Life

Τι πραγματικά συμβαίνει όταν χαμογελάς

Τι λέει μια νέα έρευνα

45700-102528.JPG
Λίνα Μανδράκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι πραγματικά συμβαίνει όταν χαμογελάς
© Ryan McGuire / Pixabay

Μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως όταν χαμογελάς, οι μύες του προσώπου ξεγελούν τον εγκέφαλο και νιώθεις χαρούμενος, ίσως και ευτυχισμένος.

Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας αποκάλυψε πως ένα απλό χαμόγελο μπορεί να στρέψει τον εγκέφαλο σε θετικές σκέψεις. 

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας υποχρεώθηκαν να χαμογελούν με την τοποθέτηση ενός μολυβιού στα δόντια τους. Στη συνέχεια όλοι εκτέθηκαν μπροστά σε μια σειρά φωτογραφιών και βίντεο. Εκείνοι με το «εξαναγκασμένο» χαμόγελο ερμήνευαν τις εικόνες με πιο θετικό ή χαρούμενο τρόπο από ό,τι οι υπόλοιποι. 

«Στην έρευνά μας βρήκαμε πως, όταν χαμογελάς ακόμα και προσποιητά, διεγείρεται η "αμυγδαλή", το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, που απελευθερώνει νευροδιαβιβαστές για να ενθαρρύνει μια συναισθηματικά θετική κατάσταση», λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Fernando Marmolejo-Ramos.

Συμπέρασμα: όταν χαμογελάς, νιώθεις πραγματικά πιο ευτυχισμένος. Ακόμα και ένα «με το ζόρι» χαμόγελο απελευθερώνει μια σειρά ορμονών ευτυχίας. «Για την ψυχική υγεία, αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει ενδιαφέρουσες επιπτώσεις. Εάν μπορούμε να ξεγελάσουμε τον εγκέφαλο ώστε να αντιλαμβάνεται κάποια ερεθίσματα ως “χαρούμενα”, τότε μπορούμε δυνητικά να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για να βοηθήσουμε στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας», δήλωσε ο ερευνητής. Και συνεχίζει: «Όταν οι μύες σου λένε ότι είσαι χαρούμενος, είναι πιο πιθανό να δεις τον κόσμο γύρω σου με θετικό τρόπο».

Τα έλεγε ο Ανδρέας Μικρούτσικος κάποτε, «χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό», τα λέει και η επιστήμη σήμερα, χαμογελάτε, όλο το σύμπαν θα σας χαμογελάσει.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.