Life

Ωκυτοκίνη και θηλασμός: η ορμόνη της αγάπης, της γαλήνης και των δυνατών δεσμών

Πώς λειτουργεί και οι ενδείξεις ότι το σώμα σας την απελευθερώνει

mommy-logo-1-1_copy.jpg
mommy.gr
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
shutterstock_566796565-2.jpg

Η ωκυτοκίνη είναι μια μαγική ορμόνη. Είναι η ορμόνη της γαλουχίας, της αγκαλιάς, της γαλήνης, της αγάπης, του έρωτα και των ισχυρών δεσμών. Παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου από όπου μεταφέρεται για να αποθηκευτεί στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης. Από εκεί διοχετεύεται στο αίμα με σκοπό να ενισχύσει τη σχέση της μητέρας με το νεογνό της ενώ η έκκρισή της προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα ώστε να επανέλθει στο αρχικό της μέγεθος. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού τα επίπεδα της ωκυτοκίνης είναι στις υψηλότερες τιμές τους.

Αρκετές θηλάζουσες μητέρες νιώθουν ηρεμία και είναι έτοιμες να αποκοιμηθούν κατά τον θηλασμό. Στην ωκυτοκίνη το οφείλουν και αυτό. Η ωκυτοκίνη αυξάνει και την θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί δίψα.

Πώς λειτουργεί η ωκυτοκίνη κατά τον θηλασμό;

Αμέσως μόλις το βρέφος πιάσει με το στόμα του τη θηλή, οι νευρώνες στέλνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο προκειμένου να απελευθερώσει ωκυτοκίνη. Εκείνη με τη σειρά της προκαλεί τη σύσπαση των μυών γύρω από τους αδένες που παράγουν το γάλα. Όταν οι αδένες συμπτύσσονται, συμπιέζουν το μητρικό γάλα προς τους αγωγούς. Οι αγωγοί ωθούν το μητρικό γάλα προς τη θηλή και από εκεί το γάλα περνά στο μωρό σας. Όσο το μωρό θηλάζει, τόσο περισσότερη ωκυτοκίνη απελευθερώνει ο οργανισμός σας. Πολλές θηλάζουσες μητέρες αναφέρουν ότι αμέσως μόλις ακούσουν το κλάμα του μωρού τους ή σκεφτούν για κάποιον λόγο τον θηλασμό, το γάλα ρέει μόνο του από τις θηλές τους. Είναι οι μαγικές ιδιότητες της ωκυτοκίνης και τίποτα το ανησυχητικό. Ωστόσο, η ροή αυτή δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε μητρικό γάλα για το μωρό σας. Για την ποσότητα του μητρικού γάλακτος υπεύθυνη δεν είναι η ωκυτοκίνη αλλά η προλακτίνη.

Ενδείξεις ότι το σώμα σας απελευθερώνει ωκυτοκίνη:

Αν νιώθετε το στήθος σας εξαιρετικά ευαίσθητο και μετά τον θηλασμό αλλά και πριν από αυτόν, είναι ένδειξη ότι το σώμα σας απελευθερώνει ωκυτοκίνη. Γι’ αυτό και το φαινόμενο της ροής γάλακτος χωρίς το μωρό να θηλάζει τη συγκεκριμένη στιγμή. Ακόμη, οι κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς και συγκεκριμένα στο ύψος της μήτρας είναι ένδειξη ότι με την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης, η μήτρα συσπάται για να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Και τέλος, η αίσθηση γαλήνης και ανακούφισης μετά τον θηλασμό οφείλεται στην ωκυτοκίνη. Μην ξεχνάτε πως είναι μια μαγική ορμόνη με την οποία η φύση προίκισε τη γυναίκα. Οι δυσκολίες μετά τον τοκετό, ο πόνος αλλά και η μελαγχολία, βρίσκουν την απάντησή τους στην ωκυτοκίνη που όλα τα διώχνει μακριά.

Η ωκυτοκίνη όμως είναι και η ορμόνη των ισχυρών δεσμών, της αγάπης και του έρωτα. Η ωκυτοκίνη ελευθερώνεται από τον οργανισμό και κατά την ερωτική επαφή που καταλήγει σε οργασμό και είναι τόσο σημαντική για τον δεσμό των δύο συντρόφων. Φυσικά, η ωκυτοκίνη είναι και η ορμόνη που κάνει πιο ισχυρό τον δεσμό σας με το μωράκι σας. Σας δένει μαζί του και είναι η αρχή της πιο ωραίας περιπέτειας που θα ζήσετε ποτέ.

Πηγή: Mommy.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ