Life

Συμβουλές για ένα καθαρό και προστατευμένο από ιούς σπίτι

Στο σπίτι με το απολυμαντικό μου

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
ΤΕΥΧΟΣ 763
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καθαριότητα
© Κlimkin / Pixabay

Lockdown: Συμβουλές για να καθαρίσεις και να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό και προστατευμένο από ιούς

Είτε είσαι μια Δέσποινα Στυλιανοπούλου, χαρωπή και ανέμελη με τον φιόγκο στο μαλλί και το ξεσκονόπανο στο χέρι, ή ένας ψυχαναγκαστικός και μικροβιοφοβικός Τζακ Νίκολσον, η περίοδος του lockdown γίνεται η δική σου σκηνή να «λάμψεις» έχοντας μετατρέψει σε υψηλή τέχνη το καθάρισμα του σπιτιού. Με πλάνο και ακολουθώντας, μηχανικά πλέον και με ακρίβεια, συγκεκριμένα βήματα, χαλαρώνεις στον καναπέ σου με θριαμβευτικό χαμόγελο και αίσθημα απόλυτης ικανοποίησης. Το μυστικό: έχεις χρόνο… και αφορμή.

Ξεκινάμε με κουζίνα
Η κουζίνα γίνεται το αγαπημένο σου «δωμάτιο». Για να απολαμβάνεις ήσυχος-η ώρες πάνω από βιβλία συνταγών και καυτά τηγάνια, καθαρίζεις καθημερινά πάγκους και λοιπές επιφάνειες με απολυμαντικό σπρέι ή υγρό πιάτων και ζεστό νερό, όπως επίσης τον νεροχύτη και τη βρύση. Αν χρησιμοποιείς χαρτί κουζίνας το πετάς μετά από κάθε χρήση. Ιδανικά, αλλάζεις την υφασμάτινη πετσέτα κάθε μέρα (πρακτικά, μάλλον αυτό δεν γίνεται, οπότε το κάνεις μια-δυο φορά τη βδομάδα). Φροντίζεις όμως να τη στεγνώνεις καλά μετά από κάθε χρήση ή χρησιμοποιείς περισσότερες από μια – μία αποκλειστικά για τα πιάτα και μία γενικής χρήσης (προσέχεις μην τις μπερδεύεις). Καθαρίζεις τις επιφάνειες κοπής μετά από κάθε χρήση με απαλές κυκλικές κινήσεις με ένα βουρτσάκι που έχεις βρέξει σε διάλυμα 2 λίτρων νερού και 1 κουταλιού χλωρίνη. Στραγγίζοντας το περιττό νερό, βάζεις το σφουγγαράκι των πιάτων στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα ολόκληρο λεπτό ή στο πλυντήριο των πιάτων, για να του δώσεις περισσότερο χρόνο «ζωής», ειδάλλως φρόντισε να έχεις απόθεμα, γιατί πρέπει να αντικαθίσταται... πολύ συχνά. Κάθε βδομάδα. Να θυμάσαι επίσης, όταν το χρησιμοποιείς, μην το παρατάς μέσα στον νεροχύτη. Πρέπει να το στραγγίζεις καλά και να το αφήνεις σε καθαρή επιφάνεια να παίρνει αέρα και να στεγνώνει. Η σωστή οργάνωση του ψυγείου αποτρέπει τη μεταφορά οσμών αλλά και επικίνδυνων για την υγεία βακτηρίων από τρόφιμο σε τρόφιμο. Διατηρείς τα ψάρια και το κρέας σε ξεχωριστές θέσεις, μακριά από τα λαχανικά και τα τυριά.

Προχωράμε στο μπάνιο
Το μπάνιο είναι άλλη υπόθεση. Η απολύμανση και η καθαριότητά του ήταν και παραμένει καθημερινή ρουτίνα. Ένα άδειο από περιττά μπάνιο, είναι πιο εύκολο να καθαριστεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Μην αφήνεις άπλυτα στο πάτωμα, εφημερίδες και περιοδικά δεξιά κι αριστερά, άδεια μπουκαλάκια αρωμάτων και καλλυντικών στα ράφια. Πρώτα ξεσκονίζεις με ένα στεγνό πανί και μετά καθαρίζεις, ώστε να μη μεταφέρεις τη σκόνη με το καθαριστικό σου από πλευρά σε γωνία κι από νιπτήρα στο πάτωμα. Μην παραλείπεις το τηλέφωνο του ντους. Καθάρισε τον καθρέφτη με ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια και φρόντιζε να απολυμαίνεις τακτικά το πιγκάλ. Ιδανικά, αλλάζεις και πλένεις τις πετσέτες μετά από τρεις χρήσεις ή έστω μια φορά την εβδομάδα. Το χαλάκι του μπάνιου θα πρέπει να το πλένεις στο πλυντήριο σε υψηλή θερμοκρασία δύο φορές τη βδομάδα (!) τουλάχιστον, για να απομακρύνονται βακτήρια που μεταφέρουν τα βρεγμένα πόδια. Διαφορετικά, πρέπει να αερίζεται και να στεγνώνει καλά πριν το επόμενο μπάνιο σου.

Ανοίγουμε τα παράθυρα
Ο αέρας του σπιτιού παίζει σημαντικό ρόλο στην «καθαριότητά» του. Καπνός από τσιγάρα, μυρωδιές από καλλυντικά περιποίησης σώματος, το άρωμά σου, καθαριστικά προϊόντα, μυρωδιές της κουζίνας όταν μαγειρεύεις, αρωματικά χώρου, ηλεκτρικές συσκευές καθαρισμού αέρα (όταν δεν συντηρούνται σωστά), το καυσαέριο που άφησε το φορτηγό που μόλις πέρασε στον δρόμο... τον επιβαρύνουν. Άνοιγε τακτικά τα παράθυρα ώστε να ανανεώνεται. Μόλις 10 λεπτά αρκούν.

Laptop και κομπιούτερ
Αν και δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο φαίνεται να κολλήσεις κάποιο μικρόβιο από το λάπτοπ ή το κομπιούτερ, δεδομένου ότι το χρησιμοποιείς μόνο εσύ και δεν το βγάζεις εκτός σπιτιού, και όταν… καταλήγεις μπροστά του έχεις ήδη πλύνει τα χέρια σου από προηγούμενες δραστηριότητές σου (ή μήπως ξεχάστηκες;), καθάριζε καθημερινά τις επιφάνειές τους με ένα απαλό βαμβακερό πανάκι και οινόπνευμα ή με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι (όχι την οθόνη).

Τηλεχειριστήρια
Ανοίγεις το aircondition, δοκιμάζεις την ιδανική θερμοκρασία και ροή αέρα, αλλάζεις κανάλια μέχρι να αποφασίσεις ποια εκπομπή θα παρακολουθήσεις ή ποια ταινία θα δεις, βλέπεις αφηρημένα στην αρχή γιατί έχεις το Ιnstagram ανοιχτό στο άλλο χέρι, πατάς rewind... κλείνεις τηλεόραση, ανοίγεις ραδιόφωνο (άλλο κοντρόλ), ίσως τελικά συνεχίσεις εκείνο το videogame, πιάνεις το χειριστήριο (κι άλλο)... το μπολ με τα πατατάκια σε ακολουθεί σε κάθε κίνηση... λάδι, αλάτι και μερικά αόρατα μικρόβια μεταφέρονται από κοντρόλ σε κοντρόλ και από χέρι σε χέρι. Netflix και απολύμανση, λοιπόν…

Πόμολα, διακόπτες, πρίζες… καζανάκι
Μπαίνεις βιαστικά σπίτι, πιάνεις χερούλι, κλείνεις πόρτα, ανάβεις φως, τρέχεις στο μπάνιο, πιάνεις διακόπτη, ανάβεις φως, τελειώνεις, πιάνεις καζανάκι... πλένεις τα χέρια σου. Σκέψου πόσα άγγιξες μέχρι τη στιγμή που έπλυνες τα χέρια σου. Πόμολα, χερούλια παντός είδους, διακόπτες, πρίζες, καζανάκια, καθαρίζονται με οινόπνευμα ή υγρά αντισηπτικά μαντηλάκια ή το αγαπημένο σου καθαριστικό σπρέι με απολυμαντική δράση, διάλεξε…  έστω μια φορά τη μέρα πρέπει να τα «περνάς» με κάτι.

Το κινητό σου
Το έχεις μαζί σου όπου βρεθείς κι όπου σταθείς. Θα το ακουμπήσεις στον καναπέ, στο τραπέζι που τρως, θα το πάρεις στο κρεβάτι το βράδυ. Κάθε φορά που επιστρέφεις σπίτι από οποιαδήποτε έξοδο, καθαρίζεις το κινητό σου με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή οινόπνευμα.

Τσάντα, πορτοφόλι
Εκτός του ότι θα ανακατέψεις άπειρες φορές το περιεχόμενό τους, θα τα ακουμπήσεις και σε χίλιες δυο επιφάνειες. Ευτυχώς, υλικά όπως το δέρμα είναι εύκολο να καθαριστούν με ένα μαντιλάκι όταν επιστρέφεις σπίτι, οπότε μην ξεχνάς να το κάνεις. Καθάρισε την επιφάνεια της τσάντας, τα χερούλια της και το πορτοφόλι σου. Εάν η τσάντα σου είναι πάνινη, τουλάχιστον ανά τρεις ημέρες, πρέπει να την πλένεις.

Τα παπούτσια σου
Μη νομίσεις ούτε λεπτό πως σκουπίζοντας τα πόδια σου στο χαλάκι της εξώπορτας, έχεις «απομακρύνει» τη βρωμιά και είσαι ασφαλής. Νέος κανόνας στο σπίτι: βγάζεις τα παπούτσια σου πριν μπεις και πλένεις τα χέρια σου μόλις τα βγάλεις (κάποια δεν βγαίνουν «μόνα τους»). Το δε χαλάκι της εξώπορτας (χωρίς να θέλω να σου φορτώσω έξτρα αγγαρεία), πρέπει κι αυτό να πλένεται τακτικά.

Στο πλυντήριο

  • Ποτέ μην «τινάζεις» τα άπλυτα (μέσα στο δωμάτιο) πριν τα βάλεις στο πλυντήριο
  • Σεντόνια και πετσέτες πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες (ιδανικά με απορρυπαντικό που έχει και απολυμαντική δράση – εκτός και αν οι αναγραφόμενες οδηγίες υποδεικνύουν διαφορετικά)
  • Εάν έχεις υφασμάτινο σάκο για τα άπλυτα, πρέπει να πλένεται κι αυτός τακτικά

Τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα

  • Αλλάζεις σεντόνια στο κρεβάτι
  • Αερίζεις και τινάζεις κουβερτάκια, ριχτάρια, μαξιλάρες που «ομορφαίνουν» τους καναπέδες
  • Περνάς τα χαλιά με ηλεκτρική σκούπα, ώστε να απομακρύνεται η σκόνη

Μικροί αλλά «απαράβατοι» κανόνες …γενικής φύσεως

▶ Μην ξεχνάς τα γάντια! Τόσο το νερό, όσο και τα καθαριστικά επηρεάζουν τις φυσικές ισορροπίες του ντελικάτου δέρματος των χεριών σου. Μετά τις δουλειές και αφού πετάξεις τα γάντια, πλύνε τα χέρια σου και περιποιήσου τα με μια καλή, ενυδατική κρέμα χεριών.

▶ Μην παραλείπεις τις προτεινόμενες αναλογίες νερού-καθαριστικού που αναγράφονται στα μπουκάλια. «Μπόλικο καθαριστικό» δεν σημαίνει πιο καθαρό αποτέλεσμα, μάλλον το αντίθετο. 

▶ Κάθε επιφάνεια θέλει το δικό της καθαριστικό. Δεν καθαρίζεις ξύλινες επιφάνειες με χλωρίνη, ούτε τον νιπτήρα του μπάνιου σου με καθαριστικό για τα τζάμια.

▶ Μην αναμειγνύεις καθαριστικά μεταξύ τους και κυρίως μην αναμειγνύεις ένα καθαριστικό με χλωρίνη. Όχι, δεν θα «ενισχύσεις» τη δράση τους. Αν μη τι άλλο, είναι ένα άκρως επικίνδυνο «πείραμα». 

▶ Μην ξεχνάς τον κάδο των σκουπιδιών της κουζίνας και το καλαθάκι στο μπάνιο. Παρόλο που οι σακούλες τα «προστατεύουν», θέλουν κι αυτά τακτικά τη δική τους «απολύμανση» που αποτρέπει και τις άσχημες μυρωδιές.

▶ Είτε το σπίτι σου είναι 50 ή 150 τετραγωνικά, μη σφουγγαρίζεις όλους τους χώρους με το ίδιο νερό και σίγουρα όχι από μπαλκόνι ή σκαλιά εισόδου σε δωμάτιο. Άλλαζε τακτικά, και ανάλογα ποιους και πόσο μεγάλους χώρους καθαρίζεις, γιατί στο τελευταίο δωμάτιο απλά θα «εναποθέσεις» τη βρωμιά όσων προηγήθηκαν. Το ίδιο ισχύει και για τις… σφουγγαρίστρες. Αλλάζεις τακτικά τη σφουγγαρίστρα σου, μην περιμένεις να αποκτήσει… περισσότερα «κρόσσια», ενώ ποτέ δεν την αποθηκεύεις βρεγμένη.

▶ Προσοχή στις «αναθυμιάσεις». Μην αδιαφορείς για τις συστάσεις του κατασκευαστή που αναγράφονται στα μπουκάλια των καθαριστικών. Είτε καθαρίζεις το μπάνιο ή σφουγγαρίζεις το σαλόνι, άνοιγε παράθυρο. Οι χώροι στους οποίους βρίσκεσαι και καθαρίζεις πρέπει να αερίζονται επαρκώς.

▶ Εάν η ηλεκτρική σου σκούπα έχει σακούλα, μην περιμένεις να «εκραγεί» για να την αλλάξεις. Η σακούλα πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα ή ανάλογα τη χρήση, καθώς μια γεμάτη ή πολυχρησιμοποιημένη σακούλα είναι από τις πιο σοβαρές εστίες μόλυνσης του αέρα μέσα στο σπίτι σου. 

Ήξερες ότι...;
Το κρύο νερό είναι το ίδιο αποτελεσματικό με το ζεστό για να απομακρύνει μικρόβια και ιούς από τα χέρια, αρκεί να χρησιμοποιείς σαπούνι και να τα πλένεις σχολαστικά και… «συνειδητά»

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.