Life

Χειροποίητη ζωή

H «Do It Yourself» μανία έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που όποιος δεν φτιάχνει κι από κάτι  είναι εκτός κλίματος

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 430
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38061-85672.jpg

H «Do It Yourself» μανία έχει πλέον φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που όποιος δεν φτιάχνει κι από κάτι (οτιδήποτε!) είναι απλώς εντελώς εκτός κλίματος.

Το θέμα φυσικά είναι κατ’ αρχάς πρακτικό – όταν τα χρήματα δεν είναι τα ίδια όπως παλιά, η ανάγκη να δημιουργείς/επανεφευρίσκεις/επιδιορθώνεις αυτά που χρειάζεσαι μεγαλώνει. Είναι όμως και ζήτημα... ψυχολογικό, αφού το ζόρικο καιρό της κρίσης η χαρά της προσωπικής δημιουργίας μπορεί να γίνει άκρως αγχολυτική.

Κάποιοι έχουν αφοσιωθεί στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική παρακολουθώντας ανελλιπώς τις ανάλογες εκπομπές, άλλοι ασχολούνται με πάθος με τα φυτά και τα λουλούδια τους, έτσι κάθε μεσημέρι βάζουν τα μαρούλια και τα λάχανα κατευθείαν από τον κήπο στις σαλάτες τους. Εκτός βέβαια από τους «ζαχαροπλάστες», τους «μάγειρες» και τους «κηπουρούς», υπάρχουν κι οι «μαραγκοί» –με υλικά από μεγάλες αλυσίδες με εργαλεία φτιάχνουν από το κομοδίνο μέχρι το κρεβάτι τους–, αλλά και οι «κοσμηματοποιοί» και οι «σχεδιαστές μόδας» – ειδικά οι δύο τελευταίες κατηγορίες γνωρίζουν τεράστια άνθηση, κάτι που αποδείκνυεται περίτρανα και στις εκθέσεις «Χειροτέχνικα» που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια το ftiaxto.gr. Να μην ξεχάσουμε κι αυτούς που φτιάχνουν τα καλλυντικά τους –από σαπούνια μέχρι σαμπουάν–, αλλά και τους πολυτεχνίτες που, θέλοντας και μη, μαθαίνουν και μετά αναλαμβάνουν τις τεχνικές εργασίες στο σπίτι τους με μπρίο και επιδεξιότητα που θα ζήλευε και ο Bob o Μάστορας.

Και φυσικά υπάρχουν κι όλοι αυτοί που δεν φτιάχνουν κάτι, αλλά τους αρέσει να διακοσμούν το χώρο τους και να εξοπλίζουν την γκαρνταρόμπα τους με όμορφα αντικείμενα και ρούχα που φέρουν τη σφραγίδα του προσωπικού γούστου. Αν σκέφτεστε κι εσείς να πιάσετε κάτι από την αρχή, τσεκάρετε τις παρακάτω χρήσιμες διευθύνσεις για να ξεκινήσετε ή να πάρετε ιδέες...

Boxes N’ Foxes

Αρχελάου 23, Παγκράτι, 210 7241.223

Μετά από 18 χρόνια ασταμάτητης δράσης στο χώρο των περιοδικών και της διαφήμισης, η Χαρά Κονταξάκη δημιούργησε το δικό της μικρόκοσμο στη μικρή γειτονιά της Αρχελάου με το όνομα Boxes N’ Foxes. Αγαπάτε τα χειροποίητα αντικείμενα για το σπίτι; Θέλετε να φοράτε χειροποίητα ρούχα από υφάσματα διακόσμησης ή ρούχα second hand που μοιάζουν με καινούργια; Θέλετε να μεταποιήσετε παλιά σας ρούχα και δεν ξέρετε πώς; Δεν έχετε χρόνο ή έμπνευση για να διαλέξετε δώρο για ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και μάλιστα μέσα σ’ ένα υπέροχο χειροποίητο κουτί; Χρειάζεστε συμβουλές διακόσμησης, επιμέλεια χρωμάτων, styling στο χώρο του σπιτιού σας, σας αρέσουν τα πάνινα παιδικά παιχνίδια ή ακόμα θέλετε να επιμεληθείτε την ιδέα του γάμου σας ή της βάφτισης του μωρού σας και χρειάζεστε βοήθεια και οικονομία χρημάτων; Οι απαντήσεις σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις λύνονται εδώ με τον πιο δημιουργικό τρόπο, όπου η ομάδα του Boxes N’ Foxes και η Χαρά Κονταξάκη σας ήρθαν… κουτί ακόμα και τις Κυριακές!


Handromania

Ανδρέα Παπανδρέου 39, Χαλάνδρι, 210 6891.566, Εθνικής Αντιστάσεως 2, Περιστέρι (πεζόδρομος), 210 5756.154

www.handromania.gr, info@handromania.gr, peristeri@handromania.gr, facebook handromania

Δύο πολύχρωμα μαγαζιά με μότο: ο καθένας πρέπει να έχει το δικό του κόσμημα. Και με κόστος μόλις €2, €5, €10. Τι θα βρείτε εδώ; Μέταλλα, γυαλί, ξύλο, σμάλτο, ασήμι, υφάσματα, ημιπολύτιμους λίθους, δέρματα, κορδέλες, σύρματα, κλωστές, αλυσίδες, αλλά και υλικά αργυροχοΐας για να φτιάξετε το δικό σας κόσμημα.    

Οι μεταλλικές, κεραμικές και πολυεστερικές χάνδρες είναι ελληνικής παραγωγής, ενώ οι υπόλοιπες από διάφορες χώρες του κόσμου. Αλλά και λεπίδες, σφουγγαράκια, εργαλεία μοντελισμού, μεταλλικές φόρμες, πλάστες χαντρών, μηχανή του Fimo, όργανα γραφής, εύκαμπτα καλούπια, χρυσόσκονη, πλαστικά φύλλα για αποτύπωση σχεδίων, φύλλα χρυσού, καλούπια χύτευσης και ειδικά βερνίκια γυαλιστερά ή ματ, αλλά και τη νέα σειρά πηλού που στεγνώνει στον αέρα ή σε 10 λεπτά στα μικροκύματα (Fimo Microwave), όπως και τη σκόνη χύτευσης χαρτοπολτού Papier Mache. Τέλος, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα εικαστικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο του καταστήματος: «Εισαγωγή στο χειροποίητο κόσμημα», «Χειροποίητο ασήμι», «Τεχνική μακραμέ», «Επεξεργασία του σύρματος», «Κούκλα κουκλοθέατρου», «Γλυπτική», «Παιχνιδο-κοσμήματα για τους μικρούς μας φίλους» (παιδικό εργαστήρι), αλλά και σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης για γυναίκες και εργαστήριο υποκριτικής για τους λάτρεις του θεάτρου.


Συν Άπειρο

Δεκελέων 3, Γκάζι, 210 3453.178, www.synapeiro.gr

Με τα λόγια των δημιουργών: «Με αφετηρία την αγάπη μας για την τέχνη του κοσμήματος και βασικά κίνητρα τη δίψα για γνώση, το πάθος για δημιουργία και την αμφισβήτηση των σχέσεων εργασίας που επικρατούν όχι μόνο στα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας αλλά και γενικότερα, δημιουργήσαμε την ομάδα Συν Άπειρο το 2007. Το Συν Άπειρο, συλλογικό εργαστήριο - εκθεσιακός χώρος - σεμινάρια κοσμήματος, έχει ως βασικό του στόχο να προτείνει και να εφαρμόζει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της εργασιακής συνθήκης για ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο της αργυροχρυσοχοΐας, με όρους αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ισότητας. Κινούμενοι σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αφορούν το κόσμημα, προσπαθούμε να διεκδικήσουμε ένα εργαλείο για να διαμορφώνουμε την καθημερινότητά μας με τους δικούς μας όρους. Σας προσκαλούμε να μας γνωρίσετε και να γίνετε και εσείς μέρος της προσπάθειας να χτίσουμε συλλογικά την πορεία μας προς το άπειρο».


Σοφίτα Vintage Shop

Ηρακλειδών 35, Θησείο, 210 3469.904

Πριν από 15 χρόνια η Μίρκα γνώρισε το patchwork, αυτή τη σχετικά άγνωστη στο ελληνικό κοινό τεχνική. Συλλέγοντας με τον ίδιο πάντα ενθουσιασμό υφάσματα από τους πιο έγκυρους κατασκευαστές του εξωτερικού, βυθίζεται σε αυτή τη χρονοβόρα διαδικασία με ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια της εκτέλεσης και το τελικό οπτικό αποτέλεσμα. Στο Σοφίτα Vintage Shop, ανάμεσα σε πολύχρωμα αντικείμενα και αναπαλαιωμένα έπιπλα, τα Mirka’s Quilts εντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον.  


Hobbywood

Λ. Ηρακλείου 167, Νέα Ιωνία (100 μ. από το σταθμό του ΗΣΑΠ «Πευκάκια»), 210 2751.400, www.hobbywood.gr

Αν ψάχνετε για υλικά και ιδέες για ζωγραφική, χειροτεχνία, τεχνικές εσωτερικής διακόσμησης, decoupage, scrapbooking, ζωγραφική σε ύφασμα, ψηφιδωτό, κατασκευή κεριών, σαπουνιού και πολλά άλλα, δεν έχετε παρά να μπείτε στον ηλεκτρικό και να κατεβείτε στα Πευκάκια. 150 μέτρα από το σταθμό, πάνω στη λεωφόρο Ηρακλείου, θα βρείτε το μικρό «παράδεισο» των απανταχού ζωγράφων και crafters. Ο Πάνος και ο Γιώργος, τα δύο αδέλφια που έκαναν αυτό το μαγαζί πραγματικότητα, θα σας βοηθήσουν να βρείτε πληθώρα λύσεων για τη μεταποίηση παλιών σας επίπλων, μικροαντικειμένων και ρούχων και ό,τι άλλο εμπνευστείτε, σε χαμηλό κόστος, ενώ στο ηλεκτρονικό κατάστημα μπορείτε να δείτε και να παραγγείλετε τα προϊόντα και από το σπίτι σας. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε επίσης και τις ημερομηνίες των σεμιναρίων για τις διάφορες τεχνικές καθώς και των επιδείξεων τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν, είτε από το κατάστημα είτε από τη web tv. Ώρες λειτουργίας καταστήματος: Δευτ.-Παρ. 10.00-21.00, Σάβ. 10.00-15.00.


ftiaxto.gr

Το site μιας κοριτσοπαρέας που μέσα από live video και εικονογραφημένες συνταγές σού μαθαίνουν βήμα-βήμα περίπου τα πάντα: πλέξιμο, ραπτική, κόσμημα, κέντημα, χαρτοτεχνίες, κεριά, ψηφιδωτό, μαγειρική, κηπουρική και, ναι, κάνουν και καφέ. Επίσης: χρήσιμες διευθύνσεις για υλικά, προτεινόμενα βιβλία, περιοδικά και εργαλεία.


Kangaroo

Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στον παράδεισο της τρέσας, των κουμπιών και των υλικών, και είναι το ιδανικό σημείο για να μάθεις από την «πενταπλή βελόνα» μέχρι να φτιάχνεις κολιέ από μεταξωτά κουκούλια και βέργες. Δωρεάν μαθήματα. Ευαγγελιστρίας 22 (εντός στοάς), Σύνταγμα, 210 3234.939, 210 3251.884


Yiuco.gr

Online αγορά για να πουλάς ή να ανταλλάσσεις όμορφα, ανακυκλωμένα «πράσινα» προϊόντα.


Εργαστήρι Δημιουργικής Μεταποίησης - Theia Lab

Φέρνεις βελόνα, κλωστή, ψαλίδι, ρούχα και αξεσουάρ που «σου τελείωσαν» και μαθαίνεις να συνθέτεις ποιότητες και υφές, να ταιριάζεις ρίγες με λουλούδια (τόλμησέ το!), να ξηλώνεις, να αλλάζεις γιακάδες και να βάζεις κουμπάκια. Μάλιστα το Σάββατο 6 Απριλίου η σχεδιάστρια Theia ανοίγει τις πόρτες του εργαστηρίου σε μια Open Day Craft Celebration, όπου όλα τα workshop θα είναι δωρεάν (16.00-18.00 μάθημα πατρόν-ραπτική, αλλά και «Βελονάκι» και «Μακραμέ για κόσμημα». 18.00-20.00 μάθημα «Βελόνες» και «Summer Accessories» και «Μεταποίηση Express»). Θερμοπυλών 59 & Παραμυθίας 2, Κεραμεικός, 210 3600.449


Γάτα με Πέταλα

Τακτικά σεμινάρια εικαστικού κοσμήματος. Ασκληπιού 12, 210 8217.131 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ