«Η ελληνική επανάσταση» του Mark Mazower

«Η ελληνική επανάσταση» του Mark Mazower

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια παρουσιάζουν το βιβλίο «Η ελληνική επανάσταση» του Mark Mazower, Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Θα μιλήσουν οι:

  • Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου
  • Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ
  • Τζελίνα Χαρλαύτη, Διευθύντρια ΙΜΣ/ΙΤΕ, Καθηγήτρια Ναυτιλιακής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • και ο συγγραφέας.


Συντονίζει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Επιμέλεια: Κώστας Λιβιεράτος
Σειρά: ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ISBN 978-960-221-949-2
σχ. 17x24, σελ. 624
τιμή: 35,00€ (χωρίς Φ.Π.Α.)

 

Ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός αναπλάθει μια από τις πιο πυκνές και σημαίνουσες δεκαετίες της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας: τότε που οι άνθρωποι των χωριών, των βουνών και των κάμπων στις ελληνικές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεσηκώθηκαν το 1821 ενάντια στις πανίσχυρες δυνάμεις του σουλτάνου. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, και παρά τα τρομακτικά αντίποινα που υπέστησαν, αλλά και τις αδυσώπητες εμφύλιες συγκρούσεις, κράτησαν ζωντανή την επανάσταση, ώς τη στιγμή που η στρατιωτική επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων επέτρεψε τελικά την εγκαθίδρυση ενός νέου εθνικού κράτους. Ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός αναπλάθει εδώ μια από τις πιο πυκνές και σημαίνουσες δεκαετίες της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας: τότε που οι άνθρωποι των χωριών, των βουνών και των κάμπων στις ελληνικές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ξεσηκώθηκαν το 1821 ενάντια στις πανίσχυρες δυνάμεις του σουλτάνου. Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, και παρά τα τρομακτικά αντίποινα που υπέστησαν, αλλά και τις αδυσώπητες εμφύλιες συγκρούσεις, κράτησαν ζωντανή την επανάσταση, ώς τη στιγμή που η στρατιωτική επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων επέτρεψε τελικά την εγκαθίδρυση ενός νέου εθνικού κράτους. Το βιβλίο προσφέρει ένα συναρπαστικό πανόραμα αυτής της ιστορίας, βάζοντάς μας στο μυαλό, την καρδιά και τη δράση των πρωταγωνιστών, αλλά και στις αποκαλυπτικές εμπειρίες των πολλών. Βλέπουμε έτσι με νέο μάτι τα επαναστατικά σχέδια των συνωμοτών της Φιλικής Εταιρείας, τον δαιμόνιο ανταρτοπόλεμο των οπλαρχηγών και τα κατορθώματα των μπουρλοτιέρηδων, τις συνεισφορές, τα διλήμματα και τις αμφιταλαντεύσεις αρματολών και κλεφτών, προκρίτων και καραβοκύρηδων, τα συνταγματικά οράματα και τις διπλωματικές κινήσεις της νέας πολιτικής τάξης, την έμπρακτη συμπαράσταση φιλελλήνων και εθελοντών, την αγωνία των πολιορκημένων πόλεων, την τραγωδία των ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών.


Ο Mark Mazower σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Johns Hopkins. Δίδαξε στo Πρίνστον, το Σάσεξ και το Birkbeck College και σήμερα είναι καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο Columbia. Το 2021 πολιτογραφήθηκε τιμητικά Έλληνας πολίτης.  

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

«Η ελληνική επανάσταση» του Mark Mazower
«Η ελληνική επανάσταση» του Mark Mazower
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 2103806305 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση alexpubl@alexandria-publ.gr