Life

Τα πρόσωπα της ομοφοβίας

Ομοφοβία δεν είναι μόνο να βρίζεις κάποιον ή να τον χτυπάς.

114882-643451.jpg
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 388
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21570-48142.jpg

Ομοφοβία δεν είναι μόνο να βρίζεις κάποιον ή να τον χτυπάς. Παίρνει πολλές μορφές. Και κάποιες είναι πιο ύπουλες από άλλες. Από τις πιο επικίνδυνες μορφές ομοφοβίας, γιατί εκ πρώτης όψης μοιάζει προοδευτική, είναι η «αποδοχή» τύπου: «Δεν είσαι λεσβία, είσαι άνθρωπος», «Γιατί βάζεις ταμπέλες;», «Γιατί γκετοποιείστε μόνοι σας;» ή «Δεν με ενοχλεί, αρκεί να μην προκαλείς». Ακούγεται καλύτερο, αλλά υπονοεί ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει αποδεκτό. Οι στρέιτ που τα λένε αυτά ξεχνάνε ότι οι ίδιοι κάνουν ακριβώς τα ίδια: γκετοποιούνται (κάνοντας παρέα με άλλους στρέιτ), συνεχώς επιδεικνύουν προκλητικά τι κάνουν στο κρεβάτι τους (έχοντας φωτογραφία της γυναίκας τους στο γραφείο τους!).

Εξίσου ομοφοβική στάση είναι η «ανοχή». Όσοι την υιοθετούν πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια φάση που πολλά παιδιά περνούν στην εφηβεία, αλλά τα περισσότερα την ξεπερνούν. Άρα οι ενήλικες γκέι άντρες και γυναίκες είναι πιο ανώριμοι από τους ετεροφυλόφιλους και άρα πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε με κατανόηση και συγκαταβατικότητα. Οι άνθρωποι που υιοθετούν τη στάση της ανοχής μάς ανέχονται, αρκεί να μην τους θυμίζουμε πολύ ότι είμαστε γκέι. Φράσεις-κλειδιά: «Για γκέι είναι καλό παιδί», «Αυτός δεν είναι σαν τους άλλους γκέι, είναι πιο ώριμος/σοβαρός/φυσιολογικός».

Παράδειγμα τέτοιας ομοφοβίας είναι δηλώσεις όπως: «Τους δέχομαι τους γκέι, αλλά όχι και να κάνουν παιδιά! Θα τα καταστρέψουν!» Και πώς το ξέρουν αυτό; Βάσει κάποιας έρευνας; Ή μυρίζοντας τα προκατειλημμένα νύχια τους; Το θέμα των ΛΟΑΔ οικογενειών πιάνει το εργαστήρι «Οικογένειες με γκέι, λεσβίες, αμφί, διεμφυλικούς/ές γονείς. Έννοιες και εξέλιξη της οικογένειας στην Ελλάδα και την ΕΕ», στις 13/5, 18.00 (Φιλίππου 51, Θεσσαλονίκη). Η εκδήλωση οργανώνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΛΟΑΔ Οικογενειών (6/5), που γιορτάζεται πρώτη φορά φέτος. Στο εργαστήρι θα γίνει παρουσίαση της νομικής κατάστασης στην Ελλάδα και την υπόλοιπη ΕΕ, κατάθεση βιωματικών εμπειριών από LGBTQ γονείς, παρουσίαση μεθόδων υιοθεσίας, τεκνοθεσίας κ.ά.

Ελάτε να μιλήσουμε και να ανακαλύψουμε μαζί νέους όρους, νέους τρόπους και νέες οικογένειες, που ζουν καθημερινά ανάμεσά μας! Είσοδος ελεύθερη, αλλά χρειάζεται δήλωση συμμετοχής λόγω περιορισμένου χώρου: 694 5071019, sympraxi.gender@gmail.com.

Πώς είναι να ζεις στην Ευρώπη ως ΛΟΑΔ;

Η ΕΕ γνωρίζει ότι υπάρχουν ανισότητες και διακρίσεις όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΔ στα κράτη μέλη. Γι’ αυτό και κάνει μια πανευρωπαϊκή έρευνα, δίνοντάς μας την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα προβλήματά μας. Στόχος είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε χώρα. Την έρευνα οργανώνει ο Πανευρωπαϊκός Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με στόχο να υποστηρίξει τη νομοθεσία και τη χάραξη πολιτικών ίσης μεταχείρισης. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που συμμετείχαν στην προετοιμασία και τον έλεγχο της έρευνας, με εθελόντριες των ελληνικών ΛΟΑΔ οργανώσεων. Η έρευνα (lgbtsurvey.eu) είναι ανώνυμη και συμπληρώνεται μέσα σε ένα τέταρτο και στα ελληνικά. Βοηθήστε κι εσείς να δούμε τι συμβαίνει ειδικά στη χώρα μας και γενικά στην Ευρώπη όσον αφορά τη ζωή και τα δικαιώματά μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ