Ελλαδα

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ποιους αφορά, πότε πρέπει να γίνεται

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ποιους αφορά και πότε πρέπει να γίνεται - Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, συστήνεται η 4η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει αρχικά για τους άνω των 80 ετών στις 7 Απριλίου και θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών και μετά για τις ηλικίες 60-69 ετών.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, «η δεύτερη αναμνηστική δόση - όπως χαρακτηρίζεται η τέταρτη δόση - με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρώτη αναμνηστική δόση - δηλαδή την τρίτη δόση - θα έχει όφελος σε αυτές τις ομάδες καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους».

Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, η 4η δόση όσον αφορά τα mRNA εμβόλια θα γίνεται 4 μήνες μετά την 3η δόση - δηλαδή την 1η αναμνηστική. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι τα άτομα που έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν χρειάζονται 4η επαναληπτική δόση.

Η ίδια τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας παραμένει ο αρχικός εμβολιασμός σε όσους δεν τον έχουν πραγματοποιήσει και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού αυτού με την πρώτη αναμνηστική δόση, δηλαδή τη 3η δόση.

Εμβολιαστικό κέντρο
Εμβολιαστικό κέντρο © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό, είπε ότι πλέον η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός με την 2η αναμνηστική δόση- δηλαδή την 4η δόση- είναι προαιρετικός, αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για αυτόν και πρόσθεσε ότι δεν σχετίζεται με τα πιστοποιητικά.

Τέταρτη δόση εμβολίου: Το σκεπτικό της απόφασης

Η δεύτερη αναμνηστική δόση έρχεται σε μια χρονική περίοδο που τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξάνονται.

Στις ΜΕΘ το 41,06% των διασωληνωμένων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα πόσο σημαντική είναι η τέταρτη δόση εμβολίου, καθώς όσο περνά ο χρόνος από τον εμβολιασμό για κορωνοϊό ο αριθμός των αντισωμάτων μειώνεται. Υπενθυμίζεται ότι η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για τέταρτη δόση εμβολίου.

Η αύξηση του ιικού φορτίου το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνει καμία άρση μέτρων όσον αφορά το Πάσχα, τη μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά δεδομένα νεότερες αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από την Πρωτομαγιά. Υπενθυμίζεται ότι πλέον τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις έχουν ισχύ για 9 μήνες και τα πιστοποιητικά νόσησης για 6 μήνες. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκαν 18.988 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 70 θάνατοι.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ