Life

Διεκδικώ άρα υπάρχω

Aντί να μένετε σιωπηλοί, να διεκδικείτε με ηρεμία, χάρη και σταθερότητα αυτό που πιστεύετε ότι δικαιούστε

37670-649957.jpg
Νάνσυ Μαλλέρου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69913-141095.jpg

To Just Burgers στη Γλυφάδα είναι η νέα μου ανακάλυψη για απίθανο delivery - burger. Το φαγητό είναι εκπληκτικό, οι τιμές φυσιολογικές, και το service όπως μου αρέσει: γρήγοροι, ακριβείς και με έννοια για κάθε λεπτομέρεια. Μία από αυτές τις λεπτομέρειες είναι ότι δεν θέλω να μου χτυπάνε το κουδούνι γιατί, όταν έρχεται το φαγητό, κοιμάται ο 2,5 ετών γιος μου. Κάθε φορά που παραγγέλνω από το τηλέφωνο με ρωτάνε ευγενικά: «ισχύει ότι δεν θέλετε να σας χτυπήσουμε το κουδούνι;». Κι εγώ κάθε φορά απαντώ «Ναι, σας ευχαριστώ που το θυμάστε». Ένα βράδυ, είχα μόλις κοιμίσει το μικρό, ο άντρας μου είχε παραγγείλει και είχαμε επιτέλους χαλαρώσει στον καναπέ περιμένοντας το burger μας όταν ξαφνικά... χτυπάει το κουδούνι... συνεχόμενα... και μετά ξανά πάλι! Περιττό να σας πω ότι εκείνο το βράδυ φάγαμε κρύο burger με πανιασμένες πατάτες και χλιαρό αναψυκτικό! 

Λίγο καιρό αργότερα είμαστε με παρέα στο Just Burgers και, τη στιγμή που παραγγέλνουμε, αναφέρω το περιστατικό στον ιδιοκτήτη. Ο άνθρωπος μου ζήτησε συγνώμη και μου υποσχέθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί, όπως και έγινε. Όλα θα είχαν τελειώσει εκεί αν στον επόμενο τόνο κάποιοι από τους συνδαιτυμόνες δεν ξεκινούσαν μια συζήτηση που λίγο έλειψε να καταλήξει σε καβγά: «Μα τι νόημα έχει να διεκδικείς το δίκιο σου ένα μήνα μετά;» «Γιατί είσαι ιδιότροπη και παραπονιάρα;» «Και που το είπες τι κατάλαβες; Δε φοβάσαι μη φτύσουν στο φαγητό σου;»

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δεν διεκδικούν είναι ο φόβος: Φόβος του να μην είμαι αρεστοί, φόβος απώλειας, φόβος αποτυχίας, φόβος απόρριψης και φυσικά ο φόβος του «να μην φτύσουν στο φαγητό μου!»

Η διεκδίκηση είναι μια παρεξηγημένη έννοια που συχνά συγχέεται με την απαίτηση και την επιθετικότητα. Η διεκδίκηση είναι η ικανότητα να παρουσιάζετε ξεκάθαρα τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας με έναν τρόπο που να δείχνει σεβασμό στον εαυτό σας και στους άλλους. Είναι η θέση ισορροπίας ανάμεσα στην παθητικότητα, που αποδυναμώνει την ικανότητά σας να ακουστείτε και μειώνει τις πιθανότητες να σας σεβαστούν οι άλλοι αλλά και εσείς, και στην επιθετικότητα, η οποία δεν στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Η διεκδικητικότητα βασίζεται στην προϋπόθεση ότι κάθε άτομο έχει δικαιώματα (& υποχρεώσεις) που δεν εξαρτώνται από την κοινωνική του θέση ή ιδιότητα και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων. Η διεκδικητικότητα αυξάνει την αυτοπεποίθησή σας και την αυτοεκτίμησή σας και –αντίθετα με τους βασικούς φόβους σας- σας βοηθά να κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων.

Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας προϋποθέτει τη γνώση αυτών των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που προκύπτουν από αυτά!

Όταν διεκδικείτε να θυμάστε ότι είναι δικαίωμά σας

Να λέτε «όχι» χωρίς ενοχές.

Να λέτε «δεν ξέρω», «δεν καταλαβαίνω», «δεν με ενδιαφέρει» χωρίς ενοχές.

Να αλλάζετε γνώμη και στάση (Ναι, επιτρέπεται και στους άντρες!!!)

Να κάνετε λάθη

Να έχετε δική σας γνώμη, άποψη και συναισθήματα και να τα εκφράζετε όταν κρίνετε σκόπιμο.

Να επιλέγετε ποιον και πότε θα βοηθήσετε.

Να έχετε ιδιωτικές στιγμές.

Να ρωτάτε και να ζητάτε από τους άλλους, κατανοώντας όμως και το δικό τους δικαίωμα να σας πουν «όχι».

Να διεκδικείτε τα δικαιώματά σας χωρίς ενοχές

Αντίστοιχα στις υποχρεώσεις σας συμπεριλαμβάνονται:

Να αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας

Να μην είστε χειριστικοί και μειωτικοί

Να σέβεστε τα δικαιώματα των άλλων

Να ακούσετε τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς

Να αξιολογείτε πριν απορρίψετε

Να μιλάτε για τον εαυτό σας και όχι για τους άλλους

Να αναγνωρίζετε ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί

Υπάρχουν πολλές τεχνικές διεκδίκησης. Το σημαντικό όμως σε πρώτη φάση είναι να απενοχοποιήσουμε τη διεκδίκηση και να συνειδητοποιήσουμε πόσο καλύτερο είναι, αντί να μένετε σιωπηλοί ή να ορμάτε σε επίθεση, να διεκδικείτε με ηρεμία, χάρη και σταθερότητα αυτό που πιστεύετε ότι δικαιούστε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.