Life

Έρευνα: Οι νέοι σήμερα ονειρεύονται να γίνουν influencers

To 86% θα σκεφτόταν σοβαρά να μπει στο επάγγελμα

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σύμφωνα με έρευνα του Morning Consult, οι millennials και η Gen Z ονειρεύονται να κάνουν καριέρα ως influencers

Θυμάστε τις εποχές που όταν ρώταγες κάποιον τι ονειρεύεται να γίνει όταν μεγαλώσει, απαντούσε κάτι όπως αστροναύτης, γιατρός, δάσκαλος, τραγουδιστής κ.ο.κ.; Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό χάρη – προφανώς – στο internet.

Σύμφωνα με έρευνα του Morning Consult, περισσότεροι από τους μισούς νέους ελπίζουν κάποια μέρα να χτίσουν μία καριέρα ως influencers. Δεν μπορούμε, βέβαια, να πούμε ότι τους αδικούμε. Όπως και να το κάνουμε, το να σε πληρώνουν ή να σου χαρίζουν πράγματα για να ανεβάζεις βίντεο και φωτογραφίες, ενώ φοράς δωρεάν ρούχα ή κάνεις πολυτελείς διακοπές ή τρως και πίνεις τζάμπα, φαντάζει αρκετά ελκυστικό.

Σε περίπτωση, βέβαια, που νομίζετε ότι μιλάμε μόνο για άτομα κυρίως εφηβικής ηλικίας, το πολύ μέχρι 20 ετών, κάνετε λάθος. Για την έρευνα πήραν συνεντεύξεις από 2.000 ανθρώπους από 13 έως 38 ετών, δηλαδή όλο το ηλικιακό φάσμα που υπάγεται στους millennials και στην Gen Z. Φυσικά υπήρχαν διαφορές ανά ηλικιακή ομάδα, όπως για παράδειγμα ότι οι 13-16 προτιμούν το TikTok ανάμεσα σε όλες τις πλατφόρμες, αλλά η τάση προς την καριέρα του influencer παρέμεινε κοινή.

Συγκεκριμένα, το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα σκεφτόταν σοβαρά να προωθεί προϊόντα στα social media του έναντι αμοιβής, ενώ το 54% δεν το σκέφτεται απλά αλλά και το επιδιώκει. Ως αιτία δηλώνουν τα ευέλικτα ωράρια, τα καλά χρήματα και την αναγνώριση που θα μπορούσαν να έχουν ως influencers. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι, ωστόσο, της έρευνας είναι ότι το 61% δήλωσε ότι συχνά προωθεί προϊόντα των αγαπημένων του εταιρειών, χωρίς κανένα αντίτιμο, μόνο και μόνο για την προοπτική να εισχωρήσει στον κόσμο των microinfluencers, ή έστω των nanoinfluencers.

Θα τα καταφέρουν πράγματι να μπουν ποτέ στο «επάγγελμα»; Μέχρι στιγμής πάντως μόνο το 12% δήλωσε ότι τα έχει καταφέρει. Έχουν οι εταιρείες συμφέρον από το να δημιουργηθούν και να εκμεταλλευτούν περισσότερους influencers; Ναι, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δέχονται να κάνουν προώθηση και μόνο για δωρεάν παροχές χωρίς κανονική πληρωμή και ότι το 49% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι οι influencers είναι εκείνοι που τους πείθουν να αγοράσουν ένα προϊόν.