Life

Summer in the City

Τα πρώτα δελφίνια

sandra_odet.jpg
Σάντρα - Οντέτ Κυπριωτάκη
ΤΕΥΧΟΣ 305
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6824-15679.jpg

Τα πρώτα δελφίνια
Η Κάλια, ο Ερμής, η Χλόη και ο Ιάσονας είναι τα πρώτα δελφίνια της πόλης. Έφτασαν πριν λίγο καιρό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου έχει δημιουργηθεί το μοναδικό Δελφινάριο της Ελλάδας, σε πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες. Κάνουν παρέα και με δύο θαλάσσια λιοντάρια Καλιφόρνιας.
Το σημαντικότερο είναι ότι τα δελφίνια θα συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα για τα προβλήματα ακουστικής ρύπανσης στις θάλασσες. Επίσης, το Δελφινάριο συνεργάζεται με τη Savewave για τη δημιουργία ειδικών συσκευών που προσαρμόζονται στα αλιευτικά και απωθούν –μέσω ήχων– τα δελφίνια, μειώνοντας έτσι τη θανάσιμη «αιχμαλωσία» τους στα δίχτυα. atticapark.com

Κωδικός: Καρό τραπεζομάντιλο
Βάζω την ιδέα, βάλε το κεφτεδάκι. Στο πάρκο. Βάλε το τραπεζομάντιλο, φέρνω το φρίσμπι. Το σκύλο. Τα παιδιά. Κι όλους τους φίλους. Όλους. Και καινούργιους. Αντηλιακό και βιβλίο. Είναι τζάμπα και ανοιχτό σε όλους. Μουσική φέρε εσύ. Τα τάπερ μην ξεχάσεις. Φέρε κι ένα θερμός με καφέ και φούτερ για το απογευματάκι.

Τα ανοιχτά πικ-νικ και τα συλλογικά δείπνα πιάνουν όλο και μεγαλύτερο χώρο στα σαββατιάτικα-κυριακάτικα μεσημέρια μας στην πόλη. Κρίση-recession-ανάγκη για επιστροφή στα βασικά; Δεν έχει σημασία. Τα αγαπάμε γιατί είναι λες και είσαι τζάμπα διακοπές. Κυλιέσαι και στα γρασίδια. Το μεγάλο πικ-νικ του forfree.gr, την περασμένη Κυριακή, είχε σεμινάρια tai chi και yoga, τα φρέσκα “Lunch Street Parties” μιλάνε και για διεκδίκηση δημόσιων χώρων. Η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση European Village άνοιξε ένα «Κοινωνικό Καφενείο» δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος κι έκανε στο πάρκο ένα αξιοζήλευτο πικ-νικ που τράβηξε μέχρι το βράδυ! Αν δεν έχεις διάθεση να διοργανώσεις κι εσύ ένα, άνοιξε τ’ αυτιά σου για να μάθεις για τα επόμενα.

Info:  lunchstreetparty.blogspot.com/ forfree.gr/ european-village.org

(Φωτό: Ελένη Μπίζιου)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ