Αναζήτηση Τέχνες

  • Νέα event
  • Όλα τα event
  • Κατηγορία event
  • Όλοι οι χώροι
  • Κατηγορία χώρων
  • Περιοχές

Δαμιανός Ζαρίφης, Ο παλμός του σχεδίου

Δαμιανός Ζαρίφης, Ο παλμός του σχεδίου

Σχέδια και ζωγραφικές μακέτες για το θέατρο από το προσωπικό αρχείο του σκηνογράφου και ενδυματολόγου Δαμιανού Ζαρίφη, αλλά και μια σειρά από κοστούμια, πολύτιμα απομεινάρια παραστάσεων που κατοικούν μονίμως στα βεστιάρια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν: αυτός ο υλικός πυρήνας είναι η αφετηρία της έκθεσης με τίτλο «Ο παλμός του σχεδίου» που επικεντρώνεται στην σχεδιαστική δραστηριότητα του καλλιτέχνη, για να αναδείξει ορισμένες αισθητικές σταθερές, οι οποίες διέτρεχαν την σκηνογραφική και ενδυματολογική δουλειά του, πέρα από τις αναγκαίες υφολογικές αλλαγές και τις ειδικές απαιτήσεις ή ιδιαιτερότητες κάθε θεάματος.

Εκτός από τις ζωγραφικές μακέτες και τα σχέδια του καλλιτέχνη, θα εκτεθούν και 55 κοστούμια ιστορικών παραστάσεων. Προβολές, οπτικοακουστικό, φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα από το θέατρο και τον κινηματογράφο θα εμπλουτίζουν την έκθεση. Θα υπάρξει αναφορά και σε κινηματογραφικές ταινίες των παραπάνω δημιουργών, με τους οποίους συνεργάστηκε ο σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Φωτογραφικά πορτραίτα του Δαμιανού Ζαρίφη από τον Κώστα Ορδόλη και την Βουβούλα Σκούρα περιλαμβάνονται στα εκθέματα.

Επιμέλεια έκθεσης: Ελένη Βαροπούλου

Φωτογραφία: Κοστούμι του Δαμιανού Ζαρίφη από την όπερα του Θάνου Μικρούτσικου Η επιστροφή της Ελένης σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπαϊωάννου 1999 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ©ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΛΗΣ

Που συμβαινει

Ωδείο Αθηνών
Από 08/01 έως 20/01
κάθε Δευτέρα, κάθε Τρίτη, κάθε Τετάρτη, κάθε Πέμπτη, κάθε Παρασκευή 17:00-21:00
κάθε Σάββατο 12:00-16:00
Είσοδος ελεύθερη
Ωδείο Αθηνών
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5