Life

Internet avenue

Οι βιτρίνες της λεωφόρου.

10129-624076.jpg
Βαγγέλης Κορωνάκης
ΤΕΥΧΟΣ 344
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13899-31134.jpg

Το να πας για ψώνια στα μαγαζιά έχει το πλεονέκτημα ότι θα κάνεις και βόλτα. Το να κάνεις τις αγορές σου μέσω ίντερνετ θα σου εξασφαλίσει οικονομία σε χρόνο και χρήμα. Επειδή την Ερμού σίγουρα την ξέρεις, μάθε ό,τι σου χρειάζεται για ένα ασφαλές και εύκολο e-shopping και διεύρυνε τους (καταναλωτικούς) ορίζοντές σου.

e-shopping οδηγός επιβίωσης: Ψάξε, πρόσεξε, πλήρωσε, θυμήσου, relax

Έρευνα αγοράς

Πρώτο βήμα σου πρέπει να είναι η έρευνα αγοράς. Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα που έχουν τα ψώνια στο internet είναι ότι μπορείς να ψάξεις γι’αυτό που θέλεις, να συγκρίνεις τιμές (υπάρχουνεξειδικευμένα sites που συγκρίνουν τιμές από δεκάδες on-line καταστήματα) και να αποφασίσεις χωρίς να σηκωθείς από την καρέκλα σου. Εκμεταλλεύσου αυτή την ευκολία και εξάντλησέ τη. Μην παραγγείλεις κάτι πριν σιγουρευτείς ότι το έψαξες καλά για να μη χτυπάς το κεφάλι σου στο πληκτρολόγιο «κατόπιν εορτής».

2 Αξιοπιστία πωλητή

Βρήκες αυτό που θέλεις στην τιμή που θέλεις. Αν δεν γνωρίζεις το ηλεκτρονικό κατάστημα ή δεν έχεις ξαναψωνίσει από αυτό, κάνε μια γρήγορη έρευνα online. Googlαρε το όνομα και ψάξε για σχόλια πελατών που το έχουν χρησιμοποιήσει. Πάρε υπ’ όψη σου το μέσο όρο των σχολίων και όχι τα πολύ θετικά ούτε τα πολύ αρνητικά (πάντα υπάρχουν περίεργοι που θα γκρινιάξουν για οτιδήποτε).

Σιγουρέψου ότι στην ιστοσελίδα υπάρχουν πλήρη στοιχεία της εταιρείας (έδρα, τηλ. επικοινωνίας κ.λπ.) και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί τους με e-mail πριν την παραγγελία. Συνήθως απαντούν σε 1-2 μέρες αλλά πολλές ιστοσελίδες έχουν και live chat με το οποίο μπορείς να μιλήσεις μαζί τους άμεσα.

3Πολιτική επιστροφής αγορών - εγγύηση

Τσέκαρε τα «ψιλά γράμματα». Δέχονται επιστροφές και με ποιους όρους; Τα περισσότερα e-shops δίνουν ένα χρονικό διάστημα 1-2 εβδομάδων μέσα στο οποίο αν για οποιοδήποτε λόγο δεν είσαι ευχαριστημένος μπορείς να επιστρέψεις το είδος που αγόρασες και να πάρεις πίσω τα χρήματά σου. Πάντως σχεδόν σε καμία περίπτωση δεν θα σου επιστρέψουν τα ταχυδρομικά έξοδα αποστολής και επιστροφής με τα οποία θα επιβαρυνθείς εσύ (λογικό), οπότε μην αγοράζεις στα τυφλά γιατί κοστίζει. Στα ψιλά γράμματα θα βρεις και την εγγύηση καλής λειτουργίας που σου προσφέρει το ηλεκτρονικό κατάστημα για κάθε είδος. Κάποια σου δίνουν την επιλογή να αγοράσεις με μια μικρή επιβάρυνση επιπλέον χρονική εγγύηση.

4Έξοδα αποστολής

Πριν ολοκληρώσεις την παραγγελία, τσέκαρε τα έξοδα αποστολής. Καμιά φορά είναι απαγορευτικά και ανεβάζουν το τελικό κόστος, οπότε το φτηνό γκατζετάκι που ξετρύπωσες μπορεί να αποδειχτεί πανάκριβο. Πολλά e-shops σού δίνουν και τη δυνατότητα επιλογής τρόπου αποστολής. Αν προτιμήσεις το απλό ταχυδρομείο αξίζει να δώσεις κάτι παραπάνω για να σου στείλουν αυτό που αγόρασες συστημένο και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

5Τρόπος πληρωμής

Η αντικαταβολή είναι βέβαια ο ασφαλέστερος τρόπος, αφού πληρώνεις τη στιγμή που θα πάρεις αυτό που αγόρασες. Τα περισσότερα ελληνικά e-shops δίνουν αυτή τη δυνατότητα αλλά ελάχιστα ξένα. Ο συνηθέστερος τρόπος πληρωμής είναι η πιστωτική κάρτα. Αν ακολουθήσεις όλους τους κανόνες, οι συναλλαγές με πιστωτική κάρτα είναι απολύτως ασφαλείς και δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Σε κάθε περίπτωση σιγουρέψου όταν βάζεις τα στοιχεία της κάρτας σου ότι το πρόθεμα του URL, δηλαδή της «διεύθυνσης» του site είναι https: (secure) και όχι απλά http:. Αν παρ’ όλα αυτά αισθάνεσαι άβολα να δίνεις τον αριθμό της πιστωτικής σου κάρτας κάθε φορά που ψωνίζεις στο internet, άνοιξε ένα λογαριασμό στο Pay Pal. To Pay Pal είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο σύστημα online πληρωμών στον κόσμο. Σιγά σιγά αρχίζει να χρησιμοποιείται και από ελληνικά e-shops. Το πλεονέκτημά του είναι ότι δίνεις μία μόνο φορά τα στοιχεία της πιστωτικής ή χρεωστικής σου κάρτας και κάθε φορά που θέλεις να ψωνίσεις από συμβεβλημένο e-shop, δίνεις εντολή με ένα κλικ στην υπηρεσία να κάνει την πληρωμή για σένα και η κάρτα σου χρεώνεται από αυτούς. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Pay Pal είναι ότι προσφέρει προστασία στον αγοραστή και επιστρέφει τα χρήματα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, μετά από μια μεσολαβητική διαδικασία.

6Αγορές από το εξωτερικό

Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι από κατάστημα του εξωτερικού, πριν από όλα τσέκαρε αν κάνουν αποστολές στην Ελλάδα. Κάποια e-shops μπορεί να στέλνουν κάποια από τα είδη τους αλλά όχι όλα.

7Τέλη - δασμοί

Παραγγέλνεις ό,τι θέλεις από χώρα της ΕΕ χωρίς καμία επιβάρυνση για οποιοδήποτε ποσό. Από τρίτες χώρες υπάρχει ένα αφορολόγητο όριο € 22 για εμπορικού χαρακτήρα αποστολές ή € 45 για μη εμπορικού χαρακτήρα (αποστολή μεταξύ ιδιωτών). Αυτά είναι λίγο θεωρητικά και όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη το αν θα σε τσιμπήσει το τελωνείο είναι πολύ ασαφές. Σε γενικές γραμμές αν η αποστολή γίνει μέσω εταιρείας courier είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιβαρυνθείς με δασμούς μια και οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να εκτελωνίζουν οι ίδιες οτιδήποτε μεταφέρουν. Αν η αποστολή είναι μέσω απλού ταχυδρομείου και ανάλογα με την αναγραφόμενη αξία στη συσκευασία, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του τελωνιακού υπαλλήλου βάρδιας. Έχει συμβεί να περάσουν ελεύθερα χωρίς κανένα πρόβλημα ακριβά είδη και να πιαστούν πολύ φτηνότερα. Ένα τρικ που χρησιμοποιούν πολλοί παλιοί e-shoppers είναι να ζητάνε από τον πωλητή να αναγράφει στη συσκευασία ότι είναι μεταχειρισμένο είδος ή ότι πρόκειται για δώρο, ελπίζοντας να ξεγλιστρήσουν από τον έλεγχο του τελωνείου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με μικρούς ανεξάρτητους πωλητές κυρίως μέσω e-bay και ποτέ με μεγάλα e-shops. Επιπλέον τίποτα δεν σου εγγυάται ότι θα πιάσει, μια και το κόλπο είναι γνωστό και τελικά μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή ένα είδος με πραγματική αναγραφόμενη αξία για το οποίο ο τελωνιακός μπορεί να έκανε τα στραβά μάτια, να το ελέγξει και να το κρατήσει προς εκτελωνισμό αν δεν πειστεί ότι είναι δωρεάν. Στην περίπτωση  που σε τσιμπήσει το τελωνείο, θα πρέπει να πας αυτοπροσώπως από εκεί και να εκτελωνίσεις την αγορά σου πληρώνοντας τους σχετικούς δασμούς, ΦΠΑ, παράβολα κ.λπ., πράγμα που πιθανότατα θα εξανεμίσει το όποιο οικονομικό όφελος είχες παραγγέλνοντας από χώρα εκτός ΕΕ. Άσε που θα χάσεις και μια μέρα πηγαίνοντας από γραφείο σε γραφείο για να μαζέψεις τα απαραίτητα έγγραφα, υπογραφές και σφραγίδες.

8Μετά την αγορά

Όταν ολοκληρώσεις την παραγγελία κράτησε όλα τα αποδεικτικά έγγραφα και e-mail επιβεβαίωσης (με περιγραφή, αριθμό παραγγελίας κ.λπ.) που θα λάβεις από το e-shop για κάθε ενδεχόμενο. Τέλος τσέκαρε αν η χρέωση στην πιστωτική σου κάρτα είναι ίδια με το ποσό της αγοράς σου συν τα ταχυδρομικά.

9Γενικά

Να θυμάσαι πάντα ότι αν η τιμή που βρήκες είναι πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι και μπορεί το «αυθεντικό» Gucci ρολογάκι ή το παμφθηνο iPad που νομίζεις ότι ξετρύπωσες να σου ζητάει... μπανάνες μόλις το παραλάβεις.

10Τέλος, μην ξεχνάς ότι και οι ιντερνετικές αγορές γίνονται με πραγματικά λεφτά. Μη χάνεις το λογαριασμό και μη φορτώνεις τις κάρτες σου παραπάνω από όσο μπορείς να αντέξεις για να μην τρέχεις μετά για αναδιάρθρωση χρέους! -Β.Κ.


Παιδιά, θα αργήσω. Πάω για e-ψώνια.

Ελληνικά

www.e-shop.gr

Ολοκληρωμένο πολυκατάστημα διαδικτυακών αγορών, με πληθώρα προϊόντων και προσφορών. Για να πάρεις μια εικόνα, τα best sellers του www.e-shop.gr είναι laptops από όλους τους επώνυμους κατασκευαστές αλλά και build to order συστήματα Desktop Innovator, τηλεοράσεις, προϊόντα ήχου όπως ηχοσυστήματα για το σπίτι, home audio & home cinemas, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες, κινητά τηλέφωνα, είδη δώρων όπως βιβλία, cd, dvd, επιτραπέζια παιχνίδια ενηλίκων, spy gadgets και γενικότερα fun gadgets.

Planbcenter.gr

Ό,τι χρειάζεστε για υπολογιστές σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Με ολοκληρωμένες λύσεις σε επώνυμα Refurbished συστήματα, είτε πρόκειται για προσωπικό υπολογιστή είτε για επαγγελματικό. Η PlanB είναι εξειδικευμένη εταιρεία στο χώρο του Refurbished αλλά και σε εκείνον του ηλεκτρονικού εμπορίου, με στόχο να δώσει μια νέα εναλλακτική οικονομική λύση στις όποιες απαιτήσεις. Μην ξεχάσεις να τσεκάρεις την προσφορά των ημερών, που είναι ένα Gamer Pack + Keyboard/Mouse στα 315 ευρώ!

Kronosonline.com

Νέα, έγκυρη και ολοκληρωμένη διαδικτυακή υπηρεσία στην τουριστική αγορά, όπου μπορείτε να βρείτε όλες τις αεροπορικές εταιρείες και φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για όλο τον κόσμο, περισσότερα από 80.000 ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο, ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ξεναγήσεις πόλεων, εκδρομές και μεταφορές, διαδραστικούς χάρτες, ταξιδιωτικές πληροφορίες και τοπικές καιρικές συνθήκες. Επίσης, σας παρέχει γρήγορη αναζήτηση, με συνεχή ενημέρωση και ευκολία στη χρήση, εύκολους τρόπους πληρωμής και 24ωρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης ταξιδιωτών.

Clickagift.gr

Για όσους θέλουν να κάνουν ένα δώρο μακριά από τα συνηθισμένα ή, αλλιώς, ένα «δώρο εμπειρίας», από την άνεση του σπιτιού σας με ένα κλικ. Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα και επιλέξτε ανάμεσα από ένα χαλαρωτικό μασάζ, μαθήματα λάτιν χορού, ένα ρομαντικό δείπνο, μια πολυτελή πτήση με ελικόπτερο, αλλά και πιο ακραίες εμπειρίες, όπως μια πτήση με ultralight, περιπέτειες οδήγησης 4Χ4, μαθήματα αναρρίχησης, μαθήματα windsurfing κ.ά. Το σίγουρο είναι ότι ο παραλήπτης του δώρου σας θα εντυπωσιαστεί.  Εγγραφείτε στο newsletter της Clickagift.gr και 3 τυχεροί θα κερδίσουν από μια πτήση με Piper!

Melinamay.com

Η μοναδική online εμπειρία shopping. Γίνε μέλος εύκολα (και δωρεάν) και εξασφάλισε εκπτώσεις που φτάνουν και στο 80% ανάμεσα από 200 και βάλε αυθεντικά επώνυμα brands, όπως DKNY Jeans, Delsey, Firetrap, O’Neill, Wonderbra, Triumph, Bodytalk, Mini Raxevsky, Roberto Cavalli κ.ά. Η ιστοσελίδα σας πρώτο δώρο γνωριμίας προσφέρει επιπλέον έκπτωση 10% στην πρώτη σας παραγγελία, πληκτρολογώντας τον κωδικό bonus MELINASHOP στο πρώτο βήμα της παραγγελίας σας.

Milleniumrealestate.gr

Ιστοσελίδα που αναλαμβάνει για εσάς την πώληση ή μίσθωση του ακινήτου σας, παράλληλα με την υποστήριξη έκδοσης δανείων με συνεργαζόμενες τράπεζες (επιδοτούμενα από ΟΕΚ). Μπορεί επίσης να αναλύσει τις ανάγκες σας και να σας προτείνει ακίνητα σε προσιτές τιμές, ενώ παρέχει και λύσεις σε ό,τι αφορά την ανακαίνιση και διαρρύθμιση της κατοικίας σας ή του επαγγελματικού σας χώρου. Αγίας Ζώνης 15, Κυψέλη, 210 8650.071

 

Papastamou-gallery.gr

Ηλεκτρονική γκαλερί που εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο και δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να ενημερωθεί για το έργο διακεκριμένων αλλά και ανερχόμενων Ελλήνων καλλιτεχνών, προσφέροντας επιπλέον τη δυνατότητα απόκτησης αυθεντικών έργων τέχνης. Όπως λέει και στην πρώτη της σελίδα, «ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος στην τέχνη και σε όσους ζουν μαζί της».

Spitogatos.gr

Τα πάντα για τα ακίνητα, είτε ψάχνετε να νοικιάσετε ένα φοιτητικό studio στον… Βόλο είτε να αγοράσετε παραθαλάσσια μεζονέτα στη Χαλκιδική. Με περισσότερα από 350.000 καταχωρημένα ακίνητα και 1 εκατομμύριο φωτογραφίες, αλλά και νέα για την αγορά, απαντήσεις σε απορίες σας, πληροφορίες και συμβουλές σε ό,τι έχει να κάνει με το real estate, από υπολογιστές στεγαστικού δανείου μέχρι tips διακόσμησης.

Getitnow.gr

Ένα κλικ και βρίσκεσαι μπροστά σε περισσότερα από 200.000 προϊόντα τεχνολογίας, πολιτισμού, για το σπίτι, τον άνδρα και τη γυναίκα. Σημείωσε ότι έως τις 8/5 μπορείς να έχεις έκπτωση 30% με δωρεάν μεταφορικά σε οποιαδήποτε αγορά, κάνοντας χρήση του επαγγελματικού σας e-mail.

z-mall.gr

Ηλεκτρονικό πολυκατάστημα με περισσότερους από 5.000 κωδικούς προϊόντων και 120 επώνυμα brands που δημιουργήθηκε από ανθρώπους με επιτυχημένη πορεία εδώ και 30 χρόνια στο χώρο της μόδας. Στα ήδη υπάρχοντα τμήματα προστέθηκαν και τμήμα ειδών δώρου, τμήμα gadgets, τμήμα ειδών σπιτιού καθώς και τμήμα χαρτικών ειδών, ενώ όλα τα είδη είναι ετοιμοπαράδοτα.

Primetimersshop.gr

Γιατι να περιμένεις μέχρι αύριο; Το primetimersshop.gr είναι ανοικτό 24 ώρες το 24ωρο και έχει όλα αυτά που συνθέτουν τη street fashion κουλτούρα. Από WeSC ακουστικά, μέχρι Vans παπούτσια και από GSTAR τζιν μέχρι Converse αθλητικά και τα αγαπημένα σου «σταράκια». Οι τιμές είναι χαμηλότερες από αυτές των καταστημάτων, γιατί το online shopping δεν είναι μόνο πιο ξεκούραστο αλλά και πιο έξυπνο!

e-BOOKS

Έρευνα του Bookseller αναφέρει ότι το 2019 ίσως να είναι η χρονιά που οι πωλήσεις e-books θα ξεπεράσουν εκείνες του τυπωμένου βιβλίου σε παγκόσμιο επίπεδο, σημάδι ότι η αγορά των e-books αποτελεί ένα μέλλον με το οποίο λίγο πολύ όλοι μας θα πρέπει να εξοικειωθούμε. Ακολουθούν προτάσεις και πληροφορίες που θα πρέπει να ξέρεις.

ebooks.evripidis.gr

Η ψηφιακή γωνιά των Βιβλιοπωλείων «Ευριπίδης», στη διεύθυνση ebooks.evripidis.gr, ασχολείται αποκλειστικά με το ψηφιακό βιβλίο, με τον αναγνώστη να μπορεί να ενημερωθεί για το σύνολο των τίτλων που κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή από τους μεγαλύτερους Έλληνες εκδότες. Το περιβάλλον των συναλλαγών είναι απόλυτα ασφαλές, ενώ τα ψηφιακά βιβλία είναι διαθέσιμα σε δύο μορφές αρχείων, PDF και EPUB, που υποστηρίζονται από υπολογιστές PC ή Mac και από τους περισσότερους e-readers της αγοράς.

Εκδόσεις Οξύ

57 e-books και περιοδικά των εκδ. Οξύ έχουν ήδη ανέβει στην πλατφόρμα του myeBooks.gr, σε μορφή PDF με Adobe DRM. Πρόκειται για εκδόσεις που καλύπτουν διαφορετικές κατηγορίες (ιστορία, μυθιστόρημα, παιδικά, μουσική, αστρολογία κ.ά.), με τη μεγάλη τους πλειοψηφία να πωλείται φθηνότερα σε σχέση με τα τυπωμένα βιβλία. Σε ηλεκτρονική μορφή θα βρείτε επίσης το μουσικό περιοδικό Sonic και το περιοδικό για βιβλία Index.

Καστανιώτης e-books 

Τα ψηφιακά βιβλία των εκδ. Καστανιώτη διατίθενται στο πρότυπο ePub και είναι συμβατά με την πλειονότητα των συσκευών ανάγνωσης, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που βασίζονται στα iOS (iPad, iPhone, iPod Touch) και Android. Εκτός από ψηφιακά βιβλία μπορείτε να βρείτε και πληροφορίες ή και να αγοράσετε συσκευές ανάγνωσης. Περισσότερες πληροφορίες: www.kastaniotis.com/ebooks. -Τ.Σ.


Ξένα

www.amazon.co.uk

Μη διανοηθείς να αγοράσεις αγγλικό βιβλίο πριν τσεκάρεις τις super τιμές του amazon, που έχει γίνει πια πλήρες πολυκατάστημα. Από ρούχα και είδη σπιτιού, μέχρι ποδήλατα! Τώρα που οι παραγγελίες άνω των 25 λιρών δεν επιβαρύνονται με ταχυδρομικά έξοδα, το αγαπάμε ακόμα πιο πολύ. Το amazon.com είναι το αμερικάνικο αδερφάκι του με καλύτερες τιμές λόγω της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου (αλλά μην ξεχνάς το τελωνείο).

www.global-magazines.com

To Wired στο σπίτι σου με € 70 για ένα χρόνο, το TIME με λιγότερο από € 1 το τεύχος και η αμερικανική VOGUE με κάτω από € 80 για 12 τεύχη. Συνδρομές για εκατοντάδες άλλα περιοδικά για κάθε γούστο και ενδιαφέρον, σε τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με το περίπτερο.

www.musicstack.com

To e-bay της μουσικής. Απλά πληκτρολόγησε τι ψάχνεις και θα εμφανιστεί μια λίστα με πωλητές και τιμές. Από βινύλια μέχρι... κασέτες, καινούργια και μεταχειρισμένα, ό,τι έχει να κάνει με μουσική και πωλείται οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχει εδώ.

www.shoesofprey.com

Αν βαρέθηκες τα έτοιμα, σ’ αυτό το site μπορείς να γίνεις σχεδιάστρια των δικών σου παπουτσιών, έτσι όπως τα ονειρεύτηκες. Τα σχεδιάζεις, τα παραγγέλνεις, σου τα φτιάχνουν και έρχονται σπίτι σου με € 15 ευρώ ταχυδρομικά. Ακόμα κι αν δεν παραγγείλεις μπορείς να περάσεις αμέτρητες ώρες παίζοντας με τα σχέδια και τα χρώματα.

www.timbuk2.com

Τσάντες, σακίδια, backpacks, βαλίτσες και οτιδήποτε άλλο σχετικό, φτιαγμένα στο χέρι στο San Francisco σε σχέδιο, χρώμα και υλικό που επιλέγεις. Δεν είναι φτηνά, αλλά η μοναδικότητα πληρώνεται.

www.dezignwithaz.com

Άλλαξε το περιβάλλον του σπιτιού ή του γραφείου σου με απίθανα αυτοκόλλητα στένσιλ – ταπετσαρίες για τους τοίχους μεταξύ εκατοντάδων σχεδίων σε μεγέθη και χρώματα που επιλέγεις. Θέματα με λουλούδια, άγρια ζώα, αφηρημένα σχέδια, παιδικά κ.ά. θα μεταμορφώσουν το χώρο σου με σχετικά μικρό κόστος.

www.fragrancex.com

Όλα τα αρώματα του κόσμου (και καλλυντικά) σε τιμές που δεν βρίσκεις ούτε σε duty-free, με την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υπέρ σου και το κυριότερο: δωρεάν αποστολή! Ακόμα κάθεσαι;

www.threadless.com

Χιλιάδες designers-χρήστες της ιστοσελίδας στέλνουν τα σχέδιά τους κι αυτοί τα κάνουν t-shirts. Μπορείς να ξετρυπώσεις «επώνυμους» θησαυρούς από 5 δολάρια. Κάθε Δευτέρα φορτώνουν νέα σχέδια.

www.soulrevolver.com

Σου τρέχαν τα σάλια με το πορτοκαλοκαφέ δερμάτινο τζάκετ που φορούσε ο Μπραντ Πιτ στο «Fight Club»; Ψήνεσαι για σίξτις και σέβεντις σχέδια ραμένα στο νούμερό σου σε λογικές τιμές; Ένα e-shop με αντρικά και γυναικεία δερμάτινα και ρέπλικες από ταινίες – το μόνο πρόβλημα που θα έχεις είναι ότι θα τα θέλεις όλα.

www.yoox.com

Designers της περασμένης σεζόν σε σκοτωμένες τιμές κατευθείαν από Ιταλία. Και το κλου: πληρώνεις με αντικαταβολή!

www.americanapparel.eu

Το ευρωπαϊκό e-shop του αγαπημένου brand ρούχων του LA. Ακόμα κι αν δεν τρελαίνεσαι για το American casual look, ρίξε μια ματιά στα εσώρουχα, τις κάλτσες και τα t-shirts. Θα ζαλιστείς από τις εκατοντάδες αποχρώσεις.

www.adorevintage.com

Θα ήθελες να ζεις στην εποχή του MAD MEN; Σ’ αυτό το site θα βρεις αυθεντικά vintage κομμάτια ολόκληρου του 20ού αιώνα ταξινομημένα σε δεκαετίες για να εντυπωσιάσεις με μια εμφάνιση κυριολεκτικά μοναδική.

www.expatdirect-uk.com

Ξαναγύρισε στα φοιτητικά σου χρόνια στην Αγγλία παργγέλνοντας γεύσεις που μείναν για πάντα ανεξίτηλες στο μυαλό σου: Irn-Bru, Ribena, Marmite, Flake, Strongbow και ό,τι άλλο αγαπούσες να μισείς στην ξενιτειά. Όσο πιο πολλά χρόνια από τότε που γύρισες, τόσο μεγαλύτερη η συγκίνηση.

www.google-store.com

Αν δεν έχεις σιχαθεί να βλέπεις το logo της Google όλη την ημέρα και θέλεις κι άλλο, εδώ θα βρεις εκατοντάδες πράγματα χρήσιμα και άχρηστα, σταμπαρισμένα με τα πιο διάσημα χρωματιστά γράμματα στον πλανήτη. Κορυφαία τα μωρουδιακά ρουχαλάκια για high-tech μπόμπιρες.

www.eclecticeccentricity.com

Εντάξει, θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα αγοράσεις τίποτα από δω, όμως μια ματιά σ’ αυτό το site θα σου επιβεβαιώσει ότι στο ίντερνετ μπορείς να βρεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Κοσμήματα ασύλληπτου κιτς που δεν θα φορούσε ούτε η γιαγιά σου! -Β.Κ.


Δημήτρης Γιάντσης, ένας e-παρατηρητής παρατηρεί

Προσθήκη στο καλάθι, αντικαταβολή, online κράτηση, πιστωτική κάρτα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, value for money. Ορολογίες που πριν από δέκα χρόνια γνώριζε μόνο ο tech freak της γειτονιάς, αποτελούν καθημερινή πρακτική για έναν στους δέκα Έλληνες ή, αλλιώς, για δύο στους δέκα απ’ όσους έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Αριθμοί που είναι απελπιστικά μικροί σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, παρουσιάζουν όμως κάθε χρόνο αυξητική τάση. Tο τι ακριβώς συμβαίνει με τις online αγορές στην Ελλάδα και ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το μέλλον αναλύει στην ATHENS VOICE ο Δημήτρης Γιάντσης, γενικός διευθυντής του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ποια είναι η εικόνα που έχει το Παρατηρητήριο; Κάνουν οι Έλληνες αγορές μέσω ίντερνετ; Ένας στους δέκα (10%) χρησιμοποίησε το 2009 το ίντερνετ για να παραγγείλει ή να αγοράσει αγαθά ή υπηρεσίες, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 28%.

Γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά; Οφείλεται στη διείσδυση που έχει γενικά η χρήση του ίντερνετ στο γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει το 38% των ελληνικών νοικοκυριών όταν το αντίστοιχο ευρωπαϊκό φτάνει στο 65%.  

 

Η τάση στην Ελλάδα είναι αυξητική; Ναι, και οφείλεται στην αύξηση της διείσδυσης του ίντερνετ και στη χώρα μας. Στις ηλικίες έως 24 είμαστε στο επίπεδο των άλλων Ευρωπαίων και έως τα 35 παρουσιάζουμε μια μικρή απόκλιση. Από εκεί και μετά… τα χαλάμε. Θεωρητικά, χρόνο με το χρόνο τα ποσοστά όσων κάνουν online αγορές θα αυξάνονται συγκλίνοντας προς τα ευρωπαϊκά.

Οι αγορές μέσω ίντερνετ είναι γενικότερα μια τάση που θα έχει αυξητικούς δείκτες; Όντως, μιλάμε για μία νέα τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως για μια σειρά από λόγους. Πρώτα απ’ όλα έχουμε τη γενική «συμφιλίωση» του πληθυσμού με το ίντερνετ και αυτό που λέμε νέες τεχνολογίες. Υπάρχει, επίσης, και ο λόγος “trend”, αν είναι δόκιμο να το πούμε έτσι. Για παράδειγμα, σε πολλά social media διαφημίζονται αλλά και κριτικάρονται εκατοντάδες προϊόντα. Από την άλλη, οι επιχειρήσεις βρήκαν μία διέξοδο για να μειώσουν το κόστος τους.

Αυτό σημαίνει ότι η αγορά ενός προϊόντος μέσω ίντερνετ συμφέρει οικονομικά; Αυτός είναι ο κανόνας, όμως πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Κάποιο άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που θα θέλατε να προσθέσετε; Ναι, το γεγονός ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε πολύ πίσω σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική διαχείριση των λογαριασμών μας, δηλαδή να πληρώνουμε λογαριασμούς μέσω του e-banking κ.λπ. Αυτό το κάνει μόλις το 5% των συμπατριωτών μας έναντι του 32% στην Ευρώπη, επειδή οι Έλληνες βάζουν θέματα διαφάνειας, φοβούνται υποκλοπή του λογαριασμού τους κ.ά., κάτι που έχει να κάνει με την ψηφιακή μας κουλτούρα, το λεγόμενο ψηφιακό αναλφαβητισμό.  - Τ.Σ.

Εικονογράφηση: Βασίλης Γκογκτζιλάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ