Life

Μαθαίνοντας να ξεπερνούμε τη διαφωνία

Ομιλητές από τα πεδία της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών επιστημών βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης τη διαφωνία.

woman_guest.jpg
Έφη Αλεξίου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Μετά τη διαφωνία, τι;", κύκλος ομιλιών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
"Μετά τη διαφωνία, τι;", κύκλος ομιλιών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη

«Μετά τη διαφωνία, τι;»: Κύκλος ομιλιών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.

Τι είναι αυτό που δυσκολεύει τις διαφωνίες μας; Άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην παραγωγική επιχειρηματολογία και βυθίζονται στην πίκρα ή αφήνονται να τους κατατρώει η ουδετερότητα. Γονείς και παιδιά, συνεργάτες στην δουλειά. Τι είναι αυτό που δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε πέρα από την διαφωνία;

"Μετά τη διαφωνία, τι;" στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
"Μετά τη διαφωνία, τι;", κύκλος ομιλιών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, με αφορμή το ομότιτλο βιβλίο του Ίαν Λέσλι

Οι Εκδόσεις Πρώτη Ύλη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου «Μετά την διαφωνία, τι;» του Ian Leslie, διοργανώνουν τον ομότιτλο κύκλο τριών συνομιλιών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη στην καρδιά της Αθήνας (υπάρχει και δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης). Στόχος τους; Να εντρυφήσουμε στον άρρητο διάλογο για το πώς αισθανόμαστε ο ένας για τον άλλο ώστε να επιτύχουμε την πολυπόθητη επικοινωνία. Την επιστημονική επιμέλεια του κύκλου υπογράφει η ψυχολόγος και ομαδική αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια Χρυσή Καριώτογλου.

Η αυλαία των συζητήσεων ανεβαίνει στις 5 Φεβρουαρίου 2022 (στις 18:00-20:00) εστιάζοντας στις συγκρούσεις, το γιατί κάποιες είναι υγιείς και άλλες νοσηρές και το πώς εκδηλώνεται η διαφορά στα ζευγάρια, στην κοινωνία, στην πολιτική. Ο π. Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών, θα μιλήσει με θέμα «Από τη διαφωνία στη σύγκρουση: ψυχοδυναμική προσέγγιση των υγιών και των νοσηρών μορφών». Από την πλευρά του ο Αργύρης Στριγγάρης, ψυχίατρος και καθηγητής Ψυχιατρικής Παίδων και Εφήβων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών θα εστιάσει στο ζήτημα «Γιατί υπάρχουν συναισθήματα; Ισχύς και ανθρώπινες σχέσεις».

Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι έρχεται στις 19 Φεβρουαρίου και επικεντρώνεται στη διαφωνία στις ενδοπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις μέσα από την κλινική ψυχοθεραπευτική πράξη και την κοινωνική έρευνα. Ομιλητές σε αυτή τη συνάντηση ο Αλέξης Λάππας, ψυχίατρος παιδιών, εφήβων και οικογενειών, και η Θεώνη Σταθοπούλου, κοινωνιολόγος, διευθύντρια ερευνών στο ΕΚΚΕ.

Η αυλαία του κύκλου πέφτει στις 26 Φεβρουαρίου με μια συνάντηση για την σύγκρουση με τον εαυτό και την ίαση μέσα από την πράξη της κοινότητας ανθρώπων. Επιχειρώντας μια κοινωνικο-πολιτική προσέγγιση του θέματος, στο πάνελ θα βρεθούν ο Κλήμης Πυρουνάκης, θεολόγος, διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θηβών και συντονιστής του Δικτύου Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών, και ο συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής Γιώργος Καραμπελιάς. Ο πρώτος θα τοποθετηθεί με θέμα «Χτίζοντας μια κοινότητα-καταφύγιο πονεμένων ανθρώπων» και ο δεύτερος σχετικά με τις «Παραδοσιακές ταυτότητες, την αποδόμησή τους και τη συνειδητοποίηση των ανθρωπίνων και κοινωνικών ορίων».

Οι ομιλητές ο Αλ. Λάππας ο Α. Στριγγάρης, η Θεώνη Σταθοπούλου, ο Γιώργος Καραμπελιάς, Β. Θερμός Κλήμης Πυρουνάκης
© Athens Voice

"Μετά τη διαφωνία, τι;": στο πάνελ του κύκλου ομιλιών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη συμμετέχουν από αριστερά ο Αλ. Λάππας, ο Α. Στριγγάρης, η Θεώνη Σταθοπούλου, o Γώργος Καραμπελιάς, ο π. Β. Θερμός και ο Κλήμης Πυρουνάκης.

Λίγα λόγια για τον Ίαν Λέσλι, συγγραφέα του βιβλίου «Μετά τη διαφωνία, τι;»

Ο Ian Leslie είναι συγγραφέας βιβλίων πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Αρχικά ασχολήθηκε με τη διαφήμιση στο Λονδίνο, και στην Νέα Υόρκη ως σύμβουλος στρατηγικής επικοινωνίας. Σήμερα συνεργάζεται γράφοντας κείμενα για την ψυχολογία, τον πολιτισμό, την τεχνολογία και θέματα που αφορούν στις επιχειρήσεις με τα New Statesman, the Economist, the Guardian και τους Financial Times. Υπήρξε συνοικοδεσπότης στα podcast Polarized με θέμα το πώς να δραστηριοποιείται κανείς στην πολιτική σήμερα. Δημιούργησε και παρουσίασε την κωμική σειρά του BBC «Before they were famous». Εργάζεται, επίσης, ως σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας και συμπεριφοράς/κουλτούρας στον εργασιακό χώρο. Είναι συνεργάτης της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών και ζει στο Λονδίνο με τη γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά.

Ποια είναι η Χρυσή Καριώτογλου, επιστημονική υπεύθυνη του κύκλου «Μετά τη διαφωνία, τι;»

η Χρυσή Καριώτογλου, επιστημονική υπεύθυνη του κύκλου «Μετά τη διαφωνία, τι;

 Η Χρυσή Καριώτογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ και εκπαιδεύτηκε στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εκπαιδεύτηκε στο Dynamic Interpersonal Therapy (DIT) και στο Mentalization Based Treatment στο Anna Freud Centre.

Έζησε στην Αγγλία για μια δεκαετία και εργάστηκε ως Ομαδική Αναλύτρια και Mentalisation Based Treatment therapist σε Μονάδες Ψυχοθεραπείας του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) αποκτώντας εξειδίκευση στη θεραπεία ασθενών με διάγνωση διαταραχής προσωπικότητας. Τον Iούλιο του 2021 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάζεται ιδιωτικά πια ως Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια στην Αθήνα και το Λονδίνο και παράλληλα διεξάγει βιωματικές ομάδες εκπαιδευομένων στο Institute of Group Analysis (παράρτημα Οξφόρδης και Μάντσεστερ). Εργάζεται, επίσης, ως επόπτρια θεραπευτικών ομάδων και αποτελεί τακτικό μέλος και διδάσκουσα στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Ομαδικής και Οικογενειακής Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

Είναι μέλος του Institute of Group Analysis, του United Kingdom Council for Psychotherapy (UKCP) και του British Psychoanalytic Council (BPC). Στα ενδιαφέροντά της είναι η σύνδεση της εμπειρίας της θεραπευτικής ομάδας με το θέατρο, η συνάντηση ψυχοθεραπείας και πατερικών κειμένων καθώς και η ψυχοθεραπεία στη φύση (nature psychotherapy). Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών.


INFO:
Μετά τη διαφωνία, τι;
Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
Βασ. Σοφίας & Μέρλιν, Αθήνα
5 - 19 - 26 Φεβρουαρίου 2022, 18:00-20:00

Εισιτήρια :
Μεμονωμένη παρακολούθηση: 10€ / μειωμένο 5€

Προαγορά 3 συναντήσεων: 25€ / μειωμένο 12€
Δυνατότητα τηλεδιάλεξης σε
livestreaming: μεμονωμένη συνάντηση 10€
Αγορά εισιτηρίων για παρακολούθηση στο αμφιθέατρο: 2103611206,
https://thf.liknoss.com/theatra.exe?PM=P1&id=00027_000001032#linkOk
Για αγορά εισιτηρίου παρακολούθησης livestreaming: https://thf.liknoss.com/theatra.exe?PM=P1&id=00027_000001384#linkOk
Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, η είσοδος των επισκεπτών στο Ίδρυμα Θεοχαράκη θα πραγματοποιείται αποκλειστικά με πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ ή πιστοποιητικό νόσησης σε ισχύ (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το θετικό test και ισχύει για 180 ημέρες).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ