Life

Summer in the City: Πάμε παραλία

Σκύβει και της λέει: «Μήπως έχετε αναπτήρα;». «Όχι, δεν καπνίζω».

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 305
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικονογράφηση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΚΟΣ
Εικονογράφηση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΚΟΣ

Ελεύθερες, οργανωμένες, βραβευμένες και στην καλύτερη εποχή τους.

Σκύβει και της λέει: «Μήπως έχετε αναπτήρα;». «Όχι, δεν καπνίζω». Και συνεχίζει ακάθεκτος: «Δεν πειράζει, έχω εγώ». Το τελειωμένο αυτό καμάκι έγινε σε μία από τις παραλίες του Καβουρίου, εκεί όπου οι γόπες από τα αποτσίγαρα είναι περισσότερες σχεδόν και από τους κόκκους της άμμου. «Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σχεδόν το 30% των σκουπιδιών που βρίσκει κανείς σε παραλίες είναι αποτσίγαρα» λέει ο Ευάγγελος Κουκιάσας, πρόεδρος του Δικτύου Μεσόγειος SOS (www.medsos.gr), της περιβαλλοντικής ΜΚΟ που φέτος τον Μάιο καθάρισε για 15η συνεχή χρονιά ακτές και βυθούς. Η A.V. έκανε και φέτος τη βουτιά της στις παραλίες της Αττικής και σας προτείνει τις καλύτερες. Κι ένα επιπλέον tip: Η ζελατίνα του πακέτου με λίγη άμμο μέσα γίνεται πρώτης τάξεως αυτοσχέδιο τασάκι.

ΝΟΤΙΑ

ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ

Πολύ κοντινή, 1 χιλιόμετρο από το κέντρο του Πειραιά και 13 από της Αθήνας, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει μια πλαζ μέσα στην πόλη. Θα τη βρεις πριν από το Πασαλιμάνι, στη νότια ακτή της πειραϊκής χερσονήσου.

ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ

Ανάμεσα στο Τουρκολίμανο και το Πασαλιμάνι, κάτω από την Καστέλλα. Ισχύουν τα προηγούμενα περί πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων.

ΑΛΙΜΟΣ

Η πιο κοντινή από το κέντρο της Αθήνας (8 χλμ.). Οργανωμένη, μεγάλη και αμμουδερή, συγκεντρώνει αρκετό κόσμο και τις καθημερινές – βοηθάει και η απόσταση. Εδώ χωράνε όλοι. Συνταξιούχοι, πιτσιρικαρία, οικογένειες.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Η παραλία που άνοιξε και λειτουργεί χωρίς είσοδο για το κοινό από το 2007 με την απεργία πείνας του δημάρχου της περιοχής Χρήστου Κορτζίδη και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Έχει μια καντίνα ακριβώς μπροστά για να προμηθευτείς τα απαραίτητα, αλλά οι διαθέσιμες ομπρέλες και καρέκλες (δωρεάν) είναι λίγες και δυσεύρετες.

AΣTEPIA ΓΛYΦAΔAΣ

Τη δεκαετία του ’60 θα μπορούσες να πεις ότι ήταν και τόπος παραθερισμού. Ίσως να έπαιξε το ρόλο του και το γεγονός ότι εκεί γυρίστηκαν πολλές σκηνές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οργανωμένη παραλία, ανοιχτή από τις 9 το πρωί, με τους δημότες Γλυφάδας να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές. 210 8945.676

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Εκτός των Αστεριών, που είναι οργανωμένη, κατά μήκος της Γλυφάδας υπάρχουν εναλλασσόμενες μαρίνες και τέσσερις ελεύθερες παραλίες. Για προμήθειες δεν τίθεται θέμα, τα περίπτερα της περιοχής είναι σαν σούπερ μάρκετ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα βρεις και ντουζιέρες.

BOYΛA  A΄ & B΄

Με µπαρ, εστιατόριο, γήπεδα, νεροτσουλήθρες, cult γκαζόν. Για τα παιδιά έως 6 ετών η είσοδος είναι δωρεάν. Ανοιχτά 8.00 µε 20.00. 210 8959.632, www.thalassea.gr

ΚΑΒΟΥΡΙ

Μια μεγάλη παραλία (με το κλασικό νησάκι στη μέση, που πας περπατώντας) και πολλά καφέ-εστιατόρια πάνω στην άμμο. Όπως και στις δύο μικρότερες παραλίες που προηγούνται (το Μικρό Καβούρι), ο κόσμος είναι ετερόκλητος. Όλων των ηλικιών και των εθνικοτήτων και πολύς, ιδίως τα Σαββατοκύριακα.

ΠΛΑΖ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Οργανωμένη κι αυτή με την πλειονότητα των λουομένων να είναι στην ηλικία των 20 και κάτι. Τα Σαββατοκύριακα το πάρκινγκ είναι ένα πρόβλημα, αλλά τις καθηµερινές είναι άνετο. Στα υπέρ της οι πολλές καντίνες και οµπρέλες, οι χώροι άθλησης, τα αποδυτήρια. Λειτουργεί 8.00-20.00. 210 9673.184

ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Ξέχασε αυτό που άκουγες μικρός, ότι η Λίμνη είναι μόνο για τους ηλικιωμένους. Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι είναι άνω των 60 και απολαμβάνουν τα αμμόλουτρα και τα λασπόλουτρά τους, αλλά αυτή η «ενασχόληση» μοιάζει να είναι καλή για όλους. Και με μια ωραία καφετέρια στην άκρη της.

ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Βραχάκια με τύπους που ανεβοκατεβαίνουν για βουτιές όλη την ώρα. Τα πρώτα Λιμανάκια είναι πιο οικογενειακά, τα δεύτερα με πολύ κόσμο και ένα καφέ και τα τρίτα προτιμούνται από τους γυμνιστές.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Η πλέον χλιδάτη οργανωμένη παραλία της Αττικής (και η πιο ακριβή). Όλες οι ανέσεις αλλά και όλοι οι τύποι ανθρώπων. Διάσημοι και όχι τόσο διάσημοι αθλητές, ηθοποιοί και τραγουδιστές, αλλά και αρκετοί της διπλανής πόρτας που ενίοτε αρέσκονται να κινούνται σε ένα γκλάμουρ περιβάλλον. Ανοιχτά καθημερινά από τις 8.30.

YABANAKI

Όλα τα κομφόρ, που σηµαίνει φαγητό στο Yaouzaki και στο Yafagaki και ποτό στο µπιτς µπαρ ή στην πιο ήσυχη πισίνα. H παραλία ανοίγει στις 8 το πρωί και κλείνει στις 8 το βράδυ. Εδώ θα τους συναντήσεις όλους, από οικογένειες και ζευγάρια µέχρι δεκαµελείς οµάδες πιτσιρικάδων, και το σίγουρο είναι ότι δεν θα βαρεθείς ποτέ. Bάρκιζα, 210 8972.414, www.yabanaki.gr

ΔΥΤΙΚΑ

ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ

60 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, όμως θα σε αποζημιώσει. Μεγάλη, ελεύθερη παραλία, με ψαροταβέρνες και μπιτς μπαρ, αλλά και με υπέροχη θέα την οποία δημιουργούν η θάλασσα και τα βουνά Πατέρας και Κιθαιρώνας. Τα Σαββατοκύριακα έχει πολύ κόσμο – αλλά και πού δεν έχει;

ΨΑΘΑ

Μεγάλη και ήσυχη παραλία δυόμισι χιλιομέτρων αμμουδιάς, με ένα πυκνό πευκόδασος από πάνω της. Για καταστάσεις οικογενειακές, ζευγάρια, παρέες, όλοι οι καλοί χωράνε στην Ψάθα.

ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ

«Συγγενική» λόγω απόστασης με την Ψάθα, αλλά με περισσότερες υποδομές (και κόσμο). Μπιτς βόλεϊ και ρακέτες στην παραλία, αλλά και καφέ και ταβέρνες γύρω-γύρω. Και ένα φανταστικό ηλιοβασίλεμα όταν ο ήλιος πέφτει κάπου ανάμεσα στα νησάκια των Αλκυονίδων. 

ΚΙΝΕΤΤΑ

Παραλία με αμμουδιά μπροστά από τον ομώνυμο παραθεριστικό οικισμό. 55 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, εκεί που τελειώνει η Κακιά Σκάλα.

ΠΑΧΗ

Παραλία προφυλαγμένη κι αυτή από τους ανέμους, μπροστά από τον οικισμό της Πάχης, που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προμήθειες. Θα τα βρεις όλα εκεί.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ

ΘΥΜΑΡΙ

Μετά την Παλαιά Φώκαια και τις ψαροταβέρνες συναντάμε την ταµπέλα «Θυµάρι». Μπαίνουµε δεξιά, παρκάρουµε και απολαµβάνουµε µία ακόµα ελεύθερη παραλία µε άµµο και ψιλό χαλίκι. Κοντά έχει και περίπτερο «με απ’ όλα». 

ΧΑΡΑΚΑΣ

Πηγαίνοντας προς Σούνιο, πλησιάζοντας τα όρια των Δήµων Kερατέας και Λαυρίου, λίγο πριν το KAΠE, στα αριστερά φαίνεται η ταµπέλα που λέει «παραδοσιακός οικισµός Xάρακα». Είναι λίγο δύσκολο να το εντοπίσεις, έτσι όμως δεν μαζεύεται και πολύς κόσμος. Ψιλή άµµος, ακτογραµµή αρκετά µεγαλύτερη από το µέσο όρο της Αττικής, αλλά και απουσία κάθε είδους «πολιτισµού», που σηµαίνει ότι χρειάζονται προµήθειες.

ΛΕΓΡΑΙΝΑ

Πριν φτάσεις, στα δεξιά υπάρχει µια ταµπέλα που λέει ΚΑΠΕ. Στρίψε και συνέχισε για κάνα πεντάλεπτο. Καθημερινές υπάρχει περίπτωση να έχεις πριβέ παραλία με αμμουδιά, σχετικά κοντά στην Αθήνα.

ΚΑΚΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

Με βότσαλο έξω και άµµο µέσα, αλλά και σχετικές ανέσεις για φαγητό και ποτό σε κοντινή απόσταση. Aπό τη Mεσογείων στον Σταυρό πας δεξιά, στη λεωφόρο Λαυρίου. Στο ύψος της Kερατέας έχει ταµπέλα στ’ αριστερά.

ΚΑΡΑΒΙ

Τα Σαββατοκύριακα µαζεύει σχεδόν όλο τον κόσµο της γύρω περιοχής στα 30 στρέµµατα της έκτασής του. Πάρκινγκ 1.500 θέσεων µε σκιά, εστιατόριο, µπιτς µπαρ που θυµίζει νησί, 3 γήπεδα beach volley, water sports, σταθµός πρώτων βοηθειών, ναυαγοσώστης, Wi-fi Internet, και µετεωρολογικός σταθµός! Mαραθώνας, 22940 55950, www.karavi.gr


13 Γαλάζιες Σημαίες

Με 421 βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Οι 13 από αυτές βρίσκονται στην Αττική και σύμφωνα με τη Δαρεία Βουρδουμπά, υπεύθυνη του σχετικού προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, τα κριτήρια ήταν η ποιότητα των νερών, η καθαριότητα και οργάνωση της ακτής και η ασφάλεια των επισκεπτών. Οι 13 παραλίες είναι οι εξής: Καράβι (Δήμος Μαραθώνα), Μπρεξίζα (Δήμος Νέας Μάκρης), Αυλάκι (Δήμος Μαρκόπουλου), Πούντα Ζέζα (Δήμος Λαυρεωτικής), Μαύρο Λιθάρι (Δήμος Αναβύσσου), Παραλία Αναβύσσου, Λαγονήσι 1, 2, 3 (Δήμος Καλυβίων), Αστέρας Βουλιαγμένης (Δήμος Βουλιαγμένης), Βούλα Α΄ (Δήμος Βούλας), Βάρκιζα (Δήμος Βάρης).

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ