Ελλαδα

Ευστρατία Μαυραπίδου: Πέθανε η μία από τις «γιαγιάδες της Λέσβου»

Η φωτογραφία για το προσφυγικό που συγκίνησε

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι γιαγιάδες της Λέσβου έγιναν σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα
Οι γιαγιάδες της Λέσβου έγιναν σύμβολο της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πέθανε στη Λέσβο η Ευστρατία Μαυραπίδου. Ήταν η μία από τις τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς, που είχαν φροντίσει νεογέννητο προσφυγόπουλο.

Η Ευστρατία Μαυραπίδου στη Λέσβο, η μία από τις τρεις γιαγιάδες που τάισαν με μπιμπερό ένα προσφυγόπουλο και έγιναν πασίγνωστές σε όλο τον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 96 ετών σήμερα Τρίτη (15.02).

Η φωτογραφία από το καλοκαίρι του 2015, με την προσφυγική κρίση σε εξέλιξη, είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Η Ευστρατία, η Μαρίτσα και η Μηλίτσα είχαν φροντίσει το βρέφος μιας γυναίκας από τη Συρία, η οποία είχε φθάσει πρόσφυγας στη Λέσβο. Οι τρεις γιαγιάδες της Συκαμνιάς προτάθηκαν για Νόμπελ Ειρήνης το 2016. Για μεγάλο χρονικό διάστημα συνέχιζαν να φροντίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη, κάνοντας το νησί σύμβολο της προσφυγικής - ανθρωπιστικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι από τις τρεις γιαγιάδες της Λέσβου πρώτη πέθανε η Μαρίτσα Μαυραπίδου τον Ιανουάριο του 2019, σε ηλικία 92 ετών. Η Αιμιλία Καμβύση, η τελευταία των γιαγιάδων της Συκαμνιάς, είναι 92 χρονών σήμερα. Τον Αύγουστο του 2020 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε συναντήσει τις γιαγιάδες της Συκαμνιάς στη Λέσβο.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνάντησε τις  γιαγιάδες  της Σκάλας Σκαμιάς

Οι τρεις γιαγιάδες στη Σκάλα Συκαμνιάς στη Λέσβο - Ποιες ήταν

Παιδιά προσφύγων από το Μικρασιατικό Μοσχονήσι και οι τρεις τους, αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης των κατοίκων της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 το Αιγαίο, ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια.

«Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι έκανα;» είχαν πει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν δημοσιογράφος τις είχε επισκεφθεί στη Σκάλα Συκαμνιάς την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016. Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθούν τους πρόσφυγες, οι γιαγιάδες είχαν απαντήσει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθούν να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου».

Όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε επισκεφθεί την Ευστρατία Μαυραπίδου στο σπίτι της στη Σκάλα Συκαμνιάς της Λέσβου, η γιαγιά Ευστρατία και η γιαγιά Αιμιλία, περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του σπιτιού την είχαν κεράσει παραδοσιακό αμυγδαλένιο μπακλαβά - «το παραδοσιακό μας γλυκό. Μικρασιάτικο», όπως είχε πει τότε η κα Ευστρατία.

Το τελευταίο αντίο στην Ευστρατία Μαυραπίδου - Πότε θα γίνει η κηδεία της στη Λέσβο


Η κηδεία της Ευστρατίας Μαυραπίδου θα γίνει την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022, στις 15.00 το μεσημέρι, στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας.

Η φωτογραφία με τις τρεις ηλικιωμένες γυναίκες να φροντίζουν το προσφυγόπουλο είχε κάνει τον γύρο των social media. Τον Φεβρουάριο του 2016 η πρόεδρος της Ιταλικής Βουλής είχε συναντηθεί με τις γιαγιάδες της Λέσβου, εκφράζοντας τον θαυμασμό της και επισημαίνοντας: «Όλη η Ευρώπη είναι υπερήφανη για εσάς».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ