Εμφάνιση φίλτρων
Χώροι
Περιοχή

Συναντήσεις με νέους ποιητές: Ο Θανάσης Πάνου μιλάει με την Κωνσταντίνα Σιαχάμη

Συναντήσεις με νέους ποιητές: Ο Θανάσης Πάνου μιλάει με την Κωνσταντίνα Σιαχάμη

Ο συνεργάτης του ΙΑΝΟΥ Θανάσης Πάνου, στο πλαίσιο του νέου κύκλου συζητήσεων «Συναντήσεις Με Νέους Ποιητές» στο café του ΙΑΝΟΥ, συνομιλεί με την ποιήτρια και εκπαιδευτικό Κωνσταντίνα Σιαχάμη.

Με αφορμή την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Άδης Απαλώς» (εκδ. Κίχλη, 2023), η ποιήτρια έρχεται καλεσμένη στον νέο κύκλο συναντήσεων του ΙΑΝΟΥ σε μια συζήτηση για τις επιρροές, τις αφορμές και την πρώτη επαφή με την τέχνη της ποίησης. 

Κωνσταντίνα Σιαχάμη: Λίγα λόγια για την καλεσμένη

Η Κωνσταντίνα Σιαχάμη γεννήθηκε το 1967 στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Ήρθε στην Ελλάδα το 1971. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο για τον Αριστοτέλη (εκδόσεις Κέδρος, 2008)· άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Το Βήμα, Νέα Παιδεία, Μανδραγόρας, Ποιητική, Χάρτης, Φρέαρ. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα ισπανικά και δημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό του Μεξικού Círculo de Poesía. Διδάσκει σε ιδιωτικό σχολείο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Άδης απαλώς ανήκει στους νεκρούς, αυτές τις ακαθόριστες οντότητες που κάποτε είχαν γήινη μορφή, σάρκα ζεστή και δέρμα. Συχνά τους βλέπω να μου σφίγγουν το χέρι, να μου φωτίζουν ή να μου ψιθυρίζουν κάτι από το ανοίκειο πηγάδι τους. Ο έρωτας και ο θάνατος κλυδωνίζονται στα πλευρά της ίδιας βάρκας. Η μνήμη, αυτή η άυλη μηχανή που παράγει σχεδόν μόνον υλικότητα, είναι η μέλλουσα ζωή τους.

Λίγα λόγια για τις συναντήσεις…

Οι «Συναντήσεις Με Νέους Ποιητές», έχουν σκοπό να αναδείξουν τις φρέσκιες φωνές της ελληνικής ποίησης που ψάχνουν και βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα από τις καταβολές των σπουδαίων του παρελθόντος και των σύγχρονων μεγάλων του είδους, για να ξεδιαλέξουν -ή ακόμα και να επινοήσουν- τις κατάλληλες λέξεις που θα εκφράσουν το σήμερα κι αυτό που νιώθουν στον πυρήνα του. Θέλουν να αποδείξουν πως υπάρχουν πολλές τέτοιες φωνές που αξίζει να προσέξουμε, να παρατηρήσουμε την πορεία της σκέψης και των συναισθημάτων τους και να ανακαλύψουμε, έτσι, τους λόγους για τους οποίους στην εποχή της ταχύτητας και της ευκολίας, στρέφονται σε ένα, κατά τα λεγόμενα, «δύσκολο» λογοτεχνικό είδος. Το βασικό στοίχημα αυτών των συναντήσεων είναι να γνωρίσουμε καλύτερα την ίδια την ποίηση, να καταρρίψουμε τα στερεότυπα που την περικυκλώνουν και να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους νέους εκφραστές και εραστές της.