- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ανάσα
Η καραντίνα είναι η μουσική, οι φίλοι, τα αγαπημένα μας βιβλία και ταινίες, ο ήλιος που ακουμπάει το πρόσωπό μας μέσα από το τζάμι.


Η Ελένη Σταματούκου μένει μέσα και γράφει για τη ζωή την περίοδο του κορωνοϊού και τις σκέψεις του εγκλεισμού.
Διαβάζεται ακούγοντας αυτό:
Νιώθω ότι ζω σε ένα παράλληλο σύμπαν, της προηγούμενής μου ζωής και αυτής που ζω τώρα κλεισμένη σε ένα σπίτι, μόνη χωρίς καν μια γάτα. Προτιμώ τους σκύλους και όχι τις γάτες. Όταν τελειώσει όλο αυτό θα πάρω έναν κανελί σκύλο. Χθες σκέφτηκα ότι αν πεθάνω δε θα με βρει κανείς και η γάτα που δεν έχω, δε θα με φάει. Ο φίλος μου ο Κώστας μού είπε ότι δε θα πεθάνω και μου έστειλε ένα comicstrip για να γελάσω. Ποτέ δεν γράφω στον Κώστα όταν δεν είμαι καλά, γιατί ξέρω ότι θα κάνει πολιτική και κοινωνική ανάλυση τη κατάστασής μου, ενώ εγώ θέλω απλά να ακούσω ότι «όλα θα πάνε καλά». Αυτή τη φορά όμως, μούτο είπε με τον τρόπο του.Απλά τώρα εγώπροσπαθώ να το πιστέψω.
Ορκίστηκα στον εαυτό μου ότι όταν τελειώσουν όλα αυτά θα φύγω από εδώ. Θα αλλάξω ζωή, δουλειά, σπίτι, τους φίλους μου όμως θα τους κρατήσω πιο γερά από το χέρι, αυτοί θα είναι η σταθερά μου. Θα βλέπω πιο συχνά τη μητέρα μου και θα κάνω βόλτες μαζί της στη θάλασσα. Και όσο σκέφτομαι το μετά, το τώρα παρεμβάλλει και με πιάνουν πάλι αυτές οι μικρές κρίσεις πανικού. Δεν ξέρω καν αν είναι κρίσεις. Είναι κάτι μικρά και συνεχόμενα σφυροκοπήματα στο στέρνο, που δεν ακουμπούν την καρδιά. Και τότε στον μεγάλο φόβο και την απόγνωση είναι που θέλω να ζήσω πιο πολύ. Μιλάμε με τους φίλους στο τηλέφωνο ή στο messenger κάνοντας βιντεοκλήσεις. Η Τόνια είναι άρρωστη, έχει δέκατα, αλλά χαμογελάει στην οθόνη, βασικά χαμογελάει σε εμάς, σε καμία οθόνη. Η Κατερίνα πηγαίνει ακόμα στη δουλεία, φοράει μια μάσκα και μπαίνει στο άδειο λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Η Στέλλα ανησυχεί για την αδερφή της που είναι νοσοκόμα και έχει διαβήτη και για τον Κωνσταντίνο τον γιό της, που έχει και αυτός διαβήτη και δουλεύει ντελίβερι. Η Κωνσταντία μας στέλνει τραγούδια. Τα κορίτσια στο σούπερ μάρκετ φοβούνται και ανησυχούν, αλλά με ρωτάνε πώς φαίνονται με τις μάσκες, και εγώ τους απαντάω ότι είναι όμορφες.
Και βλέπω ειδήσεις, και ο πόνος κοντά στην καρδιά μεγαλώνει. Τόσα τα θύματα, τόσοι οι νεκροί. Και κλείνω την τηλεόραση. Ο Θοδωρής κρατάει ημερολόγιο καραντίνας, επαναλαμβάνω μια λέξη που χρησιμοποιεί συχνά, «ανάσα». Ο καθηγητής μου στο πανεπιστήμιο, ο Δημήτρης, αυτός που μου έμαθε τον Τόμας Χόμπς βάζει μουσικές στο facebook. Ευτυχώς πάντα θα υπάρχει η μουσική. «Πάντα η μουσική θα μας σώζει μάτια μου». Μια φίλη της ψυχής, μου είπε ότι η καραντίνα είναι η μουσική, οι φίλοι, τα αγαπημένα μας βιβλία και ταινίες, ο ήλιος που ακουμπάει το πρόσωπό μας μέσα από το τζάμι. Κάνω μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο, ανάσες βαθιές. Έχω αρχίσει να χάνω τις μέρες. Δε ξέρω σήμερα αν είναι Τρίτη ή Τετάρτη. Μιλάω με τη μητέρα μου στο τηλέφωνο. Μου λέει να καθίσω στη Θεσσαλονίκη, να τρώω καλά, και να δω όλο αυτό που συμβαίνει με άλλο «μάτι». «Γράψε για όλο αυτό. Γράψε ένα βιβλίο», μου είπε. Και είναι στιγμές που τα μάτια μου καίγονται και το μυαλό μου θολώνει. Κανείς δεν ακούει τις συμβουλές των γονιών του.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν είναι πια μόνος στην Αριστοτέλους
Έφτασε σε απόσταση 5.600 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Άρη, με ταχύτητα των 33.480 χιλιομέτρων την ώρα
Την είδαμε στο TikTok της να προσπαθεί να προφέρει ελληνικούς γλωσσοδέτες και της ζητήσαμε να μας πει πώς βρέθηκε στη χώρα μας και τι κάνει
Ο ρόλος του θυρεοειδούς στη διαχείριση του σωματικού βάρους
Διασκέδαση, φαγητό, αγορές, ευ ζην, τίποτα δεν λείπει από αυτή τη γειτονιά
Μια κοινότητα όπου η γιόγκα βοηθά τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν τον εαυτό τους
Εδώ τα πάντα ξεκινούν από τη ζύμη που ζυμώνεται και ωριμάζει καθημερινά, με μοναδικά άλευρα
Εδώ όλα είναι χειροποίητα και ψήνονται στα κάρβουνα
Φοβερές πίτσες στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου
Άνοιξε πριν ένα χρόνο, φέρνοντας κάτι διαφορετικό στη γειτονιά των Εξαρχείων
Ζεστή ατμόσφαιρα, νόστιμα πιάτα, το ιδανικό ραντεβού για τα μεσημέρια της Κυριακής
Ο σωστός τρόπος να γεμίσεις μπαταρίες για την εβδομάδα που ακολουθεί
Μια συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Τσέκερη με αφορμή το ντοκιμαντέρ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κρουασάν, προφιτερόλ και γαλλικές σπεσιαλιτέ
Καθετί στα ράφια και στις προθήκες του εξαιρετικού αυτού delicatessen μοιάζει πολύτιμο – και είναι
Ο executive chef David Buchanan έχει δημιουργήσει ένα μενού που αποτελεί ωδή στη γαλλική κουλτούρα
Ολόφρεσκο και λαχταριστό, φτιάχνεται μπροστά στα μάτια μας
Δύσκολα μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε τόσες λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.