Μετά από όλον αυτό τον αγώνα της προσπάθειάς σας, που για πολλούς από εσάς έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια και σας έχει συνοδεύσει —με τα καλά της και τα κακά της— σ’ αυτά τα πολύτιμα χρόνια της εφηβείας σας, θα είναι σημαντικές για να μπείτε στην επόμενη φάση της ζωής σας. Γι’ αυτές τις επόμενες μέρες, μετά την ολοκλήρωση των Πανελληνίων, έχω να σας προτείνω δύο ιδέες για το πώς θα κλείσετε αυτό το κεφάλαιο αποτελεσματικά και ωφέλιμα.

  1. Αποσυμπιεστείτε και ξεκουραστείτε, χαλαρώστε με όποιο τρόπο εσείς προτιμάτε. Κοιμηθείτε όσο θέλετε, βγείτε και ξεσαλώστε, και αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει όλα όσα δεν απολαύσατε αυτά τα δύο χρόνια της προετοιμασίας σας. Το δικαιούστε. Προγραμματίστε διακοπές ή ένα ταξίδι με φίλους και αξιοποιήστε το καλοκαίρι σας γιατί πολύ πιθανά τα δύο προηγούμενα δεν τα διασκεδάσατε όσο θα μπορούσατε.
  2. Μπείτε στη διαδικασία του αναλογισμού: είτε γράψατε καλά είτε όχι, δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία του αναλογισμού. Πλοηγηθείτε νοερά σ’ αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και αναρωτηθείτε: Ξεκίνησα έγκαιρα την προετοιμασία μου; Ήμουν πραγματικά εστιασμένος στην προσπάθειά μου; Οργάνωσα σωστά τον χρόνο μου και τι χρειαζόταν να ολοκληρώσω στα ενδιάμεσα διαστήματα; Έκανα τακτικά τις επαναλήψεις μου; Συμβουλευόμουν τους κατάλληλους δασκάλους μου και άκουγα τις οδηγίες τους; Φρόντιζα την υγεία μου σωματικά και ψυχικά; Απομάκρυνα όλους τους περισπασμούς και τα αρνητικά ή τοξικά ερεθίσματα; Αφοσιώθηκα με εστίαση και επικέντρωση στον στόχο μου; Οι απαντήσεις θα σας δώσουν πολύτιμη γνώση μέσα από αυτή την εμπειρία σας: είναι δική σας για πάντα, για να χαράξετε το δρόμο για τις επόμενες προσπάθειές σας. Θυμηθείτε: στη ζωή δεν υπάρχει αποτυχία: υπάρχει μόνο επιτυχία και μάθημα, και αποτυχία θα είναι το να μην κερδίσετε αυτό το μάθημα. Εύχομαι από καρδιάς αυτή η διαδικασία του αναλογισμού να σας γίνει συνήθεια μετά από κάθε σημαντική εμπειρία στην ζωή σας: θα σας δίνει συνεχώς μαθήματα και θα σας βοηθάει να εξελίσσεστε συνεχώς προς τον επόμενο, καλύτερο εαυτό σας.

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ