Ελλαδα

Κορωνοϊός: «Αυξητική τάση στα κρούσματα τις τελευταίες μέρες»

Τι είπαν στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό Ζαούτης, Θεμιστοκλέους, Παπαευαγγέλου και Μαγιορκίνης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της Πανδημίας
Ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της Πανδημίας © EUROKINNISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κορωνοϊός: Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα νέα μέτρα και τη μετάλλαξη Όμικρον.

Στη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την εξιδείκευση των νέων μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, και ο  Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, είπε: «Εστιάζω στην Omicron, που έχει απλωθεί σε όλο τον πλανήτη. Φαίνεται να μεταδίδεται περισσότερο από τη Δέλτα. Το 73% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι Omicron. Για τη νοσηρότητα, φαίνεται, χωρίς να έχουμε τελικά δεδομένα, πως έχει χαμηλότερη πιθανότητα νοσηλείας. Στην Ελλάδα έχουμε 33 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τα 18 είναι στην Κρήτη. Έχουμε 98 ύποπτα κρούσματα, με το PCR να το επιβεβαιώνει κατά 98-99%. Έχουν ήπια συμπτώματα, με μέση διάρκεια 3-4 ημέρες. Έχουν νοσηλευτεί δύο άτομα, χωρίς επιπλοκές».

Παπαευαγγέλου: Αυξητική τάση στα κρούσματα

Η κα Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως η πορεία της πανδημίας είχε σταθεροποιητικές τάσεις αλλά τις τελευταίες τρεις μέρες σημειώνεται αυξητική τάση. «Σταμάτησε αυτή η ύφεση», δήλωσε, σημειώνοντας πως η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει μειωθεί στα 33 έτη.

Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει ανησυχία για Λακωνία, Χανιά και Ρέθυμνο ενώ δήλωσε πως υπάρχει μείωση στις νέες εισαγωγές ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση στην ατομική υπευθυνότητα των πολιτών για τήρηση των μέτρων, ενώ συνέστησε τη διένεργεια δύο τεστ και περιορισμό των επαφών σε εμβολιασμένους μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

«Πέρα από τα μέτρα, υπάρχουν και τα αυτονόητα που πρέπει να τηρούνται. Η κοινωνικότητα είναι λογικό να αυξηθεί λόγω εορταστικής περιόδου αλλά ο καθένας να μειώσει τις πιθανότητες να εκθέσεις και εκτεθεί στον ιό. Πέρα από τα τεστ επίσης, όσοι έρχονται από το εξωτερικό, να περιορίσουν τις επαφές τους, τις πρώτες μέρες», δήλωσε, επισημαίνοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Στη συνέχεια, τόνισε το εξής: «Οι εμβολιασμένοι έχουν σοβαρή προστασία έναντι της νόσου αλλά η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα. Για αυτό και είναι σημαντικός ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος. Αποφεύγουμε μέρη με πολύ κόσμο, αερίζουμε τους χώρους συχνά, πλένουμε τα χέρια μας».

Μαγιορκίνης: Μειώθηκαν κατά 5% οι θάνατοι παγκοσμίως

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Αυξήθηκαν κατά 11% οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως την τελευτυαία εβδομάδα, ενώ μειώθηκαν κατά 5% οι θάνατοι. Χθες καταγράφηκαν 904.000 διαγνώσεις, οι περισσότερες από τον Απρίλιο. Έχουμε τα πρώτα σημεία αναζωπύρωσης στην Ευρώπη, από τα 47 χώρες, οι 18 είχαν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, για τέταρτη εβδομάδα διαδοχική είχαμε βελτίωση στις νέες διαγνώσεις. Τις τελευταίες μέρες έχουμε τάση επιδείνωσης. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 12% με τάση αποσυμπίεσης του ΕΣΥ. Στι 1 πλησιάζει το ισοζύγιο εξιτηρίων εισιτηρίων».

Ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε: «Έχουν γίνει 3,15 εκατ. εμβολιασμοί τρίτης δόσης. Ένα ποσοστό 75% των δικαιούχων έχουν κλείσει ραντεβού για αναμνηστική δόση. Το 90% των άνω των 60 έχουν κλείσει ραντεβού».

Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ