- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Πώς να προετοιμαστείτε για την επιστροφή στο γραφείο
Η διαχείριση της αλλαγής της καθημερινότητάς μας με την επιστροφή στο γραφείο μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τηλεργασίας
Η επιστροφή στο γραφείο μετά από μήνες τηλεργασίας και η αλλαγή της καθημερινότητας, θα είναι δύσκολη, αλλά αναπόφευκτη. Οι ειδικοί δίνουν συμβουλές επιβίωσης
Όλο και περισσότεροι είναι οι εργοδότες που ζητούν από τους εργαζόμενους τους να επιστρέψουν στο γραφείο, μετά από ένα μεγάλο διάστημα τηλεργασίας. Για μερικούς μπορεί να πρόκειται για λίγες μέρες μέσα στην εβδομάδα, ωστόσο, πολλές από τις ενοχλητικές πτυχές της προ-covid ζωής θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά μας.
Πρωινά που πρέπει να βιαστείς για να μην αργήσεις, κίνηση στο δρόμο, συνάδελφοι που δε θες να συναντήσεις, περιορισμένος χρόνος για τα ψώνια, λιγότερος χρόνος για γυμναστική. Όσα κέρδισαμε λόγω της τηλεργασιάς και οι συνήθειες που αναπτύξαμε, θα αλλάξουν ξανά.
«Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι εδώ και 18 μήνες, έχουν συνηθίσει στη νέα τους καθημερινότητα και θα είναι δύσκολο να την αλλάξουν ξανά» λέει η Καλίνα Μιχάλσκα, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας στο UC Riverside. «Είχαμε τη δυνατότητα να ξεφορτωθούμε τις ενοχλητικές μετακινήσεις και το να μη βρισκόμαστε κάθε μέρα στο χώρο του γραφείου, όπου πρέπει να προσαρμοστούμε τα πρέπει και τα θέλω των συναδέλφων μας».
Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, περάσαμε λιγότερο χρόνο οδηγώντας στο γραφείο ή στην πόλη για να κάνουμε δουλειές και είχαμε περισσότερο προσωπικό χρόνο, λόγω του ότι εργαζόμασταν από το χώρο του σπιτιού μας. Εύλογα λοιπόν, πολλοί είναι αγχωμένοι ή και ενοχλημένοι με την προοπτική της επιστροφής στο γραφείο.
«Όχι μόνο θα αλλάξει ξανά η ρουτίνα μας, αλλά θα επιστρέψουμε στη δουλειά και στο σχολείο ενώ ακόμα υπάρχει μια τεράστια αίσθηση αβεβαιότητας» λέει η Μισέλ Νίλον, προέδρος της επαγγελματικής ψυχολογιάς στο Chicago School. Για παράδειγμα, εξηγεί, ο κάθε εργοδότης δεν έχει αποφασίσει ακριβώς πότε θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο γραφείο ή πόσες ημέρες την εβδομάδα θα χρειαστεί να πηγαίνουν. Ακόμα κι αν ο διευθυντής σας σας επιτρέπει να συνεχίσετε να εργάζεστε από το σπίτι, μπορεί να ανησυχείτε για το πώς θα επηρεάσει την απόδοση σας η εργασία εξ αποστάσεως ή για το αν θα έχετε ίσες ευκαιρίες καριέρας, σε σχέση με τους συναδέλφους που εργάζονται από το γραφείο.
Μάλιστα, πολλοί είναι οι εργαζόμενοι φοβούνται την επιστροφή λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, μιας από τις πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις της Covid-19.
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι η επιστροφή τους στο γραφείο θα γίνει με συγκεκριμένους κανόνες, όπως για παράδειγμα να πηγαίνουν δυο φορές την εβδομάδα και να φορούν μάσκες. Αυτοί οι κανόνες μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τα δεδομένα και την πορεία της πανδημίας. Πρέπει να δείξουν υπομονή. Δεν θα επιστρέψουν στον προηγούμενο τρόπο εργασίας που είχαν πριν την πανδημία» λέει η Νάνσι Χάλπερν, που έχει ιδρύσει μια συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης οργανισμών.
Αν λοιπόν ο εργοδότης σου ετοιμάζεται να ανοίξει το γραφείο και θα πρέπει να παρίστασαι τουλαχιστον μερικές φορές την εβδομάδα, υπάρχουν μερικά tip που μπορείς να ακολουθήσεις, για να επιστρέψεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι περισσότεροι από όσους από εμάς δουλεύουμε εξ αποστάσεως, έχουμε αποκτήσει μία πιό «αργή» πρωινή ρουτίνα, είτε για να κερδίσουμε λίγα περισσότερα λεπτά ύπνου και από το κρεβάτι να συνδεθούμε απευθείας στο λάπτοπ και στο meeting μέσω zoom, είτε έχει να κάνει με το να ελέγχουμε τα email μας πίνωντας ένα δεύτερο καφέ από την κουζίνα. Για πολλούς, έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που χρειάστηκε να σηκωθούν νωρίς και να ετοιμαστούν για τη δουλειά.
Πριν από την πρώτη μέρα πίσω στο γραφείο, ο Νίλον προτείνει όλη η οικογένεια να προετοιμάσει την πρωινή ρουτινά της.
Μια επίσης δύσκολη εναλλαγή θα είναι να μεταφέρεις την απογευματινή σου γυμναστική, για πριν ή μετά τη δουλειά. Θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστείς στην αλλαγή της ώρας που κάνεις pilates ή box, σημασία έχει όμως να μη ξεχνάς ότι εφόσον μπόρεσες να το βάλεις στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να επενδύσεις σε αυτό, καλό θα είναι να μην αφήσεις την καλή σου αυτή συνήθεια με την επιστροφή στο γραφείο.
Η διαδρομή προς το γραφείο, φαίνεται πως θα διαρκεί όσο και στην προ-covid εποχή, ίσως και παραπάνω, καθώς αρκετοί είναι οι πολίτες που αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να μη θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν στο γραφείο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο της διαδρομής από και προς το γραφείο για να κάνουν κάτι που πραγματικά απολαμβάνουν. Να ακούσουν το αγαπημένο τους podcast, να διαβάσουν ενα βιβλίο, και γενικότερα, να βρουν τρόπους να κάνουν τον χρόνο της διαδρομής ωφέλιμο ως προς τα ενδιαφέροντά τους.
Λόγω της κατάστασης, πολλοί εργοδότες δουλεύουν με κυλιώμενα ωράρια και προγράμματα, οπότε ενδέχεται οι συνάδελφοι που αγαπάς να συναναστρέφεσαι μαζί τους να μην έχουν τα ίδια ωράρια με εσένα. Μπορείς ωστόσο, να σκεφτείς το ενδεχόμενο να ρωτήσεις τον εργοδότη σου αν μπορεί να σε μετακινήσει στη βάρδια που δεν θα είναι αυτός ο ενοχλητικός συνάδελφος.
Προσπάθησε να κάνεις το πρόγραμμα σου έτσι ώστε να μη φορτώνεις με επιπλέον δουλειές την ημέρα που πηγαίνεις στο γραφείο. Αν για παράδειγμα, δουλεύεις από το γραφείο δυο με τρεις φορές την εβδομάδα, προσπάθησε να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας στο σούπερ μάρκετ τις ημέρες που δουλεύεις από το σπίτι και είσαι πιο ξεκούραστος.
Προσπάθησε να αντισταθείς στη σύγκριση μεταξύ του πως ήταν η εργασία στο γραφείο στην προ-covid εποχή, σε σχέση με την τηλεργασιά ή ακόμα και με την επιστροφή στο γραφείο. «Εστιάσε στο πως είναι τώρα και προσπάθησε να βρεις τρόπους για να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη» λέει η Άλμπερς. Αντί να σκέφτεστε ότι χάνετε την ευκαιρία να εργάζεστε από το σπίτι κάθε μέρα, επαναπροσδιορίστε τη νοοτροπία σας στο "πλέον δουλεύω από το σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα", το οποίο μάλλον δε θα μπορούσατε να κάνετε πριν από την πανδημία. «Μην κοιτάτε πίσω. Απλώς κοιτάξτε μπροστά» καταλήγει η Άλμπερς.
Με πληροφορίες από το wired.com
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα τεχνικά προβλήματα όσον αφορά τη σύνδεση και παραμονή στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρατηρούνται μάλιστα και στην Ελλάδα.
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μόλις άνοιξε και είναι απίστευτα νόστιμο
Μια καλή χρονιά και για τη μικρή οθόνη
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Γυναίκες και άνδρες ηλικίας 56 έως 70 ετών αναζητούν τον έρωτα και την αγάπη βγαίνοντας ραντεβού στα τυφλά
Μία πρωτοβουλία της Bristol Myers Squibb για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Tι έδειξε μια τελευταία έρευνα
Με αφορμή ένα γλυκύτατο ταξιδιωτικό άρθρο στην Athens Voice
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Το design και οι επιδόσεις του μέλλοντος στο σήμερα
Αντί να εκβιάσει το συναίσθημα, παρουσιάζει την πραγματικότητα με σεβασμό και ευαισθησία
Πρεμιέρα στις 14 Φεβρουαρίου με διπλό επεισόδιο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
«Προσφέρει τη χαρά της εξερεύνησης και της αληθινής απόδρασης»
Πρώτη η McLaren με τη Ferrari στη δεύτερη και την τρίτη θέση και τον Βερστάπεν έκτο με τη Red Bull
Από τη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων με Τ-κύτταρα μέχρι δείγματα χώματος από τη Σελήνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.