Life

Πού θα σε βρω;

Χωμένη μέσα στα βουνά της Νάξου.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7815-17825.jpg

ΓΑΒΡΙΕΛΛΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗ (δημιουργική ομάδα BIOS)

Νάξος, Απείρανθος - Λεφτέρης. Χωμένη μέσα στα βουνά της Νάξου, η Απείρανθος είναι μακράν το ομορφότερο χωριό του νησιού. Στο κεντρικό της καλντερίμι βρίσκεται η ταβέρνα του Λεφτέρη (με Φ) με μια λιθόκτιστη αυλή, που μπορεί να δοκιμάσει κανείς όλες τις γεύσεις της Νάξου – λουκάνικα, τυριά, πεντανόστιμα μπιφτέκια και γλυκά του κουταλιού.

Μύκονος, Άγιος Σώστης - Kiki. Ό,τι και να πει κανείς για τη Μύκονο, παραλίες σαν τον Άγιο Σώστη υπάρχουν λίγες. Μια τεράστια αμμουδιά, χωρίς ξαπλώστρες και λοιπές αηδίες, και καταγάλανα νερά. Όλα αυτά αν δεν έχει Βοριά – γιατί τότε δεν πλησιάζεται. Στα βραχάκια αριστερά βρίσκεται και η ταβέρνα της Kiki, ανοιχτή μόνο τα μεσημέρια, με εκπληκτικό κρέας στη σχάρα (είναι να θυσιάσεις το μπάνιο σου για να προλάβεις μια μερίδα), μελιτζάνες ψητές και σαλάτες.

Σύμη, Άγιος Γεώργιος ο Δυσάλωνας.  Ίσως μία από πιο εντυπωσιακές παραλίες του Αιγαίου, με έναν κάθετο βράχο γύρω στα 300 μέτρα να υψώνεται πίσω της. Πήγαινε νωρίς γιατί ο ήλιος φεύγει κατά τις 5. Πρόσβαση μόνο με καραβάκι.


ΑΘΗΝΑ ΡΟΥΤΣΗ (τραγουδίστρια)

Τζια, Βουρκάρι, μπαρ Vinylio, ο αγαπημένος ιδιοκτήτης Δώρος στις μουσικές επιλογές, ποτάκι με θέα θάλασσα στα μικρά τραπεζάκια ή πάνω στα πολύχρωμα μαξιλάρια. Κρύβει εκπλήξεις αυτό το μαγαζί... ξεκινάς χαλαρά για ένα ποτό και βρίσκεσαι σε live ή απλά καταλήγεις να χορεύεις μέχρι το πρωί ακούγοντας Rolling Stones! Αλλιώς…

Άνδρος, Χώρα, Cabo del Μar, στην άκρη της παραλίας της Χώρας, restaurant-bar με εκπληκτική θέα, σε ψηλό σημείο και σε πλήρη αρμονία με το τοπίο, πάνω από τον Ναυτικό Όμιλο. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Βαλμάς είναι αυθεντικός, ερωτευμένος με τη δουλειά και το νησί του, και θα σας προσφέρει καταπληκτικό φαγητό και σε γεύση και σε παρουσίαση. Lounge μουσικές το απόγευμα, πιο δυνατά beats το βράδυ!


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ (σχεδιαστής)

Το νησιώτικο μυστικό μου είναι στην Ύδρα, στην πλατεία Βότση. Λέγεται Ανεμώνη. Είναι ένα παλιό, μαγικό, παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο, όπου μπορείς να βρεις αυθεντικά, ντόπια, γλυκά. Πασπαλισμένα με άφθονη ζάχαρη, που λερώνει τα δάχτυλα και τα χείλη. Τόσο απλό και ωραίο, που το προσέχουν μόνο λίγοι…


ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ (συγγραφέας)

Στη Συκιά Κορινθίας, πριν το Ξυλόκαστρο, είναι το παραλιακό, δροσερό, χουζούρικο ξενοδοχείο της Δάφνης Μαυρομμάτη. Αεικίνητη, ψαγμένη, ευαίσθητη. Τιμές λογικές, που γίνονται πολύ λογικότερες για μονογονεϊκές οικογένειες! (Daphne’s Club Hotel Apartments, 27430 22966, 697 7939597, www.daphnesclub.com)


ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΙΑΡΑΒΑΣ (politics PR)

Αν οι καλοκαιρινές περιπλανήσεις σε φέρουν προς την ορεινή Ήπειρο, επισκέψου ένα παραδεισένιο τοπίο για μπάνιο, γνωστό ως φυσικές πισίνες ή κολυμπήθρες. Το εναλλακτικό “blue lagoon” βρίσκεται ανάμεσα στους δύο οικισμούς του Άνω και Κάτω Πάπιγκου και μια βουτιά στα πραγματικά αυτά κρυστάλλινα νερά θα διεγείρει την πιο φυσιολατρική σου διάθεση!


ΕΒΙΤΑ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ (manager - promoter)

Στην Τσαγκαράδα για φαγητό στο εστιατόριο Lost Unicorne. British Country deco, με θέα την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Γαργαλιστικές γεύσεις για πρώτο και δεύτερο πιάτο, ενώ για επιδόρπιο δοκιμάστε το «εκκεντρικό» cheese cake με λευκή και μαύρη σοκολάτα... διά χειρός Χρήστου (να το παραγγείλετε με την κράτησή σας, είναι limited). Cocktails στο αρχαίο λιμάνι της Νταμούχαρης, στο μπαρ Κλεοπάτρα Μιραμάρε, με θέα το Αιγαίο και τους ημίγυμνους «πειρατές»...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ (designer)

Δεν είναι μόνο ότι έχω πλέον το δικό μου καταφύγιο εκεί. Ένα σπίτι του προηγούμενου αιώνα που το ανακαίνισα όπως ήθελα εγώ. Η Σκύρος, το Πειρατονήσι μου, είναι ένας τόπος χωρίς το άγχος του τουρισμού. Ένα νησί βουνίσιο, με μια Χώρα εσωστρεφή, που δεν βλέπει το Αιγαίο. Η Σκύρος έχει μια αίσθηση ασφάλειας. Εδώ κρατούν τις παραδόσεις, τα πανηγύρια και είναι μάστορες στη χειροτεχνία. Το πρωί μου ξεκινάει πάντα στον κήπο με την μπουγάτσα της κυρά-Καλλιόπης από τη Χώρα. Για μπάνιο στην παραλία του Παπα-Χούμα: τεράστια αμμουδιά και γύρω δεν υπάρχει ψυχή ούτε τον Δεκαπενταύγουστο. Μεσημέρι στον Άγιο Φωκά στην αυλή της κυρα-Καλής. Αυτή βάζει το μποστάνι και ο άντρας της την ψαριά. Δεν υπάρχει μενού. Μόνο σπιτικό φαγητό. Το απόγευμα στο μπαρ Κάβος του Κυριάκου στο λιμάνι. Ένα μπαράκι σε επίπεδα με θέα το κλασικό ηλιοβασίλεμα και καμπάρι. Το βράδυ κλείνει πάντα με αστακό στην ψαροταβέρνα Φιλιπαίος. Ο αστικός μύθος λέει ότι η αστακομακαρανόδα είναι σκυριανής προέλευσης. Η πρώτη αστακομακαρονάδα λέγεται ότι φτιάχτηκε πριν από 30 με 40 χρόνια στην ταβέρνα Μυλάκι. Μάλλον είναι αλήθεια, αν κρίνω από την πληθώρα του αστακού στο νησί.  


ΑΛΕΞΗΣ ΣΕΪΝΤΑΝΗΣ (γευσιγνώστης, υπεύθυνος του beer.gr)

Το νησί μου, η Νάξος, έχει τα πάντα. Η παραλία του Αγίου Προκοπίου, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από τη Χώρα, είναι απλά καταπληκτική. Στη Μικρή Βίγλα πηγαίνω πάντα για windsurf. Μετά θα πεινάσω λίγο και θα ανέβω για ψαράκι στο χωριό Απόλλωνας. Στο μυχό του όρμου αυτού βρίσκονται αρχαία και βέβαια ανεκμετάλλευτα λατομεία. Για καφεδάκι στην ορεινή Απείρανθο, το «μαρμάρινο χωριό», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Και μετά πίσω στον Απόλλωνα για επιστροφή στη Χώρα μέσα από μια ορεινή, δασική και καταπράσινη διαδρομή 12 χιλιομέτρων.


ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ (συγγραφέας)

H παραλία Καλιφτέρη στο Πήλιο, πριν την Άφυσσο, ειδικά στο αριστερό κομμάτι. Και το καφέ μπαρ Άννα Να Ένα Μήλο στις Μηλιές του Πηλίου, με τα καλύτερα γλυκά της περιοχής και τη φοβερή εσωτερική διακόσμηση.


SUGAHSPANK!  (μουσικός)

Σπέτσες. Αν έχεις μηχανάκι ή ποδήλατο, βγες στη διαδρομή από Αγια-Μαρίνα προς Ξυλοκέριζα, και κάπου στη μέση, απέναντι από ένα μίνι εκκλησάκι (από αυτά που βάζουν όταν κάποιος έχει φουντάρει από τον γκρεμό), πάρε το μονοπάτι ποδαράτα. Θα συναντήσεις στην άκρη του γκρεμού ένα δέντρο κι ένα σκοινί. Κατέβα και θα δεις. Όποιος πάει και αφήσει σκουπίδι να του καεί το i-phone.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ