Life

Τι είναι το emotional intelligence και γιατί το χρειάζεσαι

Γιατί σκέτο το intelligence δεν είναι αρκετό;

Εικονογράφηση καρδιάς κι εγκεφάλου

Συναισθηματική Νοημοσύνη, το τελευταίο ψυχολογικό trend: Πότε εμφανίστηκε ο όρος και τι σημαίνει;

Είναι αλήθεια σημαντικό skill να μπορείς να λύνεις τριτοβάθμιες εξισώσεις και να υπολογίζεις τετραγωνικές ρίζες ή έστω να ξεχωρίζεις το σκαληνό από το ισόπλευρο τρίγωνο. Όμως η νοημοσύνη χωρίς συναίσθημα είναι έρωτας χωρίς ανταπόκριση, Montepulciano χωρίς τανίνες, Μπάκινγκχαμ χωρίς Harry και Χριστούγεννα χωρίς Carey.

Πορεύεσαι στη ζωή με μοναδικό γνώμονα τη λογική; Φυσικά, δεν είναι κακό να είσαι genius, ωστόσο έχε υπόψη ότι τα τεστ IQ είναι πολύ καλά όσον αφορά στη μέτρηση ορισμένων, διανοητικών μόνο, ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της αφηρημένης συλλογιστικής, της μαθησιακής ικανότητας και της μνήμης. Δυστυχώς, όταν πρόκειται για τις δεξιότητες που χρειάζεσαι στην πραγματική ζωή, πέφτουν έξω. Κι αν το καλοσκεφτείς, πόσο συχνά έχει χρειαστεί στην καθημερινότητα, να υπολογίσεις κάποιο διάνυσμα ή να βρεις μία παράγωγο βρε αδερφέ, για να πάρεις μια απόφαση και να αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα στη δουλειά ή τη σχέση σου; Η ικανότητα να σταθμίζεις σφαιρικά τις πληροφορίες δεν εξαρτάται αποκλειστικά από high IQ score.

Ο όρος συναισθηματική νοημοσύνη πρωτοεμφανίζεται το 1964 σε ένα έγγραφο του ερευνητή, Michael Beldoch, και καθιερώνεται στην επιστημονική κοινότητα μερικά χρόνια αργότερα, με το δημοφιλές βιβλίο του δημοσιογράφου και ψυχολόγου, Daniel Goleman, με τίτλο «Συναισθηματική Νοημοσύνη». Σήμερα το EQ είναι το τελευταίο ψυχολογικό trend, και όχι αδίκως. Η συναισθηματική πληροφορία αποτελεί θεμελιώδη οδηγό της σκέψης και της γνωστικής διαδικασίας συλλήβδην, καθώς οι άνθρωποι έχουν κάποιες ικανότητες στη χρήση συναισθημάτων για να ενισχύσουν την σκέψη τους αποτελεσματικά. Το EQ δεν είναι παρά η συνειδητοποίηση των συναισθημάτων και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας, και ταυτόχρονα η κατανόηση των συναισθημάτων και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του άλλου.

Πρόκειται για μία μετα-ικανότητα, η οποία καθορίζει το πόσο καλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλες ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης και της νοημοσύνης. Οι άνθρωποι με αναπτυγμένο EQ τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι και επιτυχημένοι, καθώς έχουν αυτογνωσία και ενσυναίσθηση, ποιότητες που τους διευκολύνουν στη συσχέτισή τους με τους άλλους, ενώ δε φοβούνται την αλλαγή και προσαρμόζονται σχετικά γρήγορα σε αυτή, κατανοώντας ότι η τελειότητα είναι ένα αδύνατο πρότυπο και ισορροπώντας μεταξύ μιας υγιούς επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Άλλως ειπείν, το EQ είναι η δυνατότητα να μανατζάρεις τα συναισθήματά σου… και να μανιπουλάρεις τα συναισθήματα του άλλου – αυτό ας μείνει μεταξύ μας.

Στα ευχάριστα νέα τώρα, τα επίπεδα της συναισθηματικής νοημοσύνης δεν είναι γενετικά προκαθορισμένα, ούτε αναπτύσσονται μόνο κατά τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας. Υπάρχει ελπίδα! Αν τσιμπήσεις λίγο το EQ σου θα δεις ότι δεν είναι ανάγκη να χωρίζεις μία φορά την εβδομάδα για να πάρεις λίγη παραπάνω επιβεβαίωση, να στέλνεις το 69o call-in-sick μέιλ στο διευθυντή σου, να καμουφλάρεις την επίκριση κερνώντας προσβλιμέντα, ή να ξεκινάς κάθε Δευτέρα δίαιτα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT
Δέκα πράγματα που έκανα με το ChatGPT

Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.