- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μένουμε σπίτι: Η κοινωνικότητα «εξ αποστάσεως» είναι τέχνη
Τώρα γίνεσαι δημιουργική, εφευρετική, αυθόρμητη και αναζητάς τα απλά...
Η τέχνη της κοινωνικότητας εξ αποστάσεως τώρα που η παραμονή στο σπίτι εξαιτίας του κορωνοϊού είναι ζήτημα ζωής.
Το ξυπνητήρι χτυπάει κάθε πρωί. Με μηχανικές κινήσεις ετοιμάζεσαι για τη δουλειά, ούτε καν σκέφτεσαι αυτά τα λεπτά. Είναι δεδομένο πως θα περάσουν «κενά». Και πόσα πρωινά δεν έχεις ευχηθεί να μπορούσες να καθίσεις σπίτι, να μείνεις στο κρεβάτι λίγο ακόμα, να μην κάνεις τίποτα, να μην πας πουθενά.
Και ξαφνικά, ξημερώνει η μέρα που «δεν έχεις να πας πουθενά». Και το χειρότερο, δεν το αποφάσισες εσύ. Η απειλή αόρατη και ορατή ταυτόχρονα. Φόβος, άγχος, σύγχυση, μελαγχολία. Χάνεις τον έλεγχο της καθημερινότητάς σου. Το κρεβάτι είναι άβολο, ο καναπές δεν σε χωράει, το σπίτι σου, που τόσο πολύ σου «έλειπε», είναι απλά τέσσερις τοίχοι, ένα κλουβί. Δεν είναι αυτό που είχες στο μυαλό σου όταν δεν ήθελες να πας δουλειά ή όταν έλεγες στους φίλους σου «βαριέμαι, θα κάτσω μέσα», έτσι δεν είναι;
Και τώρα τι;
Τώρα γίνεσαι δημιουργική, εφευρετική και αυθόρμητη και αναζητάς τα απλά...
Virtual φαγητό ή ποτό με την παρέα
Εν έτη 2020, με σύμμαχο την τεχνολογία στην οποία ίσως αντιστεκόσουν μέχρι σήμερα ή αδιαφορούσες για αυτά που μπορεί να σου προσφέρει, μπορείς να κάνεις αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία πιο διασκεδαστική. Όπως κανόνιζες να βγεις για φαγητό με την παρέα σου, το ίδιο θα κάνεις και τώρα... από την «ασφάλεια» του σπιτιού σου. Όρισε την ώρα συνάντησης που θα βρεθείς με τους φίλους σου και μέσω βίντεο-κλήσης «μαζευτείτε γύρω από το τραπέζι».
Φαντάσου το χώρο σου σαν ένα σκηνικό και την οθόνη του υπολογιστή σου σαν το κοινό σου. Αφιέρωσε χρόνο να ετοιμάσεις το φαγητό σου, να περιποιηθείς τον εαυτό σου, να ντυθείς και να στολιστείς, να φροντίσεις το χώρο στον οποίο θα βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι και βάλε τον υπολογιστή στη φόρτιση! Και μόνο η σκέψη της οργάνωσης και οι απαραίτητες προετοιμασίες θα σε ενθαρρύνουν, θα σε διασκεδάσουν και θα αποσπάσουν το μυαλό σου από μαύρες σκέψεις φόβου και απομόνωσης.
Με την ίδια λογική, μπορείς να «βγεις» και για ποτό, αρκεί να υπάρχει ένα μπουκάλι ουίσκι ή μπύρες στο ψυγείο.
Η δέσμευσή σου σε μια προσομοιωμένη «έξοδο» με την παρέα, δίνει επίσης το μήνυμα πως είσαι εκεί για όλους, νοιάζεσαι για τους φίλους σου και θέλεις όλοι να περνούν καλά.
Το καλό επίσης με τις virtual εξόδους είναι πως όταν «κλείσει» η νύχτα, είσαι ήδη σπίτι. Δεν χρειάζεται να οδηγήσεις κουρασμένος ή λίγο μεθυσμένος...
Αναζήτησε φίλους ή στενούς συγγενείς που βρίσκονταν ανέκαθεν μακριά
Τα συχνά τηλεφωνήματα και το videochatting είναι αυτή τη στιγμή η «βαθύτερη» μορφή ανθρώπινης σύνδεσης και πρέπει να τα εκμεταλλευτείς. Θα εκπλαγείς αν σκεφτείς πόσοι δικοί σου άνθρωποι βρίσκονται μακριά και πόσο μπορεί να σου έχει λείψει η φωνή τους ή το πρόσωπό τους. Συγγενείς που μένουν σε άλλη χώρα ίσως, φίλοι που έφυγαν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, φίλοι με τους οποίους απομακρύνθηκες λόγω φόρτου εργασίας ή ... χωρίς λόγο. Αυτή είναι ίσως η καλύτερη στιγμή να φέρεις «κοντά σου» ανθρώπους που δεν χωρούσαν στην καθημερινότητά σου. Φτιάξε μια λίστα με τα πρόσωπα που έχεις καιρό να επικοινωνήσεις μαζί τους και βάλτους ξανά στις καθημερινές επαφές σου.
Χρησιμοποιήστε μια ποικιλία μέσων
Δεν είναι μόνο οι τύποι των σχέσεων που έχεις με τον καθένα αλλά και τα μέσα που χρησιμοποιείς για να τις διατηρήσεις. Οι «συγχρονισμένες» συνομιλίες (τηλέφωνο ή βίντεο-κλήση) μειώνουν την απόσταση, το ίδιο όμως μπορεί να κάνει και η αποστολή μικρών και συχνών μηνυμάτων ή η κοινή χρήση συνδέσμων. Το να αφιερώνεις χρόνο, έστω και τον ελάχιστο, για τους ανθρώπους γύρω σου είναι σημαντικό. Ξεκίνησε, για παράδειγμα, μια βίντεο-κλήση με έναν φίλο ή συγγενή και όταν τελειώσεις απλά άφησε τη σύνδεση ανοιχτή, μην αποδεσμευτείς, συνέχισε να κινείσαι στο δωμάτιο και να κάνεις ότι είχες σκοπό να κάνεις για καμιά ώρα ή δυο... μπορεί να ακούγεται χαζό, αλλά δημιουργεί την αίσθηση πως βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο με τον άλλον αλλά σε διαφορετικό δωμάτιο, σαν απλά ο καθένας να καταπιάνεται με τα δικά του... η αίσθηση της απομόνωσης ή της μοναξιάς γίνεται πιο υποφερτή. Επίσης, μια άλλη μορφή «αλληλεπίδρασης» με τους φίλους είναι να παρακολουθήσετε μια ταινία ή ένα ντοκυμαντέρ ταυτόχρονα, από μακριά. Οι περισσότερες τηλεοπτικές πλατφόρμες έχουν εργαλεία συγχρονισμού σε πολλούς υπολογιστές ταυτόχρονα ή streaming των ίδιων βίντεο σε διαφορετικές οθόνες.
Επικοινώνησε με τους ανθρώπους που ζουν μαζί σου στο ίδιο σπίτι
Το προφανές παύει να είναι τόσο «προφανές». Θέλοντας και μη, οι σχέσεις επαναπροσδιορίζονται. Αυτή είναι μια περίοδος που η ζωή αφήνει τα περιττά και προσαρμόζεται στα απολύτως απαραίτητα και στα πιο απλά, ίσως τόσο απλά όσο πρέπει να είναι... Τώρα έχεις το χρόνο να μιλήσεις, να εκφράσεις συναισθήματα, να κάνεις πράγματα με τον/την σύντροφό σου ή την οικογένειά σου που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στο χρονοδιάγραμμα της μέρας. Πόσες φορές παίξατε ένα επιτραπέζιο, πόσες φορές μαγειρέψατε μαζί ή, και στα πιο πεζά και «καθημερινά», μοιράστηκες τις δουλειές μέσα στο σπίτι. Ακόμη και η «αγγαρεία» μπορεί να γίνει διασκεδαστική, σαν ένας διαγωνισμός ταχύτητας, δεξιότητας και ικανοτήτων.
Καταπολέμησε τη μονοτονία
Παρόλο που δεν είναι στοιχείο κοινωνικής συνάφειας αυτό καθ' αυτό, μια από τις χαρές του να βγαίνεις από το σπίτι είναι η αλλαγή «παραστάσεων». Βγες λοιπόν να περπατήσεις μόνη στα στενά, αλλά μην ακολουθείς πάντα την ίδια διαδρομή. Διάλεξε άλλο «τετράγωνο». Επίσης, θα συνειδητοποιήσεις πόσο ανακουφισμένη ή χαρούμενη μπορείς να αισθανθείς αν χαιρετήσεις έναν άγνωστο στο απέναντι πεζοδρόμιο, αν πεις μια καλημέρα και τον χαιρετήσεις έστω και από την απόσταση που σας χωρίζει ή χαιρετήσεις τον γείτονα που γνωρίζεις φατσικά τα τελευταία 10 χρόνια αλλά δεν έχετε ανταλλάξει μια κουβέντα. Είναι τελικά όμορφο συναίσθημα, σε χαλαρώνει και σε κάνει να νοιώθεις πως – σίγουρα – δεν είσαι μόνος.
Επιπλέον, μπορείς να προγραμματίσεις μια τηλεφωνική κουβεντούλα με μια φίλη τη στιγμή που και οι δυο θα μπορείτε να βγείτε από το σπίτι για μια βόλτα στο τετράγωνο. Δεν θα είναι δίπλα σου, δεν θα είναι μαζί σου, αλλά οι φωνές σας θα σας κρατούν συντροφιά.
Η αλλαγή σκηνικού μπορεί να επιτευχθεί και μέσα στο σπίτι. Άλλαξε τη διαρρύθμιση του χώρου, μετακίνησε έπιπλα, παίξε με τα υφάσματα, άλλαξε «γωνία», άναψε εκείνο το φωτιστικό που δεν χρησιμοποιούσες μέχρι σήμερα, δοκίμασε να φας ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό στο τραπέζι και όχι στην τηλεόραση, άλλαξε τη ρουτίνα του σπιτιού σου.
Και να θυμάσαι...
-Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες. Το να κάνεις ένα «διάλειμμα» δεν είναι και τόσο τραγικό. Φυσικά, αυτό είναι προτιμότερο να το αποφασίσεις εσύ και όχι να σου το επιβάλλει ένα καταστροφικό σενάριο, αλλά και πάλι, κράτησε στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως όταν «κοινωνικοποιείσαι» εξ αποστάσεως, αρχίζεις να σκέφτεσαι τα καλά των σχέσεων που έχεις και όχι τα άσχημα ή «εκνευριστικά». Σε αυτά επικεντρώνεσαι τελικά και αυτά τροφοδοτείς.
-Επίσης, η αίσθηση πως στηρίζει ο ένας τον άλλον είναι σημαντικό στοιχείο της έννοιας της «κοινωνικότητας» και μπορεί να πάρει πολλές μορφές: μπορεί να είναι «χειροπιαστή» - να αφήσεις λίγο φαγητό στο σπίτι ενός φίλου ή κάτι που του λείπει και το χρειάζεται, μπορεί να είναι «ενημερωτική» - να απαντήσεις στις ανησυχίες ενός φίλου ή να δώσεις οδηγίες για κάτι που δεν γνωρίζει ή «συναισθηματική», να ρωτήσεις απλά αν είναι καλά και πως αντιμετωπίζει την κατάσταση. Και τίποτε από όλα αυτά να μην χρειαστεί να κάνεις, το γεγονός πως είσαι εκεί για τους άλλους και οι άλλοι για σένα, είναι αρκετό να μειώσει το άγχος και το φόβο.
Χρησιμοποίησε λοιπόν τον πολύτιμο χρόνο που σου δόθηκε για να «κλειστείς» σπίτι, χρόνο που δεν είναι, και δεν υπήρξε ποτέ, δεδομένος. Ηρέμησε, χαλάρωσε και απόλαυσέ τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί θα έρθει η μέρα που θα αναπολείς αυτές τις στιγμές «εγκλεισμού». Φρόντισε λοιπόν να αξίζουν...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς τα πρακτορεία όπου σεξεργάτριες παρέχουν σεξ σε γυναίκες έγιναν μια μορφή αυτογροντίδας στην Ιαπωνία
Όψεις της πόλης, αναμνήσεις, πράγματα που συνέβησαν παλιά, και πράγματα που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας
Το εστιατόριο της σεφ Ελένης Σαράντη είναι αφιερωμένο στην ιταλική κουζίνα και στην οικογένειά της
Σημαντικό να απευθυνθούμε γρήγορα στον γιατρό
Μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τους νευροενδοκρινείς όγκους από την εταιρεία IPSEN
Τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου το θρυλικό street party της Athens Voice θα περιμένει όλους εσάς
Το συνολικό αποτύπωμα της πλατφόρμας είναι περίπου 50 εκατ. μετρικοί τόνοι CO2e
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Σύμφωνα με το περιοδικό Science
Τέλεια φώτα, σωστός ήχος, dark rooms, αυστηρή πόρτα, εκλεκτικά DJ sets, ενδιαφέρον crowd
H σειρά αποδείχθηκε μια από τις πλέον επιτυχημένες στην ιστορία
Η διαδρομή του από τα πέριξ της Ομόνοιας στις εγκαταστάσεις της Οδού Ανθέων
Έχουμε φάει τόσες φάπες, τόση ανασφάλεια και πίεση πανταχόθεν, που αναζητάμε πια λίγη χαρά, λίγη χριστουγεννιάτικη τρέλα, λίγο τζέρτζελο, απ’ όπου κι αν προέρχεται
Θέλοντας να τεστάρω τις δυνατότητες και τα όρια του εργαλείου, άρχισα να ζητάω συμβουλές θεωρώντας μάλλον απίθανο (και ηθικά απωθητικό) το να το χρησιμοποιήσω. Μέσα σε μισή ώρα είχα αγοράσει μηνιαία συνδρομή.
Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη Chiesi Hellas διακρίθηκε στην κατηγορία «Κοινωνία»
4 διαφορετικά εστιατόρια σε έναν όροφο
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για την τεχνολογική εκπαίδευση
Ποια είναι τα κύρια ευρήματα της μελέτης
Αναλυτικός οδηγός από το σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.