Life

Podcast Ζήσε με αγάπη - Ξένια Κούρτογλου | Πώς να χτίζετε αυτοεκτίμηση

4 τρόποι για να βάζετε όρια και να μην δέχεστε από κανέναν να σας υποτιμά, να σας μειώνει και να σας προσβάλλει

Ξένια Κούρτογλου, ΜSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η αιτία για τις περισσότερες άνισες σχέσεις, σχέσεις όπου υπάρχει ένα θύμα και ένας θύτης, σχέσεις που τις κυβερνάει ο φόβος, οι απειλές, οι προσβολές και η απαξίωση, έχουν στην ρίζα τους την χαμηλή αυτοεκτίμηση, και από την μεριά του θύτη και από την μεριά του θύματος. Κι ας πιστεύουμε κάποιες φορές το αντίθετο. Ο άνθρωπος που υποτιμάει και προσβάλει τον σύντροφό του, τον συνεργάτη του ή και το παιδί του ακόμα, πρώτα απ’ όλους υποτιμάει τον εαυτό του. Θυμωμένος και οργισμένος, προσπαθεί να δείξει κάτι καλύτερο από αυτό που είναι και ξεσπάει στους αδύναμους κρίκους, εκεί που αισθάνεται ότι έχει εξουσία. Από την άλλη μεριά, το θύμα, έχει επίσης χαμηλή αυτοεκτίμηση, πιστεύει τα χειρότερα για τον εαυτό του και γι’ αυτό δέχεται και υπομένει την υποτίμηση. Θα μοιραστώ σήμερα κάποιους τρόπους που μπορείτε καθημερινά να χτίζετε την αυτοεκτίμησή σας, έτσι ώστε να βάζετε όρια και να μην δέχεστε από κανέναν να σας υποτιμά, να σας μειώνει και να σας προσβάλει.

  1. Ξεκινήστε από την αυτογνωσία. Για να εκτιμήσετε τον εαυτό σας χρειάζεται πρώτα να τον γνωρίζετε και να τον αποδέχεστε. Κάθε μέρα αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να τον καταλάβετε, να συνειδητοποιήσετε τα χαρακτηριστικά σας, τα θέλω σας, τις δυνατότητές σας, τις εμπειρίες σας και τις πληγές σας και να τις αποδεχτείτε με αγάπη.
  2. Φτιάξτε μια λίστα αυτοεκτίμησης. Πάρτε χαρτί και μολύβι και καταγράψτε όλα σας τα προσόντα, χαρίσματα, ταλέντα, νίκες, επιτυχίες, κορυφαίες εμπειρίες από τότε που ήσασταν παιδί μέχρι σήμερα. Βγάλατε την πρώτη Δημοτικού; Επιτυχία! Μην το υποτιμάτε με την ηλικία και την εμπειρία που έχετε σήμερα. Δείτε το με τα μάτια ενός εξάχρονου παιδιού. Εμπλουτίστε τη λίστα σας ρωτώντας κοντινούς σας ανθρώπους που σας αγαπούν και τους εμπιστεύεστε, και κάθε μέρα να προσθέτετε ότι καινούργιο σκεφτείτε ή συμβαίνει.
  3. Βάλτε τη λίστα αυτοεκτίμησης σε Εμφανές Σημείο: όταν αυτή τη λίστα την διαβάζετε ξανά και ξανά, θυμόσαστε όλα όσα θετικά έχετε σαν προσωπικότητα. Και αυτό χρειάζεται για να αντισταθμίσει την έμφυτη τάση που όλοι έχουμε να κολλάμε στα αρνητικά, στις ελλείψεις και στις αποτυχίες, ενώ πολύ λίγο γιορτάζουμε τα καλά και τις επιτυχίες. Να λέτε τακτικά ένα «μπράβο» στον εαυτό σας, θα σας φτιάχνει το κέφι και μην ξεχνάτε πως όλοι έχουμε ένα μικρό παιδί μέσα μας που διψάει για να ακούσει το σ’ αγαπώ και το μπράβο.
  4. Συχνά και συστηματικά κάνετε έναν απολογισμό για την εξέλιξή σας. Είναι η ωραιότερη και πιο χρήσιμη σύγκριση που μπορείτε να κάνετε. Κάθε τρίμηνο, εξάμηνο, ή χρόνο, πάρτε λίγο χρόνο και αναλογιστείτε στο διάστημα που έχει περάσει πώς έχετε εξελιχτεί. Τι ζήσατε, τι προσφέρατε, σε τι βελτιωθήκατε, πώς προοδεύσατε, τι δυσκολίες περάσατε και ξεπεράσατε. Η πρόοδός σας θα σας δίνει καινούργια δύναμη κάθε φορά. 

Τι θα ακούσετε στο podcast «Ζήσε με αγάπη» με την Ξένια Κούρτογλου

Για μένα η Ψυχική Ανθεκτικότητα είναι η απάντηση στις συνεχείς αλλαγές της ζωής σε όλους τους τομείς της, και μέσα από το Podcast μου μαθαίνεις πώς να χτίζεις κι εσύ εκείνες τις ψυχικές αντοχές που σε βοηθούν να αντιμετωπίζεις με επιτυχία τις συνεχείς αλλαγές της ζωής, προσωπικά και επαγγελματικά.
Αφορμή γι' αυτό το ξεκίνημα μπορεί να είναι και για σένα μια μεγάλη δυσκολία, μια απώλεια που περνάς, ή οι γενικότερες συνθήκες της εποχής μας που συνεχώς μας καλούν να αυξάνουμε τις αντοχές και τα όριά μας.

Η λύση έρχεται πάντα μέσα από την ανακάλυψη της εσωτερικής μας δύναμης. Γι’ αυτό και σου προτείνω να ζεις με α.γ.α.π.η. μέσα από μια δική μου, φρέσκια ανάγνωση, όπου:

Α – πο μέσα: ό,τι κι αν ψάχνεις απ’ έξω –αγάπη, ευτυχία, ευημερία– δεν το βρίσκεις

Γ – ιατρεύομαι: η χαρά και η πληρότητα έρχονται μέσα από το εσωτερικό σου ταξίδι

Α – νακαλύπτω: βρίσκεις την δική σου αλήθεια, εκτιμάς την δική σου μοναδικότητα

Π – ροχωρώ: καθώς εξελίσσεσαι, διευρύνεσαι σε όλο και μια καλύτερη εκδοχή σου

Η – γούμαι: γίνεσαι ο ηγέτης του εαυτού σου, με το τιμόνι της ζωής σου στα χέρια σου

Στο ενεργητικό μου έχω μια επιχειρηματική καριέρα 35 χρόνων με πολλές προκλήσεις και περιπέτειες και μια προσωπική ζωή απαιτητική και πολυτάραχη. Για 35+ χρόνια ασχολούμαι με την μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, και για 20+ χρόνια εμβάθυνα στον χώρο της ψυχικής υγείας και της προσωπικής ανάπτυξης, και συνεχίζω.

Σ’ αυτό το Podcast, σε κάθε επεισόδιο, μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι καταστάσεις, ανθρώπους, σχέσεις, αναποδιές και ατυχίες και να βγαίνεις μέσα από αυτές με περισσότερη δύναμη και σοφία. Κι ακόμα, εμπνέεσαι από διαφορετικούς τρόπους σκέψης για όλα αυτά που σε απασχολούν, και αποκτάς πρακτικές λύσεις για να τα αντιμετωπίζεις.

Εύχομαι αυτές οι μικρές σταγόνες από την επιστήμη και την εμπειρία να σε βοηθήσουν να εξελίσσεσαι συνεχώς και να απολαμβάνεις μια όμορφη ζωή.

Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα
Ξένια Κούρτογλου, MSc., Ειδικός στην Ψυχική Ανθεκτικότητα

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ