- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οι καινούργιες λέξεις του έρωτα
Με τι ταυτίζεται ο έρωτας; Με τον πόνο, την καταστροφή, τη συντριβή;
Έρωτας, αγάπη, ερωτική επαφή: Ποιες λέξεις έρχονται αυτόματα στο μυαλό μας για να περιγράψουμε τον έρωτα
«Εν αρχή ην ο λόγος», κι επειδή ο λόγος είναι πρώτος, ο λόγος ταυτίζεται σχεδόν με τον δημιουργό. «Και είπεν ο Θεός γεννηθήτω το φως και εγένετο φως». Ο Θεός σκέφτεται και εκφράζεται με λέξεις, οι λέξεις αρκούν για να εμφανιστεί αυτό που δεν υπήρχε. Οι άνθρωποι, πλασμένοι κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, σκέφτονται και εκφράζονται με λέξεις, οι λέξεις κατονομάζουν, εξηγούν, χτίζουν αφηγήσεις, οι λέξεις δημιουργούν κάτι από το τίποτα, οι λέξεις ορίζουν, πολύ πιο άμεσα απ’ όσο θέλουμε να πιστεύουμε – όχι μόνο τον υλικό κόσμο που μας περιβάλλει, αλλά και τον συναισθηματικό κόσμο που μας αρέσει να θεωρούμε αποκλειστικά δικό μας.
Πάνω απ’ όλα, οι λέξεις που έχουν κατά κόρον χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν το ερωτικό συναίσθημα, είναι και αυτές που χρησιμοποιούμε για να το αναγνωρίσουμε. Με τι ταυτίζεται ο έρωτας; Με τον πόνο, την καταστροφή, τη συντριβή· τόσα τραγούδια, τόσες ταινίες, τόσα βιβλία, μας ταΐζουν διαρκώς την εικόνα του έρωτα ως βασανιστήριο: θα κυλιστούμε στην κόλαση εξαιτίας του, για χάρη του. Ευτυχώς, χάρη σ’ αυτόν και πάλι, θα έχουμε γνωρίσει για λίγο τον παράδεισο. Σύμφωνα με την ποπ κουλτούρα, η αναλογία αυτή είναι περίπου ογδόντα τοις εκατό κόλαση, είκοσι παράδεισος. Αναρωτιέται κανείς αν αξίζει τον κόπο.
Αναρωτιέται κανείς, και ίσως χαρακτηριστεί ψυχρός, γιατί να κινείται προς καταστάσεις που –αντί για ψυχική ευφορία, χαρά, ανάταση– του προσφέρουν πόνο, σύγχυση, ανασφάλεια, θυμό. Γιατί μαθαίνουμε, μέσα από τις λέξεις που μας περιβάλλουν, να αναγνωρίζουμε ως έρωτα σχέσεις που μας ταπεινώνουν, μας μειώνουν, μας στεγνώνουν. Και πώς είναι δυνατόν, συζητώντας για τις γυναικοκτονίες, να βλέπουμε κείμενα που μας λένε, με λέξεις, τι δεν είναι αγάπη – λες και αυτή η άποψη, ότι δηλαδή είναι αγάπη να σε ζηλεύει, να σε ελέγχει, να σε βασανίζει, δημιουργήθηκε σε κάποιο κενό.
Οι εκδοχές των γνωστών καψουροτράγουδων πριν και μετά την ψυχανάλυση (Θα μελαγχολήσω, κι ύστερα εγώ... πώς θα συνεχίσω, τι ζωή θα ζω, αν δεν είσαι εδώ / ...μπρος θα συνεχίσω, μια χαρά θα ζω, κι αν δεν είσαι εδώ) που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου πρόσφατα, μιλούν από μόνες τους. Και έχει νόημα να σκεφτούμε ότι το γέλιο και η ταύτιση και με τις δύο ίσως πλευρές τους είναι μια θετική εξέλιξη, μια ένδειξη ότι η συλλογική μας σκέψη έχει αρχίσει λίγο να μετακινείται – να αναγνωρίζει, τουλάχιστον, ότι ο τρόπος της ερωτικής συνδιαλλαγής που περνάει σχεδόν αποκλειστικά μέσα από το βάσανο είναι βαθιά προβληματικός.
Και όσοι διαμαρτύρονται για τη φασαρία που γίνεται για τη μία ή την άλλη λέξη, και βρίσκουν ότι είναι υπερβολή να μη θέλουμε πια να χρησιμοποιούνται όροι που κανονικοποιούν μέσα μας την κακοποίηση, αλλά ακόμα και το έγκλημα, ας σκεφτούν λίγο ψύχραιμα ποιες λέξεις έρχονται αυτόματα στο δικό τους μυαλό για να περιγράψουν τον έρωτα, την αγάπη, την ερωτική επαφή, ποια συναισθήματα ενεργοποιούν στην πραγματικότητα αυτές οι λέξεις – αν τελικά, ενώ η εμπειρία μπορεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη χαρά, πλήρωση, ευτυχία, την έχουμε φυλακίσει σε ένα κλουβί προκατασκευασμένων ιδεών που δεν μας περνά καν από το μυαλό να αμφισβητήσουμε, γιατί είναι «μόνο λόγια». Και αν, ξεκινώντας ο καθένας από τον εαυτό του, μπορούμε να δημιουργήσουμε με νέες λέξεις ένα νέο πρότυπο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Μια καλή χρονιά και για τη μικρή οθόνη
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Γυναίκες και άνδρες ηλικίας 56 έως 70 ετών αναζητούν τον έρωτα και την αγάπη βγαίνοντας ραντεβού στα τυφλά
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Αντί να εκβιάσει το συναίσθημα, παρουσιάζει την πραγματικότητα με σεβασμό και ευαισθησία
Πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου με διπλό επεισόδιο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Πρώτη η McLaren με τη Ferrari στη δεύτερη και την τρίτη θέση και τον Βερστάπεν έκτο με τη Red Bull
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.