Ελλαδα

Πάσχα 2022: Πότε κλείνουν τα σχολεία

Πότε ξεκινούν οι διακοπές του Πάσχα για μαθητές και εκπαιδευτικούς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σχολεία: Οι μικροί μαθητές μπαίνουν στις τάξεις τους
Σχολεία: Οι μικροί μαθητές μπαίνουν στις τάξεις τους © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πάσχα 2022: Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα - Η τελευταία ημέρα μαθημάτων και η έναρξη μετά του Θωμά.

Το Πάσχα 2022 πλησιάζει και τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι για δύο εβδομάδες, για τις καθιερωμένες διακοπές των εορτών. Γονείς, μαθητές και καθηγητές περιμένουν τις διακοπές του Πάσχα για λίγες στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης με τις οικογένειές τους. Μετά από δύο χρόνια κορωνοϊού, φέτος, υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, με τις οικογένειες να ενώνονται και πάλι και τους εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν στη βάση τους για να γιορτάσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 

Φέτος, η Κυριακή του Πάσχα είναι στις 24 Απριλίου, ενώ η εορτή του Αγίου Γεωργίου μία ημέρα αργότερα, στις 25 Απριλίου. Έτσι, τελευταία ημέρα των μαθημάτων πριν από το Πάσχα 2022 θα είναι η 15η Απριλίου. Η τελευταία Παρασκευή δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους στις 2 Μαΐου, με τα μαθήματα να μπαίνουν στην τελική ευθεία πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Ανοιχτό είναι, ωστόσο, το ενδεχόμενο οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις μία ημέρα αργότερα, την Τρίτη 3 Μαΐου, εάν η αργία της Πρωτομαγιάς μεταφερθεί τη Δευτέρα (2/5). 

Μαθητές με τη δασκάλα τους μέσα σε σχολείο
Σχολείο - μαθητές © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πάσχα 2022 - Αγίου Γεωργίου: Πότε πέφτει η μεγάλη γιορτή

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου πέφτει φέτος μία ημέρα μετά την Κυριακή του Πάσχα 2022, δηλαδή στις 25 Απριλίου. 

Οι γιορτές που συμπίπτουν τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως για παράδειγμα η εορτή του Αγίου Γεωργίου ή του Αγίου Μάρκου, μετατίθενται την Κυριακή πριν από αυτές ή την εβδομάδα της Διακαινησίμου, την εβδομάδα δηλαδή μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Σημειώνεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η «θεωρία» ότι ο Άγιος Γεώργιος τιμάται μετά το Πάσχα, καθώς τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια, που δεν είναι δυνατό να τα ψάλουν πριν από την Ανάσταση. Με βάση την Εκκλησία, κάθε Κυριακή, είναι ημέρα αναστάσιμη. Απλώς, η ακολουθία του Αγίου Γεωργίου είχε γραφτεί πριν από την αλλαγή του ημερολογίου και τότε η εορτή έπεφτε πάντα μετά το Πάσχα.

Ποιος ήταν ο Άγιος Γεώργιος - Η ζωή του

Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, παρόλο που το εορτολόγιο περιλαμβάνει περισσότερες από 50 μορφές με το όνομα Γεώργιος, ο άγιος που εορτάζεται επίσημα είναι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος.

Ο Άγιος Γεώργιος έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στα τέλη του 3ου με αρχές του 4ου αιώνα. Καταγόταν από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα την Καππαδοκία και ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού.

Το 303 μ.Χ., όταν άρχισαν οι διωγμοί του Διοκλητιανού, ο Γεώργιος δεν δίστασε να ομολογήσει την χριστιανική του πίστη του, προκαλώντας το μένος του Διοκλητιανού, επειδή κατείχε μεγάλο αξίωμα και ήταν ένας από τους αξιωματικούς που εκτιμούσε πολύ.

Αρχικά του έταξε πλούτη, γη και δούλους για να αλλαξοπιστήσει και όταν ο Γεώργιος αρνήθηκε, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια.

Η χριστιανική παράδοση περιγράφει ότι αφού τον λόγχισαν, ξέσκισαν τις σάρκες του με ειδικό τροχό από μαχαίρια.

Έπειτα, τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, απ' όλες αυτές τις δοκιμασίες, ο Θεός τον κράτησε θαυματουργά ζωντανό.

Ο Γεώργιος τελικά μαρτύρησε με αποκεφαλισμό, την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ. Κατά τον υπολογισμό του χριστιανού ιστορικού και απολογητή Αγίου Ευσεβίου, η ημέρα αυτή αντιστοιχούσε στην Παρασκευή της Διακαινησίμου του Πάσχα.

Ο Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό - Δεν απαρνήθηκε τον Χριστιανισμό και ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια
Οι χριστιανοί πήραν το λείψανό του και το έθαψαν μαζί με αυτό της μητέρας του, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Η χριστιανική παράδοση αναφέρει ότι ο πιστός υπηρέτης του Γεωργίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του, παρέλαβε το λείψανο του Γεωργίου, μαζί με αυτό της μητέρας του και τα μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης. Από εκεί, οι Σταυροφόροι τα μετέφεραν στη Δύση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ