Life

Πώς είναι η ζωή μίας γυναίκας μετά το μαιευτήριο;

H πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που διαβάζουμε στα βιβλία την περίοδο της εγκυμοσύνης μας

sofia-tsonou.png
Σοφία Τσώνου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έγκυος γυναίκα

How Are You Mum: Η Σοφία Τσώνου γράφει για τη ζωή της γυναίκας μετά την εγκυμοσύνη στη νέα στήλη του athensvoice.gr

Οι εννέα μήνες πέρασαν ο τοκετός έγινε, η παραμονή σου στο μαιευτήριο τελείωσε και η ώρα που η μαία σου δίνει το μωρό στην αγκαλιά και σου εύχεται καλή συνέχεια, έφτασε. Και τώρα, τι;

Πολλά θα έχεις ακούσει και άλλα τόσα θα έχεις διαβάσει για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το νεογέννητο. Δεν θέλω να γίνω η κακιά της υπόθεσης, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που διαβάζουμε στα βιβλία την περίοδο της εγκυμοσύνης μας.

Μέχρι τώρα όλα ήταν τακτοποιημένα. Γέννησες το μωρό σου και το πήρες αγκαλιά μοσχομυρωδάτο και ήρεμο. Το χάιδεψες, το θήλασες, το νανούρισες και όταν αυτό αποκοιμήθηκε πάτησες το μαγικό κουμπάκι και η καλή νεράιδα (συγνώμη μαία), ήρθε και το πήρε για να μπορέσεις και εσύ να ξεκουραστείς. Το φαγητό σου ερχόταν στην ώρα του ζεστό, με την σαλατούλα και το γλυκάκι να το συνοδεύουν. Όταν το μωρό πεινούσε σου το έφερναν για να το ταΐσεις. Όταν το μωρό λερωνόταν το έπαιρναν για να το αλλάξουν. Και έτσι οι μέρες κυλούσαν όμορφα και ήρεμα μέχρι που έφτασε η στιγμή που αποχαιρέτησες την πολυτέλεια του μαιευτηρίου και πήρες, (κυριολεκτικά), την ζωή στα χέρια σου.

Τις πρώτες ημέρες που έχεις το μωρό σου στο σπίτι όλα είναι διαφορετικά και πρωτόγνωρα. Οι ορμόνες σου χορεύουν και εσύ βρίσκεσαι σε μία σύγχυση, γιατί από την μία η χαρά σου που έγινες μαμά δεν περιγράφεται με λόγια και από την άλλη ο φόβος και το άγχος σου για τον νέο σου αυτό ρόλο, έχει χτυπήσει κόκκινο. Το μωρό είναι ήδη 4-5 ημερών που σημαίνει ότι έχει αρχίσει να ξυπνάει από τον λήθαργο του τοκετού και θα κλαίει πιο συχνά, θα πεινάει πιο συχνά, θα λερώνεται πιο συχνά. Πολλές φορές θα κλαίει και δεν θα ξέρεις το γιατί. Πεινάει; Πονάει; Ζεσταίνεται; Είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που θα σου βασανίζουν το μυαλό. Άλλες φορές θα κοιμάται για ώρες και εσύ πάλι θα βασανίζεσαι γιατί θα σκέφτεσαι, μήπως πρέπει να το ξυπνήσω για να το ταΐσω;

Το βράδυ θα σου φαίνεται ατελείωτο γιατί τα νεογέννητα, συνήθως, είναι άνθρωποι της νύχτας και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσεις να μεταμορφώνεσαι σε ζόμπι αφού ο ύπνος σου θα είναι λιγοστός. Το κορμί σου τώρα αρχίζει να συνέρχεται από τον τοκετό. Η μέση και η πλάτη σου θα πονάει από την κακή στάση του σώματος σου κατά την διάρκεια του θηλασμού, το στήθος σου θα είναι τετραπλάσιο σε μέγεθος και η κοιλιά σου θα θυμίζει έγκυο στον έκτο μήνα. Πολλές φορές δεν θα προλαβαίνεις να φας ή θα τρως όρθια με το μωρό στην αγκαλιά. Ξέχνα τις ατελείωτες ώρες που περνούσες στο μπάνιο κάνοντας αφρόλουτρο και βάζοντας την μια ενυδατική μετά την άλλη. Τώρα, να χαίρεσαι αν καταφέρνεις να λούζεις τα μαλλιά σου κάθε δεύτερη μέρα και άσε τα μποτέ για πολύ αργότερα.

Κάπως έτσι θα κυλάνε οι μέρες και ηρεμία δεν θα έχεις, γιατί μάντεψε… Έγινες μάνα!

Welcome to the club and enjoy the ride!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ