Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς θα γράψετε καλά στις Πανελλήνιες

Πέντε πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να δώσετε σ’ αυτή την τελική φάση της προσπάθειάς σας τον καλύτερό σας εαυτό

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις μόλις ξεκίνησαν και χιλιάδες Ελληνόπουλα δίνουν αυτές τις μέρες τον δικό τους αγώνα που θα τα φέρει στο κατώφλι μιας καινούργιας φάσης της ζωής τους. Γι’ αυτό, όλες οι εκπομπές του Ιουνίου είναι αφιερωμένες σ’ αυτά τα παιδιά, με ιδέες, στρατηγικές και πρακτικές που ελπίζω να τα βοηθήσουν να πετύχουν. Απευθύνομαι λοιπόν σε σας παιδιά των φετινών Πανελληνίων, και θα μοιραστώ πέντε πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε από σήμερα κιόλας, για να δώσετε σ’ αυτή την τελική φάση της προσπάθειάς σας τον καλύτερό σας εαυτό.

  1. Αναπλαισιώστε την ιδέα σας για τις Πανελλήνιες: όταν φοβόμαστε κάτι και το σκεφτόμαστε συνέχεια, το μεγαλώνουμε σε διαστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έχει! Προτείνω να σκεφτείτε πως οι Πανελλήνιες είναι σαν όλες τις εξετάσεις που έχετε περάσει τόσες φορές ως τώρα με επιτυχία, και μειώστε την ένταση λέγοντας «Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, και ότι κι αν συμβεί, θα είναι για το καλό μου»
  2. Φροντίστε την ενέργεια και την ευεξία σας όλες αυτές τις μέρες: ασκηθείτε σωματικά, τρέξτε, γυμναστείτε, για τουλάχιστον μισή με μια ώρα την ημέρα: η άσκηση κατεβάζει την κορτιζόλη και μειώνει το άγχος. Πίνετε πολύ νερό και καταναλώστε υγιεινά και τροφοδοτικά γεύματα, αποφύγετε τη ζάχαρη και τα γλυκά που ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα και το άγχος στον οργανισμό, και κοιμηθείτε καλά, τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα.
  3. Απομακρυνθείτε από οτιδήποτε σας ταράζει και σας αγχώνει: από ανθρώπους αρνητικούς που σας φορτώνουν με ανησυχία, από μηνύματα και έκθεση στα σόσιαλ όπου μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε στενοχώρια και σας κατεβάζουν την διάθεση. Σ’ αυτή τη χρειάζεται να μείνετε απερίσπαστοι, ήρεμοι, αισιόδοξοι και θετικοί. Κρατήστε κοντά σας μόνο εκείνους τους ανθρώπους που σας ενθαρρύνουν, σας πιστεύουν και σας ανεβάζουν!
  4. Την ώρα που σας δίνουν τα θέματα: διαβάστε τα, και ζητήστε από τους εξεταστές να σας λύσουν τις απορίες που έχετε. Αν υπάρχει ένα θέμα που δεν το ξέρετε καλά, ηρεμήστε παίρνοντας μερικές βαθιές αναπνοές, κρατώντας τον αέρα λίγα δευτερόλεπτα μέσα σας. Ξεκινήστε από το θέμα που γνωρίζετε καλύτερα, γιατί έτσι θα κερδίσετε χρόνο και σιγουριά
  5. Βγαίνοντας από την τάξη αφού δώσετε ένα μάθημα: μην κάνετε πολλές κουβέντες και μην αρχίσετε τις συγκρίσεις με το πώς έγραψαν και τι έγραψαν οι άλλοι. Ό,τι γράψατε, γράψατε, το ξέρετε εσείς προσωπικά, ο καθένας μας είναι μοναδικός, και αυτή τη στιγμή χρειάζεστε ψυχραιμία και ενέργεια για να γράψετε καλά και στα επόμενα μαθήματα!

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ