Ελλαδα

Ο «Διομήδης» σαρώνει τη χώρα: Πλημμύρες και εκκενώσεις οικισμών

Πού εντοπίζονται τα προβήματα - Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοκαιρία «Διομήδης» - Πλημμύρες στα Φάρσαλα
Κακοκαιρία «Διομήδης» - Πλημμύρες στα Φάρσαλα © EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ

Η κακοκαιρία «Διομήδης» σαρώνει τη χώρα. Πού εντοπίζονται τα προβλήματα. Πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα.

Η κακοκαιρία «Διομήδης» σαρώνει τη χώρα με τα έντονα φαινόμενα να προκαλούν σοβαρά προβλήματα και ζημιές σε πολλές περιοχές.

Μάλιστα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 έκανε λόγο για μία σοβαρή κακοκαιρία και μία δύσκολη νύχτα. Και πρόσθεσε ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- το κύμα κακοκαιρίας θα κινηθεί νοτιότερα και θα κατέβει προς το ανατολικό, νότιο Αιγαίο και την Κρήτη.

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία αλλά και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ενώ δύσκολη νύχτα πέρασε η Καρδίτσα. Εκεί το βράδυ της Τρίτης εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοσκινάς και Ψαθοχώρα στον Δήμο Παλαμά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καθώς έσπασε το ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

Κακοκαιρία "Διομήδης": Ιδιαίτερα υψηλή η σταθμη των ποταμών κοντά στην Καρδίτσα

Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα το πρωί η στάθμη του ποταμού Καλέντζη έχει υποχωρήσει.

«Διομήδης»: Εκκενώσεις οικισμών στην Καρδίτσα
«Διομήδης»: Εκκενώσεις οικισμών στην Καρδίτσα © karditsalive.net

«Διομήδης»: «Λίμνη» η Υπέρεια Φαρσάλων - Με φορτωτές μετακινούνται οι κάτοικοι

Μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία «Διομήδης» στην Υπέρεια Φαρσάλων καθώς πλημμύρισε μεγάλο τμήμα του χωριού.

Οι δρόμοι, οι αυλές των σπιτιών, όπως και οι γύρω αγροτικές εκτάσεις παραμένουν -το πρωί της Τετάρτης- κάτω από το νερό.

«Διομήδης» - Υπέρεια Φαρσάλων: Η πεδιάδα έγινε... λίμνη
«Διομήδης» - Υπέρεια Φαρσάλων: Η πεδιάδα έγινε... λίμνη © karditsalive.net

Πλέον η πλήρης έκταση των ζημιών θα φανεί μόλις τα νερά υποχωρήσουν.

Όσοι από τους κατοίκους θέλουν να κινηθούν στους δρόμους του χωριού, καθώς την Τρίτη αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωσή του, το κάνουν μεταφερόμενοι με φορτωτή.

Με φορτωτή η μεταφορά κατοίκων στην πλημμυρισμένη Υπέρεια Φαρσάλων

«Διομήδης»: Έπεσαν βράχια στο Αχλάδι της Βόρειας Εύβοιας

Κατολίσθηση σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Βόρεια Εύβοια στον δρόμο που οδηγεί από την Παραλία Αχλαδίου στην Παραλία Αγίας Άννας. Λόγω της κατολίσθησης έκλεισε το οδικό δίκτυο στο συγκεκριμένο σημείο με κατοίκους να λένε στο eviathema.gr πως «τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει».

Βόρεια Εύβοια: Μεγάλη κατολίσθηση στο Αχλάδι
Βόρεια Εύβοια: Μεγάλη κατολίσθηση στο Αχλάδι © eviathema.gr

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουνριώτης «η ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τον Δήμο είναι ακόμα σε εξέλιξη. Χθες βράδυ η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο τα οποία αντιμετωπίζονται.

Ο Διομήδης φέρνει προβλήματα και στην Βόρεια Εύβοια
Ο Διομήδης φέρνει προβλήματα και στην Βόρεια Εύβοια © eviathema.gr

»Μηχανήματα του Δήμου και μισθωμένα μηχανήματα από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όλη την νύχτα έδωσαν μάχες και αυτή την ώρα γίνονται προσπάθειες ώστε να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι. Τα κορμοδέματα- κορμοφράγματα συγκράτησαν τις φερτές ύλες μακριά από τους οικισμούς».

Eviathema.gr - Κατολίσθηση στην Βόρεια Εύβοια

Κακοκαιρία Διομήδης: Τα ορεινά χωριά της Λαμίας θάφτηκαν στο χιόνι

Η κακοκαιρία Διομήδης πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας μας, με τον χιονιά να συνεχίζει την επέλασή του στη Φθιώτιδα. Μάλιστα αναμένεται τις επόμενες ώρες τα χιόνια να κατέβουν και σε πιο χαμηλά υψόμετρα, φτάνοντας σχεδόν έξω από τη Λαμία.

Στα «λευκά» τα ορεινά χωριά της Λαμίας
Στα «λευκά» τα ορεινά χωριά της Λαμίας © lamiareport.gr

LamiaReport.gr: Καστανιά Υπάτης

Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, πολλά από τα ημιορεινά και ορεινά χωριά του Δήμου Λαμιέων έχουν ντυθεί στα λευκά. Μάλιστα, τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στους δρόμους δίνοντας μάχη για να παραμείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό και ασφαλές.

«Από νωρίς το πρωί τα μηχανήματα έπιασαν δουλειά στην Καστανιά και συνεχίζουμε σε Περιστέρι και Πύργο Υπάτης. Παρακαλούνται οι δημότες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις γιατί τα καιρικά φαινόμενα θα επιδεινωθούν τις επόμενες ώρες και θα υπάρχει παγετός…», είπε στο lamiareport.gr ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κώστας Ξεφλούδας.

«Διομήδης»: Κλειστά σχολεία σε Σαμοθράκη, Σουφλί και κοινότητες της Αλεξανδρούπολης

Αισθητή είναι από χθες η παρουσία της κακοκαιρίας «Διομήδης» και στον Έβρο, με τις χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους να συνθέτουν το καιρικό σκηνικό στον ακριτικό νομό, χωρίς ωστόσο να έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Λόγω της έντονης και συνεχιζόμενης χιονόπτωσης σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, αναστέλλεται σήμερα με απόφαση δημάρχων, η λειτουργία των σχολείων σε Σαμοθράκη και Σουφλί καθώς και στις Φέρες και την κοινότητα Συκορράχης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο "Διομήδης" πλήττει τη Σαμοθράκη - Αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα

«Έχουμε κλείσει τα σχολεία γιατί, λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, έχουμε παγετό σε πολλά σημεία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Διευκρινίζει ότι το οδικό δίκτυο του δήμου παραμένει ανοιχτό καθώς «έχουν κινηθεί εγκαίρως όλα τα μηχανήματα και ο μηχανισμός του δήμου, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, και δεν έχουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα».

Ο κ. Καλακίκος σημειώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σημειώνεται παραδοσιακά στον ορεινό όγκο του Δήμου Σουφλίου, ενώ τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν και διακοπή της ηλεκτροδότησης σε οικισμούς. «Δυστυχώς το δίκτυό μας είναι απαρχαιωμένο και με την πρώτη βροχή, την πρώτη χιονόπτωση και με ισχυρούς ανέμους έχουμε πτώση της τάσης και διακοπές ηλεκτροδότησης, αλλά αυτό είναι μόνιμο πρόβλημα… Πέρα από της ζημίες που έχουν οι οικογένειες, σταματάει η θέρμανση κι έχουμε ευπαθείς ομάδες. Αυτή τη στιγμή στο αντλιοστάσιο έχουμε ηλεκτρογεννήτρια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνοντας ωστόσο ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

Συνεχίζονται τα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλασσιές περιοχές, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν τοπικά στο Αιγαίο τα 9 και στα βόρεια τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ παραμένει απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Όσον αφορά τον Αργοσαρωνικό, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων κλειστού τύπου.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια
Συνεχίζονται τα προβλήματα στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια (Φωτογραφία Αρχείου) © EUROKINISSI

Κλειστές παραμένουν, επίσης, οι γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, πριν την αναχώρησή τους, καλό θα είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για αλλαγές ή τροποποιήσεις δρομολογίων σε πολλές ακτοπλοϊκές γραμμές λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα

Η κακοκαιρία «Διομήδης», η οποία σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, επηρεάζει για τρίτη ημέρα τη χώρα μας, αναμένεται σταδιακά να υποχωρήσει, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

 

 

Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται κατά τόπους και οι χιονοπτώσεις που σημειώνονται ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου μέχρι το τέλος της ημέρας θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα της χώρας. Οι περιοχές που θα δεχτούν τα σημαντικότερα φαινόμενα είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και η Εύβοια.

Χάρτης καιρού
Χάρτης καιρού © meteo.gr

Χάρτης στον οποίο παρουσιάζονται οι μέγιστες εντάσεις και επικρατούσες διευθύνσεις ανέμων κατά τη διάρκεια της Τετάρτης
Χάρτης στον οποίο παρουσιάζονται οι μέγιστες εντάσεις και επικρατούσες διευθύνσεις ανέμων κατά τη διάρκεια της Τετάρτης © meteo.gr

Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βοριάδες, εντάσεων 9 μποφόρ, πνέουν στο Αιγαίο και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά, ενώ ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ πνέουν στα δυτικά και το Ιόνιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ