Ελλαδα

Κεταμίνη: Τι είναι η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας

Έρευνες για το πώς τη βρήκε η Ρούλα Πισπιρίγκου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεταμίνη: Τι είναι η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας
Κεταμίνη: Τι είναι η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας - ΑΡΧΕΙΟ © Jan Kopřiva/Unsplash

Κεταμίνη - Πάτρα: Τι είναι η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνελήφθη χθες από τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, επειδή στην κόρη της, Τζωρτζίνα, εντοπίστηκε σε μεγάλη ποσότητα η ουσία κεταμίνη.

Η ουσία βρέθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της μικρής Τζωρτζίνας και θεωρείται ότι προκάλεσε τον θάνατό της. 

Κεταμίνη: Τι είναι η ουσία που βρέθηκε στον οργανισμό της Τζωρτζίνας

Η κεταμίνη είναι αναισθητικό ταχείας δράσης που χρησιμοποιείται ευρέως στην κτηνιατρική αλλά σπάνια σε ανθρώπους. Την κεταμίνη μπορεί κάποιος να την αγοράσει κατόπιν συνταγής, και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει θάνατο, λόγω αναπνευστικής καταστολής.

Σε μικρές, μη αναισθητικές δόσεις, η κεταμίνη είναι ισχυρό παραισθησιογόνο και προκαλεί αποσύνδεση, κατάσταση στην οποία η προσοχή και τα συναισθήματα του ατόμου αποστασιοποιούνται από το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό η κεταμίνη χρησιμοποιείται παράνομα ως ναρκωτικό με την ονομασία Special K.

Σε αντίθεση με άλλα αναισθητικά, η κεταμίνη στις συνήθεις δόσεις δεν καταστέλλει την καρδιακή λειτουργία και την αναπνοή και για τον λόγο αυτό θεωρείται κατάλληλο αναισθητικό για επείγουσες επεμβάσεις σε βαριά τραύματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αναισθητικό σε παιδιά, ακόμα κι αν πάσχουν από ορισμένες μορφές καρδιοπάθειας.

Ανάλογα πάντως με τη δόση, η κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει σπασμούς, βραδυκαρδία ή ταχυκαρδία και, σε ακραίες περιπτώσεις, θάνατο λόγω καταστολής του αναπνευστικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα, μπορεί να επιφέρει απώλεια ζωής μέσα σε 15 με 20 λεπτά. Επιπλέον, έχει την ιδιότητα να προκαλεί ασφυκτικό θάνατο, πάντα εφόσον χορηγηθεί σε μεγάλη ποσότητα.

Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

Το 2010-13 έγιναν και κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της, ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης. Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα στο Ιδρυμα για την Υγεία στην Οξφόρδη, το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS), χορήγησε σε ασθενείς δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και έξι φορές.

Οι οκτώ έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ οι τέσσερις από αυτούς έδειξαν τόσο σημαντική βελτίωση, ώστε δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως καταθλιπτικοί.

Κεταμίνη: Έρευνες για το πώς τη βρήκε η Ρούλα Πισπιρίγκου 

Το κουβάρι σχετικά με τον τρόπο που προμηθεύθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου την κεταμίνη προσπαθεί να ξετυλίξει η Ελληνική Αστυνομία.

Πρόκειται για μία ουσία, η οποία δεν είναι εύκολο να βρεθεί και να αγοραστεί από οποιονδήποτε και μάλιστα κάποιον που δεν έχει σχέση με ιατρική. Ειδικότερα, οι ειδικοί αναφέρουν πως η ουσία αυτή χρησιμοποιείται από κτηνιάτρους αλλά και σε νοσοκομειακές μονάδες ενώ η αγορά του ακόμα και από ιατρικό προσωπικό γίνεται μετά από μεγάλη διαδικασία.

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, έχουν κατασχεθεί το κινητό και ο υπολογιστής της Ρούλας Πισπιρίγκου και έχουν σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί από πού αγόρασε την ουσία που φέρεται να χορήγησε στην κόρη της, Τζωρτζίνα, προκαλώντας τον θάνατό της.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ