Αναζήτηση Μουσική

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Τsigan, The Gypsy Poem

Τsigan, The Gypsy Poem

ΤSIGAN / TO TΣΙΓΓΑΝΙΚΟ ΠΟΙΗΜΑ
Μια μουσικοποιητική παράσταση, βασισμένη στο έργο Τsigan, The Gypsy Poem της αμερικανίδας ποιήτριας, ρόμικης καταγωγής, Cecilia Woloch.

Με την Anastassia Politi & Compagnie Erinna [Paris]

Με ελληνικούς υπέρτιτλους

ΣΥΛΛΗΨΗ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΕΡΜΗΝΕΙΑ | Αnastassia Politi
ΑΚΟΥΣΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ | Philippe Blanchard
ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ το Πολυφωνικό Σχήμα Ήπειρος Βαγγέλη Κώτσου
Νίκος Μενουδάκης, Ανθούλα Κώτσου, Βαγγέλης Κώτσου, Ρούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ – ΧΟΡΟΣ | Errik Noūr
ΚΙΘΑΡΑ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ | Xρήστος Αδαμόπουλος
ΣΚΗΝΙΚΑ – ΕΙΚΟΝΕΣ | Αngela Biancofiore
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ | Olga Karpinsky
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ | Μαύρα Σαραντοπούλου, Julie Ward, Francesca Bartellini, Jack Ward – Burton


«Οι Έλληνες Ρομά σήμερα»
Εκδήλωση – συζήτηση με το κοινό στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Παρασκευή 25 Οκτωβρίου (18:00 – 19:00)
Είσοδος ελεύθερη


Τsigan / Το τσιγγάνικο ποίημα. Μια πολύγλωσση παράσταση, διανθισμένη με ιστορικά στοιχεία, εμπνευσμένη από το έργο Τsigan, The Gypsy Poem της Cecilia Woloch [Σεσίλια Βολόκ], της διάσημης, ρόμικης καταγωγής, αμερικανίδας ποιήτριας. Μια σύγχρονη, πανανθρώπινη ελεγεία για τη μοίρα των Τσιγγάνων, ένας στοχασμός πάνω στον έρωτα, την περιπλάνηση, την αγάπη, την ελευθερία, την αιωνιότητα. Η παράσταση, στην οποία ακούγονται ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ρομανί, συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους και ανεβαίνει στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 23, την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 20:30. Νότες, λέξεις και κίνηση παντρεύονται σε ένα μουσικοποιητικό δρώμενο από την παρισινή Compagnie Erinna [Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα], με βασική ερμηνεύτρια την Αναστασία Πολίτη [Αnastassia Politi] που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Πρωτοπορίας Sarane Alexandrian [Σαράν Αλεξαντριάν] της Εταιρείας Γάλλων Λογοτεχνών, στην πρώτη επίσημη εμφάνισή της στην Ελλάδα. Η ίδια υπογράφει επίσης τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, ενώ πλαισιώνεται από την ακουσματική μουσική του  Philippe Blanchard [Φιλίπ Μπλανσάρ], και το Πολυφωνικό Συγκρότημα Ήπειρος του Βαγγέλη Κώτσου (Νίκος Μενουδάκης, Ανθούλα Κώτσου, Βαγγέλης Κώτσου, Ρούλα Ριφουνά, Αλέξανδρος Τσιμέκας). Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης ο χορογράφος – χορευτής Errik Noūr [Έρρικ Νουρ] και ο κιθαριστής – τραγουδιστής Χρήστος Αδαμόπουλος. Τα σκηνικά και οι εικόνες είναι της Αngela Biancofiore [Άντζελα Μπιάνκοφιορε]. Τα κοστούμια σχεδίασε η  Olga Karpinsky [Όλγκα Καρπίνσκυ].

Tsigane / Το Τσιγγάνικο ποίημα της Cecilia Woloch

Στο Τσιγγάνικο ποίημα, που κυκλοφόρησε το 2002 στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκδόθηκε το 2014 στη Γαλλία, η Βολόκ, σε έναν φανταστικό διάλογο με την τσιγγάνα γιαγιά της, αναφέρεται στην καταγωγή της και στην ιστορία των Ρομά από το πρώτο μισό του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Στην ομώνυμη παράσταση που παρουσιάζεται τον Οκτώβριο στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ακούγονται στίχοι της Βολόκ καθώς και ποιήματα του Ματία Εκάρ, ενώ από το ηχητικό σύμπαν του έργου ξεχωρίζει ένα πρελούδιο στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γκράχαμ, το γένος Πολίτη (1997 – 2017), πάνω στο τρίγλωσσο βραβευμένο ποίημά του Εvery now and then / De temps en temps / Πότε πότε.

Την τελευταία ημέρα των παραστάσεων (Παρασκευή 25 Οκτωβρίου) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 6 το απόγευμα φιλοξενείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό η Εκδήλωση – Συζήτηση Οι Έλληνες Ρομά σήμερα, που διοργανώνεται από την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα / Compagnie Erinna (Paris). Συμμετέχουν οι ομιλητές: Κατερίνα Γιάντσιου, τέως Ειδική Γραμματέας κοινωνικής ένταξης των Ρομά του YΠΕΚΑΑ, Αλεξάνδρα Καραγιάννη, Επιστημονική Συνεργάτιδα Συμβουλίου της Ευρώπης, Νομικός ρόμικης καταγωγής, Βασίλης Πάντζος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Μανώλης Ράντης από την Hellenic Roma Action – HEROMACT (MKO), Κώστας Παϊτέρης, Πρόεδρος Ένωσης Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά και συνεργατών τους και ο Γιώργος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της φτώχειας του Υπ. Εργασίας.

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 50 λεπτά (με διάλειμμα)

 

Που συμβαινει

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Από 23/10 έως 25/10
20:30
Τιμές εισιτηρίων 7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ) ● 10 € ● 15 € Eισιτήρια 210 72 82 333, megaron.gr και σε όλα τα καταστήματα Public
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5